Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 196
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bardzo dużo mi to mówi.

Kolego, a zestaw działał Ci na jakimkolwiek baofengu czy komputerze? Bo na 100% dobrze polutowane oznacza często, że jednak coś jest nie tak. Pożycz od kogoś kabel, przetestuj. Poszukaj co jest wadliwe.

Może wraz z klawiaturą strzelili focha za olewanie klawiszy kropki i przecinka.

Ale troll xD To wszystko przez ignorowanie czerwonych podkreśleń :P
Posted

" od ardiono" Że Arduino?

co do polutowania to się wypowiadał nie będę, mogę tylko stwierdzić, że jak nie działa to albo czegoś nie zrobiłeś albo coś skopałeś po drodze.

w tamtej instrukcji jest zresztą podpowiedź, że jeśli niedziała musisz zamienić RXD z TXD

Posted (edited)

w tamtej instrukcji jest zresztą podpowiedź, że jeśli niedziała musisz zamienić RXD z TXD

Odwrotnie miałem wszystko śmiga dzięki.

Edited by hugomcm
  • 3 weeks later...
Posted

Znam kilka osób, które intensywnie użytkują i raczej się nie psuje. Cierpią za to na przypadłość marnego gniazda typu K (pod słuchawki z mikrofonem). Czasami nie styka tam jeden styk i wtedy nie działa mikrofon w radiu a w słuchawkach działa. Jednak można to łatwo samemu naprawić.

Posted

Cierpią za to na przypadłość marnego gniazda typu K (pod słuchawki z mikrofonem). Czasami nie styka tam jeden styk i wtedy nie działa mikrofon w radiu a w słuchawkach działa. Jednak można to łatwo samemu naprawić.

Mógłbyś rozwinąć? Spotkałem się z takim przypadkiem, co prawda nie u siebie, ale i tak bardzo przydała by mi się ta wiedza.

Posted

W gnieździe są styki odpowiedzialne za odłączenie wbudowanego mikrofonu i głośnika w momencie podłączenia wtyku. Łatwo można je rozpoznać, po wetknięciu wtyczki widać jak dwa styki się rozłączają. Jeden z nich - ten ruchomy trzeba delikatnie podgiąć tak, żeby mocniej się stykał z tym nieruchomym. Można tez wymienić całe gniazdo.

Posted

A jest we Wrocławiu ktoś, kto za czteropak bezalkoholowego posiedzi ze mną i wytłumaczy, jak cierpliwy łącznościowiec tępemu zmecholowi?

Posted (edited)

Pozwolę sobie na mały offtop. Też posiadam UV-5R i jest to moje pierwsze w życiu radyjko więc też nie mam totalnie pojęcia "z czym to się je". Pierwsze godziny miałem problem w ogóle z zaprogramowaniem podstawowych 8 kanałów PMR, ale pomógł mi ten filmik:

I było git. Podobno zaprogramowanie podkanałów (CTCSS) jest super pro trudne i skomplikowane - takie opinie czytałem. Jednakże tutaj łatwo i fajnie o rozpisane: http://uv5r.net/uv-5r-ctcss/, że skoro ja sobie z tym poradziłem to każdy da radę. Efekt? Po ok 30 może 40 minutach klikania ręcznie w radio zaprogramowałem sobie coś koło 89 kanałów na styl, o jakim wspominał kolega kilka stron wcześniej:

z klawiatury wybiera się 0, następnie numerek kanału PMR 1-8, numerek podkanału 1-9 (0 to brak podkanału) i wuala, działa :icon_biggrin:

Np.

013 - kanał PMR 1, podkanał 3

010 - kanał PMR 1, brak podkanału

Co prawda każdy główny kanał PMR, a potem dodatkowe dla niego 9 podkanałów CTCSS trzeba programować osobno, to jest to proste do wykonania wbrew pozorom.

Ot taki post na łopatologiczne wyjasnienie i podniesienie na duchu osób, które myślą - jak ja na początku, że są totalnymi cio*ami w tej kwestii i sobie nie poradzą :icon_wink:

Edited by DariuszT
Posted (edited)

Cóż, to ja jeszcze polece od siebie jak ja robiłem to bez kabla programującego:

http://highfields-ar...r/e30341005.htm

Robimy sobie taki kabel (ja zrobiłem ze starych zepsutych słuchawek i odnalezionech przejściówek jack -> microjack, wyglądało mizernie, ale co ważniejsze - działało), znajdujemy na strzelance kolege, który już ma zaprogramowane radio. Klonujemy. Wuala :icon_razz: 10 min lutowania, na upartego można nawe poskręcać kabelki odpowiednie i zakleić izolką + kolega potrzebny :icon_biggrin:

EDIT: Link do poradnika jak klonować http://www.miklor.co.../UV5R-Clone.php

Edited by rafcio21
Posted

Co prawda każdy główny kanał PMR, a potem dodatkowe dla niego 9 podkanałów CTCSS trzeba programować osobno, to jest to proste do wykonania wbrew pozorom.

Ot taki post na łopatologiczne wyjasnienie i podniesienie na duchu osób, które myślą - jak ja na początku, że są totalnymi cio*ami w tej kwestii i sobie nie poradzą :icon_wink:

Jeden mały problem: Podkanałów (a tak na prawdę ledwo tonów otwarcia blokady szumów) jest nie 9 a 38. 9x 38 > 127 czyli liczba komórek pamięci baofenga.

Osobiście nie widzę żadnego sensu w używaniu CTCSS. Chyba, że na terenie, gdzie działa kilkanaście grup gadających tylko na paśmie PMR.

Posted

Używam PMR w Poznaniu. Ciągle ktoś gada na każdym kanale :P

Co do ilości podkanałów - wszystko zależy od systemu radia. Ale generalnie 9 najbardziej standardowych absolutnie starcza. Wystarczy powiedzieć, żeby nie używali wyższych i tyle.

Posted

Legionowo pozdrawiam Tylko budowniczych ;) którzy mówią o linach i pijakach ubliżających pracownikom..

Canis co do CTSS to jest to dobra opcja ale to można przecież z palca wszystko w Freq mode ;)

Posted

Legionowo pozdrawiam Tylko budowniczych :icon_wink: którzy mówią o linach i pijakach ubliżających pracownikom..

Canis co do CTSS to jest to dobra opcja ale to można przecież z palca wszystko w Freq mode :icon_wink:

Tu tu mówisz o VFO a ludzie mają problem z obsługa nawet najprostszych PMRek...

Posted

Pytanie na szybko, podlaczyłem tą sluchwke co była w zestawie, gdy ktos nadaje sluchac glos w sluchawce i jednoczesnie na samym radyjku. Da się to jakos wylaczyc, tak zeby tylko w sluchawce byl glos ? nie do konca ogarniam :)