Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam!

mam problem, naładowalem akumulator po czym nie uzywalem go jakies 2 dni, potem gdy go wlaczylem to nie dzialal, a jestem pewien ze nie byl uzywany wczesniej stad moje pytanie co zrobic z taka usterka?Jednak pragne zaznaczyc, ze gdy nalalduje go znowu i uruchomie od razu to dziala dobrze

Posted (edited)

Jeśli jest to stockowa batka to najlepiej wyrzucić i kupić jakieś porządne Lipo. Możesz też spróbować naładować go porządną ładowarką.

Edited by Sedoro
Posted

Mam podobny problem, po naładowaniu i zostawieniu akumulatora w spokoju, całe napięcie ucieka. Ostatnio po naładowaniu od razu podłączyłem do repliki, na razie nie zdechł.

Ogólnie opłaca się kupić nowy, ale można spróbować tego co napisałem wyżej. A nuż będzie działać.

Posted

jednak cala energia ucieka po wlozeniu do kolby. Moze podam wam dane ladowarki i akumulatora a wy jakby byscie mogli powiedziec, czy np ladowarka jest za slaba albo co.

Akumulator: SHUANGBAO 7x1,2V SC size 1500mAh

Ładowarka: YIXIN ELECTRONIC INPUT: ac 220v 50/60hZ OUTPUT: dc 8,4V 250mA

Posted

Ładowarka jest spoko.

aha rozumiem sprawdze, a jezeli stan sie nie zmieni to moze byc wina ladowarki?

Jeżeli przed i po ładowaniu napięcie jest identyczne to wina ładowarki.

Tak samo jak w baterii możesz woltomierzem sprawdzić jakie napięcie generuje ładowarka - tu powinno być około 11V.

Gdy rano odłączyłeś baterie była troche ciepła, albo gorąca?

Posted

Kupno 8,4v to strata pieniędzy, przy zakupie nowej baterii dobrze jest kupić dobrą ładowarkę mikroprocesorową*, a w ogóle najlepiej było by kupić jakieś LiPo 7,4 i specjalną ładowarkę do tych pakietów. Cenowo wychodzi podobnie.

* bo zakładam, że masz stokową ładowarkę.

Posted

nie chce kupowac 7,4v ani 11,1v chce zostac przy 8,4v a takiej li-po nie znalazlem

Ech... I weź się kop z koniem.

Ogniw LiJon i LiPo nie ma 8.4V i raczej nie będzie. Ot, te ogniwa mają po 3.7V więc nie wiem jak byś mnożył tę wartość przez liczby całkowite to i tak nie wyjdzie 8.4V

Kup sobie LiPo 7.4V a ROF będzie miał pomiędzy 8.4V a 9.6V dla ogniw NiMH/NiCd.

A ciekaw jestem skąd akurat ta niechęć do ogniw o woltażu innym niż to 8.4V.

Posted (edited)

To znaczy tak : narazie nie mam funduszy na nowa batkr lipo i ladowarke na poczatek chce zakupic jakas troche tansza bez potrzeby zakupu ladowarki bo mam wlasciwa chce to zrobic szybko bo koledzy soe nie cirpliwia lipo mowie potem

A poza tym mowie caly czas ze lipo 8.4v nie ma i mam racje i sie smiejecie nie wiem o co wam z tym chodzi a wracajac do kolegii powyzej echelona na ladowarke mikroprcesorowa narazie mnie ne stac ale niedlugo napewno.ja kupie. Tu teraz chodi mi tylko o to: czy bateria ktora pokazalem na poprzedniej stronie plus moja ladowarka bedzie dobra i tyle dodam ze obie maja te same napiecie 8.4v

Edited by orzech20126182
Posted

To znaczy tak : narazie nie mam funduszy na nowa batkr lipo i ladowarke na poczatek chce zakupic jakas troche tansza bez potrzeby zakupu ladowarki bo mam wlasciwa chce to zrobic szybko bo koledzy soe nie cirpliwia lipo mowie potem

A poza tym mowie caly czas ze lipo 8.4v nie ma i mam racje i sie smiejecie nie wiem o co wam z tym chodzi a wracajac do kolegii powyzej echelona na ladowarke mikroprcesorowa narazie mnie ne stac ale niedlugo napewno.ja kupie. Tu teraz chodi mi tylko o to: czy bateria ktora pokazalem na poprzedniej stronie plus moja ladowarka bedzie dobra i tyle dodam ze obie maja te same napiecie 8.4v

Po pierwsze to serio mógłbyś zacząc stosować znaki interpunkcyjne i te polskie bo zdecydowanie ułatwiają czytanie i zrozumienie przekazu. Po drugie obie baterie Ni-Mh które pokazałeś będą dobre - tylko ta co jest do modeli RC chyba ma inny wtyk, czyli trzeba będzie przerobić. Po trzecie wszyscy tutaj zgromadzeni wiedzą, że nie ma Lipo 8,4V, a kolega pisząc wyżej "Kup sobie LiPo 7.4V a ROF będzie miał pomiędzy 8.4V a 9.6V dla ogniw NiMH/NiCd", chciał ci uświadomić, że mniejsze napięcie w Lipolu nie przekłada się na gorsze osiągi akumulatora, a wręcz przeciwnie.