Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Po incydencie z wymiana wtykow itd, gdy jedna batka miala zwarcie czekalem do dzis. Doszly do mnie T connector, Redox LiPo 7,4V 1400mAh i miernik V do LiPo.

Sprawdzilem Redoxa, bylo 7,4V okolo i po rowno na cele. Zaladowalem i mam 8,38, no.1 4,20, no.2 4,18, czyli chyba ok.

Z ciekawosci sprawdzilem baterie co miala zwarcie (DesirePower 7,4V 2250mAh) Pomiary identiko.

Zabralem sie do repliki, wywyalilem Tamyie i golymi kabelkami chcialem sprawdzic czy dziala... I nic. Ani nowa, ani stara nie chca dzialac.

Jaka moze byc przyczyna i ew. Rozwiazanie problemu?

Edited by dr Ziolo
Posted

Zwarcie,zimne luty,przepalony bezpiecznik,złamane wsuwki silnikowe,lub ich brak kontaktu z silnikiem,uszkodzone-złamane kable,przepalone styki,tłok zablokowany w tylnym polożeniu itd.

Posted

Zwarcia na drugiej baterii nie bylo.

Wtyk do batki (T connect) byl od razu w baterii, a kable z repliki bezposrednio dotykaly stykow batki.

Bezwpiecznik - nie wiem

Wsuwki sinikowe sa okej.

Maja kontakt z silnikiem.

Reszty nie wiem. Po kazdym strzelaniu oddaje 2/3 strzaly na single, takze tlok tez odpada raczej.

Posted

Bezpiecznik lub niedokładny lut w którymś miejscu, mógł puścić kabel. Stawiam na bezpiecznik, skoro doszło do awarii pakietu poprzedniego i nie wiesz, w jakim jest stanie.

PS. odnośnie Twojego podpisu. Nie ma zależności pomiędzy brakiem polskich znaków czy błędach a wersją mobilną forum. Post zawsze możesz wyedytować. A "klawiaturę" z angielskiej zmienić na polską, a nawet chińską czy koreańską.

Posted

Tak, bezpiecznik mi sie spalił.

Dziękuje za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy batka 7,4V na stockowym silniku Boya (M4 niestety) pociągnie Silver Plus tuning ze specshopa.pl? NiMH 8,4V dawała radę, a LiPo jakby chciało a nie mogło.

Posted (edited)

Nie moge edytowac, problem rozwiązany - musiałem troche poluzowac śrube dociskajaca silnik :)

EDIT: strzelala jak leżało, ale juz po wzięciu do rak to nie. Srubka ma być poluzowana na max, scisnieta czy odpowiednio dobrane docisnieciema być?

Edited by dr Ziolo
  • 3 years later...
Posted

Odkopuje temat:

Przysmażyłem trochę swojego lipo od Turnigy (zwarcie głównych przewodów). Poszło trochę dymu batka nie napuchła. Sprawdziłem napięcia: 1 cela 4,1 druga 4,06 czyli teoretycznie wszystko cacy. Po podłączeniu do repliki batka po kilku strzałach nie daje rady napiąć sprężyny, kompletny brak mocy. Po podłączeniu innej wszystko w najlepszym porządku. Ktoś może wie czy da radę jakoś odratować tego lipola?

Z góry dziękuje za wszelkie informacje ;)

Posted

Spróbuj balansować cele ładowarką. Jeśli nie pomoże, naładuj i rozładuj ładowarką z wyświetlaniem pojemności. To pozwoli ocenić ile "soków" zostało w pakiecie i czy nadaje się do utylizacji, czy jeszcze pociągnie np. słabszą replikę.

Posted

Dokładnie, zaawansowaną ładowareczką sprawdź parametry. Niech może zrobi ze 3 cykle ładowania też. I się okaże co i jak. Jak nie pomoże to lipo jedynie może ci posłużyć do zasilania czegoś mało prądożernego w przyszłosci.