Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem... tłok, zębatka, popychacz v2 JG/GFC i cholera wie co jeszcze...

Recommended Posts

Posted

Witam !!!

Mam następujący problem z gearboxem v2 JG/GFC. Po wymianie szkieletu tłok nie chce ruszyć..., a popychacz z dyszą chodzą jakby gearbox normalnie strzelał. Sprawdziłem na innym sprawnym tłoku i zębatce i dalej to samo... Sprawdzałem już kilkanaście razy rozbierająć gb i składając go. Wszystko robie w 100% ok.. Ma ktoś może jakąś chipotezę na ten temat ? Przez moje ręce przeleciało już trochę giwer z różnymi problemami ale z takim czymś nie spotkałem się jeszcze nigdy..

Proszę o odpo i z góry Dziękuję ;)

Posted

Złóż szkielet z samym tylko tłokiem i zobacz czy ów tłok swobodnie może się poruszać przód-tył. Jak nie to trzeba delikatnie zdjąć trochę materiału z prowadnic na tłoku.

Posted

Mi to wygląda na to że zębatka tłokowa nie może złapać zębów tłoka. Gdyby jednak tłok miał zacinkę to by wszystko stało w miejscu popychacz również by nie pracował. A tutaj popychacz pracuje a tłok już nie. Pytanie jaki tłok? Czy pomiędzy tłok a głowicę tłoka dawałeś jakieś podkładki?

Posted

Jeżeli kolega twierdzi, że przez jego ręce przeszło parę replik, to by chyba zauważył, że zębatka tłokowa nie zazębia się z pierwszym zębem tłoka. Jednak ta sytuacja jest mało prawdopodobna. Wszystkie testowane tłoki musiałyby być bez pierwszych zębów.

Bardziej możliwe jest, że tłok zawiesza się w maksymalnej tylnej pozycji i dalej zębatki kręcą się bez przeszkód. Pytanie tylko, jak kolega rozkręca tego gearboxa to w jakiej pozycji jest tłok?

ustawienie%2520t%25C5%2582oka.jpg

• 2 weeks later...
Posted

A więc tak podsumowywyjąc. Kupiłem nowe zęby do tłoka, wsadziłem i co.... i nic dalej to samo.. A zatem postanowiłem przedłużyć trochę tłok jak mi to radzili przedmówcy więc włożyłem milimetrową podkładkę pomiędzy tłok i głowice i poskutkowało ;) Co prawda po wystrzeleniu paru midów tłok zaciął się w tylnim położeniu rozkręciłęm gearboxa i złożyłem jeszcze raz i jak do tej pory jest ok ;) Zobaczymy bo narazie zima ale szykuje się jakaś mała zajaweczka więc się przekonamy. Dzięki za rady i jak by coś było nadal nie tak po przesianiu troche ammo to będę się odzywał w tym temacie :) Pozdrawiam