Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

A jak zechce Ci się kupić np. Buff'a np. w wersji Merino (jest znacznie droższy niż 14zł) to też można. A wygodny i przydatny jest niesamowicie :)

Szalokominiarka, chusta tunelowa, "multiwrap" - wszystko ta sama koncepcja, choć jakość i materiał (i kolor / wzór nadruku) oczywiście mogą się różnić diametralnie.

Posted

Właśnie, swoją drogą mam pytanie.

Może ktoś polecić jakąś cienką i stosunkowo długą szalokominiarkę? Te wszystkie Buffy i inne Recon Wrapy mają mniej-więcej taką samą długość, jest może coś równie cienkiego, ale dłuższego?

Posted

O. Dzięki. Tylko drogie to jak cholera. Ja nie oczekuję, by to kosztowało tyle co mil-tec (15 zł), ale 80-90 zł za szalokominiarę to trochę dużo :D

Rozumiem, że nie ma alternatyw w sensownej cenie?

No dobra, ale występuje to w sensownych "militarnych" kolorach? Interesuje mnie CB i oliwka.

Mam też wątpliwości co do grubości materiału, szukam czegoś cieniutkiego na lato, do maskowania ryja głównie. Mil-tecowy produkt jest pod tym względem w sam raz

Posted (edited)

Tak, nazywa się "cedar" i jest sensownie zielone - mam i lubię.. Złotobrązowego (coyote) nie widziałem.

Tu mam toto w roli szalika, dla porównania na barku widać kawałek brytyjskiego polara.

Z tym, że ja mam stary wzór - jednolicie zielony, teraz Cedar i NeoCedar mają drobny wzorek. Nie uważam, żeby to przeszkadzało w maskowaniu :)

Co do ceny - fakt, tanie nie jest, ale wełna z merynosa to wełna z merynosa, a nie syntetyk. Uważam, że warte jest tych pieniędzy.

Edited by Errhile
Posted (edited)

Polską "szalobajerę" kupisz za 10zł z przesyłką lub nawet mniej, 95cm długosci. Wada, wełniana więc gryzie, ale idzie się przyzwyczaić.

Edited by mikunda
Posted

Druga wada - dość grube.

I jest dość ciepła, a Buff da radę i przy wyższej temperaturze, i kilu róznych sposobach mocowania - jako czapka, szalokominiarka czy szalik - albo coś na kształt bandany. Czy opaska na głowę, choć to raczej w polu się nie sprawdza - ale po cywilnemu i owszem. Na codzień używam tego jako szalokominiarki na rower, do -5 stopni daje radę pod ProTeckiem.

Polska "szalobajera" ma jest za to faktycznie bardzo tania :)

Posted

Polską "szalobajerę" kupisz za 10zł z przesyłką lub nawet mniej, 95cm długosci. Wada, wełniana więc gryzie, ale idzie się przyzwyczaić.

Mam polską szalokominiarę, używam jej zimą. Pytałem o coś CIENIUTKIEGO, ta polska bajera to na Antarktydę się nadaje

Posted

To Condor będzie ok :icon_wink: możesz też polować na NFM (mogę dać Tobie namiary na PW jak chcesz) , latałem w tym zimą po mieście i było ok.

Druga sprawa to zapoznaj się z regulaminem. Ten dział jest dla NOWYCH użytkowników!

Posted

Ojtam ojtam, miesiąc temu też byłem nowy ;]

Ale ok, spoko, już siedzę cicho.

Masz na myśli Condor multi-wrap?

Namiary na NFM możesz podać, ale wątpię, żeby to było tanie/opłacalne

Posted

Mam dokładnie tą szalo-kominiarkę: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=50_181_182&products_id=5481&name=Condor_-_Szalokominiarka_-_Multi-Wrap_-_Zielony_OD_-_212-001#!prettyPhoto

Używałem jej pod koniec grudnia zeszłego roku w trakcie marszu nocą, temperatura sporo poniżej zera i spisała się całkiem dobrze. Dało się w niej oddychać i rozmawiać bez problemów. Nie powiem, że było mi w niej bardzo ciepło ale na niezbyt wielkich mrozach spisuje się nieźle, noszę ją też po domu gdy jestem chory ;)