Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Nie znalazłem tematu w którym było to jasno napisane. Jedni piszą, że gg, drudzy - co2. A jak to jest na prawdę? :zastanawia: No i co jest bardziej wytrzymałe: repliki na co2 czy gg? Podejrzewam, że na gg, bo ciśnienie mniejsze, ale ja tam na gaziakach się nie znam :icon_rolleyes:

Jeszcze takie pytanie tutaj, aby nie zakładać nowego tematu: moglibyście polecić jakąś porządną, oszczędną (tak przynajmniej z 110 strzałów jeśli miałbym wybrać co2) replikę? oczywiście nie oczekuję blowbacku :D

Edited by FRESHPL
Posted

Ogólnie to gaziaki nie są opłacalne. W ogóle. Psuje się toto, rozszczelnia, syfonuje, na mrozie nie chce działać, o części zamienne trudno / drogo / nie ma... Znacznie tańsza i łatwiejsza jest eksploatacja elektryków - w tym AEPów. Małe LiPo i AEP bangla nam i na mrozie.

Nie za opłacalność kochamy gaziaki - za dźwięk, za blowback, za magazynki odpowiadające wymiarami ostrym (z grubsza :P) no i za to, że są - AEPów jest kilka tylko wzorów i w niektórych przypadkach mocno oddalonych od pierwowzoru. A gaziaków zatrzęsienie.

Chcesz mieć tanią replikę pistoletu, do tego niedrogą w eksploatacji - kup AEPa. Miałem CM.030 (Glock 18c), nawet dwie sztuki, koledzy nadal je mają - jako replika boczna, do gry w budynku czy na małym dystansie, gdy główna ma humory, sprawdza się świetnie.

Chcesz mieć blowback, realistyczne magazynki i cały ten jazz - kup gaziaka i karm go gazem. Płać i płacz...

Coś za coś, po prostu.

Posted

No dobrze, zastanowię się czy jest sens kupowania gaziaka, ale puki co podacie jakieś porządne z dobrą wydajnością (jak największa ilość strzałów na jednej kapsule/nabiciu)? Dziękuję Wszystkim za pomoc :)

Posted

Dzięki Nitro, troszkę zainteresował mnie colt/glock ksc, jednak znalazłem coś co bardziej przykuło moją uwagę - Walther p99 DAO oraz rewolwer Dan Wesson (obojętnie która wersja). Z tym Waltherem jest jednak mały problem, ponieważ wyczytałem, że sporo osób miało problem z nieszczelnością komory z co2, reszta wygląda jak na tą cenę solidnie (mimo, że większość z absu), blowback, całkiem oszczędny nawet z tym bb, fajny dźwięk przy strzale :maniak_jezyk2: Co Wy myślicie o tych dwóch klamkach?

Posted

Z tym nie ma problemu, do cqb nie będę jej używał, po za tym jestem raczej rozsądny i na pewno nie strzelę w nikogo z 10 metrów :teethh:

Chciałbym tylko wiedzieć jak z awaryjnością tych dwóch klameczek jeśli ktoś miał z nimi coś do czynienia.

• 2 weeks later...
Posted

Mi się udało najcięższy model beretty M92f KJW wyregulować tak, że na 1 kapsule co2, w temp. pokojowej na 0,20g jest 60 strzałów z mocą 350fps. Zaleta co2 to przede wszystkim mocniejszy blowback oraz fakt, że bez większych problemów można strzelać do temp. 0 stopni (przy czym moc lekko spada, a gazożerność wzrasta), gdzie na greengazie jedynie pierdnie i zamarznie. Fakt że na większą imprezę biorę w ładownicy 3 kapsułki, a nie butlę litrową gg, też bez znaczenia nie jest. A koszta eksploatacji wychodzą podobne.

Minusem dla niektórych może być fakt, że mag co2 wystaje lekko z repliki (dla mnie to plus, wydłuża to chwyt) i jest minimalnie cięższy niż ggazowy (co2 z kapsułą 310g, ggazowy pełny 260g). Poza tym faktycznie - repliki wykonane z kompozytu, oraz te pośrednie nie full metal, mogą słabo znieść użytkowanie na co2. Moja babcia beretta hula 7 rok na co2, a nie była to wersja co2-ready (wyszły później i się sypały jak chałupy w Etiopii) przebieg ma spory, kleknął jedynie kurek, ale za grosze wymieniłem i działa.