Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Posiadam mundur polowy wp wz 93 puma i kamizelkę oporządzeniową us lbv, rzazem z pasem alice.

Niestety woodland strasznie nie lubi się z polskim camo.

W związku z tym muszę ową kamizelkę wymienić.

Mam do wyboru dwie opcje:

- szelki oporządzeniowe lubawy

- kamizelkę przeciw odłamkową dmv-98

(tak czytałem wiele tematów na forum, z czego wynika że obie kamizelki są przestarzałe/niewygodne)

Lecz owy temat ma dotyczyć tego, która z tych kamizelek, sprawdzała by się lepiej.

(wygoda/funkcjonalność/progresja stanu materiału)

Głównie jestem ciekaw opini użytkowników owych kamizelek.

Jeżeli lbv można by zamienić na coś sensowniejszego w oliwce z magami do ak, to chętnie posłucham.

Posted

Po pierwsze, jak wz. 93, to "Pantera".

Jak "Puma" to wz.89, rzadko w ASG widywana zresztą (wzór zwany też "żabą").

Po drugie, tak, i "szelki do przenoszenia oporządzenia wz.988 MON" zwane popularnie Lubawą, i kamizelka DMV są cokolwiek przestarzałe,

Po trzecie, możesz zmienić mundur, albo oporządzenie, albo jedno i drugie.

Posted

Od około 2 lat używam połączenia wdl i pantery i jakoś nie zauważyłem aby to się gryzło czy coś (chyba że masz jakiś miltecowski wdl to w tedy ok), w międzyczasie był też pantera z dpm'em i także się nie gryzło.

Tak jak zauważył Errhile może nie masz Pantery tylko Pume to w tedy ok może się gryźć.

Posted (edited)

Po pierwsze, jak wz. 93, to "Pantera".

Jak "Puma" to wz.89, rzadko w ASG widywana zresztą (wzór zwany też "żabą").

Po drugie, tak, i "szelki do przenoszenia oporządzenia wz.988 MON" zwane popularnie Lubawą, i kamizelka DMV są cokolwiek przestarzałe,

Po trzecie, możesz zmienić mundur, albo oporządzenie, albo jedno i drugie.

Mój błąd chodzi o wz 93 pantera, a lbv mam kontraktowe.

Jest jeszcze jedna możliwość:

podobno oporządzenie Plce można dostać w oliwce,

Ten wariant byłby wygodniejszy?

Edited by kk_03
Posted

Przede wszystkim zdiagnozuj problem.

Oprządzenie Ci nie pasuje? A dlaczego?

Pojemność za mała? To może trzeba rozbudować...

Ogranicza ruchy? Faktycznie ma sens wymienić...

Magazynki nie pasują? To do wymiany, po co kupowałeś coś z czego nie możesz korzystać...

Czy tylko kolor nie pasuje do kolorystyki munduru?

Jeśli to ostatnie, to:

Czy mundur tak uwielbiasz nad życie, że nie wyobrażasz sobie bez niego dalszej zabawy w ASG? Są lepsze wzory kamuflażu, a - jeśli, jak podejrzewam, masz calorocznego "bawełniaka" - i bezsprzecznie lepsze tkaniny. Może to mundur warto wymienić?

Wiesz, wymiana oporządzenia to żadna sztuka. Raz, dwa i możesz mieć pasoszelki, chesta albo kamizelkę i full wypas ładownic. Szykuj grube pliki stuzłotówek. W sklepach pełne półki są...

Nie warto wywalać kasy bez sensu, ani wyrzucać czegoś, co się dobrze sprawdza.

W razie czego pamiętaj o opcji przemalowania posiadanego oporządzenia. Puszka krylonu czy tam NFM'a kosztuke ok.40-50zł jeśli mnie pamięć nie myli. Raz, dwa i masz szpej w innym kolorze, dopaoswanym do butów i torebki ;) Z czasem się zetrze, ale pierwotnego odcienia nie odzyska raczej.

Posted

Przede wszystkim zdiagnozuj problem.

Oprządzenie Ci nie pasuje? A dlaczego?

Pojemność za mała? To może trzeba rozbudować...

Ogranicza ruchy? Faktycznie ma sens wymienić...

Magazynki nie pasują? To do wymiany, po co kupowałeś coś z czego nie możesz korzystać...

Czy tylko kolor nie pasuje do kolorystyki munduru?

Jeśli to ostatnie, to:

Czy mundur tak uwielbiasz nad życie, że nie wyobrażasz sobie bez niego dalszej zabawy w ASG? Są lepsze wzory kamuflażu, a - jeśli, jak podejrzewam, masz calorocznego "bawełniaka" - i bezsprzecznie lepsze tkaniny. Może to mundur warto wymienić?

Wiesz, wymiana oporządzenia to żadna sztuka. Raz, dwa i możesz mieć pasoszelki, chesta albo kamizelkę i full wypas ładownic. Szykuj grube pliki stuzłotówek. W sklepach pełne półki są...

Nie warto wywalać kasy bez sensu, ani wyrzucać czegoś, co się dobrze sprawdza.

W razie czego pamiętaj o opcji przemalowania posiadanego oporządzenia. Puszka krylonu czy tam NFM'a kosztuke ok.40-50zł jeśli mnie pamięć nie myli. Raz, dwa i masz szpej w innym kolorze, dopaoswanym do butów i torebki :icon_wink: Z czasem się zetrze, ale pierwotnego odcienia nie odzyska raczej.

Chyba zostane przy lbv, z tego co jeszcze luknełem to znacznie mniej się zużywa niż szelki lubawki.

Walne to sobie na oliwkę.

I rozbuduję pas alice.

Choć może jeszcze tego będe żałował.

Ok dzięki za zangażowanie.

Posted

Do pasa kup sobie comfortpad. Jeżeli standardowy panel z ładownicami Ci nie pasuje to można go przerobić albo uszyć nowy (coś ala medical vest).

Gdzie można dostać comfort pad do pasa alice?

Posted

A musi być akurat do Alicji? Jeśli mnie pamięć nie myli, pas do Alicji to standardowe 5cm / 2 cale.

Kup sobie podkład (comfortpad) do 2-calowego pasa i spokój. Choćby Miwo takie robi - "podkład pod pas taktyczny", każdy krawiec oporządzeniowy też uszyje bez mrugnięcia okeim. Miałem miwowski i z pasem WP działał całkiem znośnie, teraz kolega używa go chyba właśnie z LC-2 i sobie chwali.

Ale to tylko, jeśli masz taką potrzebę. Pierwotnie Alicję nosiło się bez podkładu, prawda? I poważnie zastanów się o co chcesz rozbudowywać oporządzenie - i po co.

Bo móc, to można upchnąć na sobie wszystko (lata temu teoretyzując upchnąłem na koledze 36 magazynków do AK. Młody byłem i głupi jak but - w praktyce tamten zestaw byłby straszliwie niewygodny, ciężki jak nieszczęście... i zasadniczo rzecz biorąc, bez sensu).

Więc - co masz, czego potrzebujesz i gdzie różnicę między jendym a drugim zamierzasz upchnąć?

Posted

Ale to mnie pytasz? Ja nic o rozbudowie oporządzenia nie pisałem.

Pas alicjowy, bo taki mam, ogólnie jest spoko, dobrze się sprawdza. Ale CP by się przydał.

Używam go głównie jako 1 linię w połączeniu z chestem, czasem z plecakiem, rzadko jako główne oporządenie. Do szelek nie mogę się przekonać.

Posted (edited)

Można uznać że uzyskałem odpowiedź, a założenie tego tematu było przezemnie nieprzemyślane.

Jeżeli znacie kogoś kto chce się pozbyć (tanio) oporządzenia alice (ładownic) to dajcie znać.

Edited by kk_03