Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam wszystkich maniaków. Mam pewne pytanie do zaawansowanych serwisantów od nie dawna zacząłem tuningowac i naprawiac repliki kumpli z teamu. Dużo czytałem na forach jak się to robi i kolega był zadowolony z moich amatorskich umiejętności składania gb ale do rzeczy. Uszczelnienie kombinuję nad jakimś sposobem sprawdzenia czy zespół cylindra jest szczelny wiem że istnieje sposób tzn strzykawki i też tym sposobem sprawdzam szczelnosc. I tu nasuwa się moje pytanie co by się stało gdybym cały zespół cylindra ( tłok g.tłoka cylinder i g. cylindra i dysza) wsadził do wiadra gdzie jest woda i w ten sposób sprawdzac szczelnosc coś w stylu sprawdzania czy dętka od roweru nie ma dziurki wiecie o co mi chodzi jak by były bombelki to bym wiedział gdzie jest nieszczelnosc i nie musiał bym kombinowac co może byc przyczyna ze tłok dochodzi do końca. Stało by się coś z częściami jak bym zrobił taki coś ?

Edited by Prokowal
Posted

Jeżeli byś wszystko dobrze wysuszył nic nie powinno się stać częściom stalowym (zęby tłoka, śruba mocująca głowicę tłoka, łożyskowanie głowicy tłoka). Ja zamiast bawić się w zgadywanie zawsze mam zapas O-ringów i wymieniam do skutku, możesz też sprawdzać szczelność bez dyszy.

Posted

Bez sensu, zamiast wrzucać wszystko do wody lepiej sprawdzić każdy element z osobna.

Jeśli masz nieszczelność, zdejmujesz dyszę i sprawdzasz bez, nie puszcza powietrza masz winowajcę, puszcza krok drugi.

Jeśli puszcza nadal powietrze słuchasz gdzie ulatuje, czy przy głowicy cylindra czy przy tłoku, i tutaj już odpowiednio uszczelniasz.

Posted

Przeczytałem i robiłem tak jak mówicie sprawdzałem szczelnosc bez dyszy a teraz takie pytanie czy dysza np systemy uszczelniona daję 100% szczelnosc ? tak jak inne uszczelniane dysze ?. szymucha może i by dało rade jak bym to wysuszył kto wie :D

Posted

Przeczytałem i robiłem tak jak mówicie sprawdzałem szczelnosc bez dyszy a teraz takie pytanie czy dysza np systemy uszczelniona daję 100% szczelnosc ? tak jak inne uszczelniane dysze ?. szymucha może i by dało rade jak bym to wysuszył kto wie :icon_biggrin:

Zależy z jaką głowicą cylindra. Według mnie najlepsze są dysze Deep Fire mosiężne, praktycznie zawsze dają 100% szczelności i są niezniszczalne ;)
Posted

Witam mam pytanie bo oglądałem asg.tv i była rozmowa z serwisantem i on mówił ze nawet niekiedy te części np systema ,G&G, Laxy Lax to mogą ze sobą nie wspułpracowac np kupie tłok firmy G&G cylinder systemy g. tłoka g&g dysza np deep fire i nawet na najlepszych częściach mogą nie pasowac do siebie i będą powodawac to ze tłok nie stanie w połowie cylindra. Moje pytanie jest takie czy podczas robienia koledze tuningu do sp 120 dobrym rozwiązaniem było by sugierowac się częściami z strony np asgshop tak gdzie pisze ze podczas tuningowania u nich do np sp 120 wymienią takie rzeczy jak tłok na np df dysza na g&g i coś innego z dobrej firmy czy było by to lepszym rozwiązaniem zgapiania od nich czy brac części na własna rękę ?.

Posted

Witam mam pytanie bo oglądałem asg.tv i była rozmowa z serwisantem i on mówił ze nawet niekiedy te części np systema ,G&G, Laxy Lax to mogą ze sobą nie wspułpracowac np kupie tłok firmy G&G cylinder systemy g. tłoka g&g dysza np deep fire i nawet na najlepszych częściach mogą nie pasowac do siebie i będą powodawac to ze tłok nie stanie w połowie cylindra. Moje pytanie jest takie czy podczas robienia koledze tuningu do sp 120 dobrym rozwiązaniem było by sugierowac się częściami z strony np asgshop tak gdzie pisze ze podczas tuningowania u nich do np sp 120 wymienią takie rzeczy jak tłok na np df dysza na g&g i coś innego z dobrej firmy czy było by to lepszym rozwiązaniem zgapiania od nich czy brac części na własna rękę ?.

A boisz się że posądzą cię o plagiat ?? Skoro ktoś takie części wrzuca do replik znaczy że ma to sens. Poczytaj o serwisowaniu na forum. Jakie części do czego, jakich firm itd...
  • 4 weeks later...