Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

A, dopatrzyłem datę, ostatniej relacji... W takim razie będę coś takiego kombinował u siebie, pytanie, jaki jest najmniej inwazyjny sposób pozbycia się nitów? nie chciałbym skatować body...

U siebie będę robił kolbę i obsadę lufy.

Edit: dam znać jak poszło, ale po sesji....

Edited by Wojdatuz
  • 2 weeks later...
Posted

U mnie wiertarka stołowa z odpowiedniej średnicy wiertłem aby te nity rozwiercić ale wystąpił problem gdyż nity zaczęły się obracać razem z wiertłem. Dremel w rękę z tarcza do cięcia i je po prostu obciąłem a potem lekko wybiłem. Najlepszy sposób. Do dziś dzień żadna ze śrub nie poluzowała/odkręciła się, cała platforma bardzo sztywna. Polecam taką przeróbkę bo jest prosta do wykonania, a spisuję się rewelacyjnie.

• 1 month later...
Posted

Namówiony przez verba, podjąłem się naprawy, to znaczy zacząłem naprawiać, zrobiłem pierwszy niełatwy krok, zbiłem nity, oto rezultaty:

IMAG2732.jpg

IMAG2731.jpg

IMAG2729.jpg

Czekam na śruby, boję się, że z tyłu może nie być na nie miejsca, ale no pożyjemy, zobaczymy ;) Podziękowania należą się verbowi za odpowiednią motywację ;)

Posted (edited)

Ja dałem 7pln za śrubki + 4,50 za kropelkę, bo loctite nie miałem i nie było w pobliżu a przycisnęło mnie żeby to skończyć :icon_wink: Czyli dość tanio :icon_wink: Powalczę z obsadą kolby i zdam relację.

Edit: trzeba mieć trochę czasu, i sprzętu jednak, ja piłowałem śruby szlifierką stołową, a nity albo ciąłem szlifierką kątową, wierciłem wiertarką albo podważałem śrubokrętem.

Edited by Wojdatuz
Posted

Mnie się udało stare nity zdjąć naprawdę łatwo bez nadmiernego naruszania samego korpusu i warstwy lakieru na zewnątrz. Dremel to baaardzo przydatne narzędzie przy takich operacjach. Myślę że kropelka też da sobie rade jako klej do gwintu :)

Czekamy na dalszą relację!

Posted (edited)

Robiłem taką akcję 2 razy mini szlifierką. Po spiłowaniu łba wystarczyło wdusić pozostałość nita do środka. Nie uszkodziłem w ten sposób ani powłoki lakierniczej ani nie wygiąłem(nie odwracalnie) korpusu.

Największym problemem tego korpusu jest gwint śruby dociskającej lufę. Łatwo go przekręcić oraz przez wykonanie z znalu nie spełnia swojej roli. Można jedynie nawiercić w lufie korytarz pod dłuższą śrubę wtedy będzie lepiej to działać.

Edited by 0wn
Posted

Okazało się, że lufa wchodzi bardzo ciasno do obasdy, potraktowałem ją lekko papierem ściernym i praktycznie wprasowałem siłą i młotkiem w obsadę, sztywneee oj tak, o to chodziło ;)

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Zmęczyłem się szukaniem bajeranckich nakrętek i zrobiłem to prosto - odtłuściłem, i potraktowałem poxipolem:

IMAG2817.jpg

IMAG2818.jpg

Z zewnątrz nic nie widać w środku lekko napaćkane, śruby są, żeby skleiło się w dobrym położeniu, teraz opcja jest taka, że wkręcam śruby obklejone poxipolem do body, do obsady kolby i na gwincie i piłuje ile mi nie pasuje.

Edit: I przykleiłem ładniejsze nity w miejsce tych od jaskółki.

Edited by Wojdatuz
Posted

Pod nakrętkami są jakieś podkładki ??

Niech to teraz porządnie wyschnie i klej zwiąże.

Przy tych śrubach u góry może być problem z wsadzeniem GB, ja bym te górne śruby przeniósł na dół tam jest więcej miejsca :)

• 4 weeks later...
Posted

Czytając temat wymacałem swojego 6 letniego kałaszka cm40. I fakt, ma bardzo małe luzy tu i tam, szczególnie na kolbie. Za jakiś czas czeka mnie podobna zabawa. Śruby które tam wkręcaliście jakie mają rozmiary i gdzie je znaleźliscie- najlepiej coś wysyłkowego.

• 10 years later...