Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Już chyba z godzinę próbuję wszystko zgrać i mi nie wychodzi :maniak_smutny: Problem jest następujący: kiedy maske i okulary już mam jako tako dopasowane i zakładam hełm - pasek od hełmu zakładając na 'brodę' maski, to maska boleśnie wciska mi okulary w twarz. Kiedy z kolei zakładam pasek na gardło to nie mogę śliny przełykać. Kiedy zaś poluźnię pasek na gardle to hełm zaczyna latać :maniak_strach: Wygodnie i stabilnie było jedynie kiedy miałem na głowie maskę i hełm z paskiem na brodzie maski - ale bez okularów.

Pomocy :icon_neutral:

Bardzo przydałaby mi się opinia kogoś kto nosił taki zestaw. Chyba, że się tego i wygodnie i w pełni stabilnie założyć po prostu nie da...

Edited by Yahalom
Posted

Nosiłem zestaw BrassGuard Stalker, MICH i do tego raz gogle ESS, raz Uvex I-vo. Tyle, że moje okulary są na gumce. Robiłem tak, że najpierw szła macha, następnie hełm, a guma od gogli/okularów była na hełmie. i Wszystko było wygodne.

Inna sprawa, że chinskie kopie brassguarda mają inne wymiary niż oryginał, przez co np. na mojej mordzie podsuwały mi gogle w górę. Kupiłem oryginał i problemu ni mo, bo jest bardziej profilowany.

Posted (edited)

Ja mam Starkera (r!) V3 od GFC... Hełm taki: http://www.redberet....taktyczne-.html , a okulary Peltor Tora.

O, po ostatnim poodginaniu maski założyłem na to hełm i nawet okulary w miarę pasowały (poprzednio maska trzymała się najbardziej nad uszami, a teraz bardziej się trzyma dookoła brody). Może poprostu po dłuższym przyzwyczajeniu się i dalszym podginaniu będzie to wszystko lepiej pasować...

Muszę jeszcze zobaczyć jak się będzie mi 6 godzin w hełmie biegało. Najwyżej będe polował na jakiś nowszy model MICHa (te nowsze są chyba mniej głębokie) no i z lepszymi paskami niż ta chińszczyzna. Albo wogóle zrezygnuje z garnka.

Edited by N0mad
Posted

Ja mam Starkera (r!) V3 od GFC... Hełm taki: http://www.redberet....taktyczne-.html , a okulary Peltor Tora.

O, po ostatnim poodginaniu maski założyłem na to hełm i nawet okulary w miarę pasowały (poprzednio maska trzymała się najbardziej nad uszami, a teraz bardziej się trzyma dookoła brody). Może poprostu po dłuższym przyzwyczajeniu się i dalszym podginaniu będzie to wszystko lepiej pasować...

Muszę jeszcze zobaczyć jak się będzie mi 6 godzin w hełmie biegało. Najwyżej będe polował na jakiś nowszy model MICHa (te nowsze są chyba mniej głębokie) no i z lepszymi paskami niż ta chińszczyzna. Albo wogóle zrezygnuje z garnka.

Ja nigdy nie rozumiałem logiki noszenia plastikowej wydmuchy. przed kulką chroni tak samo, jak dobra czapa/pakol/gruba chusta, a przed stropem itp. zupełnie nie.

Moja rada - olej ten nocnik i zainwestuj w grubą chustę. Rosyjskie mają nawet specjalne wstawki w miejsce czoła do zbierania potu - amortyzują strzał tak, że 'buby' nie będzie.

Posted (edited)

Dzięki Lesio, chyba rzeczywiście zrezygnuje z tego hełmu. Troche szkoda, ale za trzy tygodnie jest w Poznaniu larp w klimacie Metro 2033, więc może się nie zmarnuje i do stylizacji przyda - jeśli się uda go w miarę stabilnie założyć na 'buldoga'. I tak miał być bardziej do lansu niż ochrony przed kulkami...

Dobra, update tematu:

Dzisiaj trochę podyskutowałem z tatą (który na marginesie kupił mi ten hełm) no i pokazał mi jak na nim leży: założył maske, hełm, a nawet okulary, i wyglądało to wszystko nawet dobrze. Przy potrząsaniu głową nic mu nie latało, okulary aż tak się w twarz nie wbijały. A u mnie to jest niemożliwe. Olałem już nbawet maske i okulary; założyłem sam hełm i maksymalnie zacisnąłem paski, że ledwo usta mogłem otworzyć. A hełm jeździł jak na kółkach nadal. Zmieniałem ustawienia pasków i dużo to nie dało. Wychodzi na to że mam zbyt podłużny łeb - bo tak jak przód i tył całego fasunku mi nawet pasuje, to boki są mega luźne. A nie da się ich ściaśnić w jajowaty kształt. Szkoda żeby się garnek na półce kurzył, więc może spróbuje wymienić ten hełm na coś takiego:http://www.redberet....taktyczne-.html Wygląda, że bardziej mógłby mi pasować.

Edited by Yahalom
Posted (edited)

Może komuś się przyda: http://operationhelm...rg/helmets.html

Dopiero dzięki temu trochę rozgarnąłem co jest co; i że to co mam to nie jest wogóle MICH. Ciekawa sprawa, że w oryginale ma takie samo dwupunktowe zawieszenie jak mój chińczyk. Ciekawe, czy wobec tego oryginalny by mi tak samo po czerepie jeździł. Możliwe że nie, bo w końcu te PASGT mają jakieś gąbki jeszcze, a mój ani jednej.

Edited by N0mad
Posted (edited)

Mhm, Yahalom, też już to zauważyłem... Anyways, tymczasowo stanęło na tym, że pojade do jakiejś Castoramy, poprzymierzam hełmy robocze i jak mi jakiś będzie się dobrze na głowie trzymał i kosztował nie-za-dużo to go kupie, wybebesze z plastikowego fasunku, i przemontuje go do mojego PASGTa. I jeśli będzie się też w miare trzymał to będe brał hełm TYLKO na cqb, a do lasu ogranicze się do jakiejś czapki/bandamki.

Dzięki za pomoc!

Jak mi się uda coś zmontować to jeszcze zupdejce temat.

Edited by N0mad
Posted

Daj ogłoszenia w komisie, że kupisz gąbki i zawieszenie z chińskiego MICHa. Zamkniesz się w 20-30zł, dokupisz rzepu i będziesz miał całkiem przyjemne wnętrze hełmu. Powinno pomóc :)