Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Ma ktoś może jakieś doświadczenia z użytkowania tej repliki?Jakość wykonania, celność i tak dalej.

Na forum znalazłem o nim tylko drobne wzmianki, na jutubie po polsku tylko filmik reklamowy Kolter TV, w polskim necie też nie za wiele, tylko jakiś artykuł wyglądający mi na sponsorowany.

Opinie z użytkowania wiatrówki 4,5 mm mnie nie interesują. Chodzi mi konkretnie o wersję airsoftową.

Posted
Ma ktoś może pomysł jak bezpiecznie ująć ze sto fpsów z tej repliki?

Dorobić jakieś odgałęzienie gazu i zrobić blowbacka. ;)

Część siły by poszła w poruszanie zamkiem.

Ech, gdyby to było takie proste....

Z blowbackiem byłby już mega fajny.

Sądząc po ruchu w tym temacie nie ma pewnie zbyt wielu wielbicieli Makaronu ;)

Posted

Niestety wyboru prawie nie ma - albo umarex albo kwc - i jedno i drugie w podobnej cenie, oba na co2, w obu brak blow-backa i regulacji hopka. Jedyne różnice to ruchomy zamek w umareksie i o połowe tańsze magazynki a z wyglądu lepszy kwc (brak śruby sterczącej z rękojeści).

Wybór że ho ho...

Posted (edited)

Dokładnie jak kolega mówi. Bida z ruską krótką bronią...

Masz na myśli śrubę od dołu ze zwisającym skrzydełkiem do dokręcania kapsuły łapą? Paskuda, fakt.

Pierwsze co zrobię, to amputuję to skrzydełko i przerobie (lub wymienię) śrubę na śrubokręt lub imbus.

Wyboru ruskich pistoletów mało. Albo pokraczna i trudno dostępna TT-tka sprężynowa, tudzież niewiele lepsza gazowa, albo te dwa dostępne Makarony.

Mogę mieć okładziny od ostrego Makarowa, w wersji czarnej, bez gwiazdki i w ciut innym kształcie. Z późniejszego okresu niż odwzorowanie Umarexa. Było kilka wersji. Ale póki replika do mnie nie dotrze, to nie mam pojęcia czy one podejdą w ogóle.

Wiatrówka ma w miarę niezłe opinie, więc i wersja airsoftowa chyba da radę.

A ja rzadko uczestnicze w strzelankach, więc nadmiar mocy nie przeszkadza mi przy strzelaniu w puszki, a w tych co uczestniczyłem, to i tak boczniaka nie było potrzeby używać.

A na Makarowa dogadałem się w forumowym komisie. Za dobrą cenę,a w gratisie dostaje kaburę i 10 kapsuł z gazem.

Edited by Korba
Posted

Klimat super, moc potężna, jakość wykonania poniżej średniej (ślinak nie leci). :icon_confused:

Na replikę główną nie nadaje się, na replikę CQB nie nadaje się, jedyne wykorzystanie jako repliki zapasowej.

Na szczęście nie pasuje do mojej stylizacji, więc nie muszę się zastanawiać. :icon_wink:

Posted

No to mam Makarowa.

Wizualnie ładny, waga odpowiednia. Poręczny, fajnie w łapie leży. Wygląda że nie jest malowany, tylko ma taką błyszczącą powłokę a'la oksyda na połysk.. Ale na ZnAlu to pewnie się i tak powyciera. Okładziny taki trochę tandetny, tani plastik od zabawek. ucho na lewej okładzinie metalowe, ale tylko wklejone w plastik. Pewnie bym je wyrwał ręką bez wysiłku. Zamek ma luzy, lata 1 mm w góre, w dół i na boki. Ale w nim zamek to atrapa. Można strzelać równie dobrze ze zdjętym zamkiem :)

Od dołu rękojeści paskudne skrzydełko do dokręcania kapsuły. Aż się prosi o zmianę śruby na dyskretną, na śrubokręt czy imbus.

Nie strzelałem, bo na zewnątrz -12 st C, a w chałupie wolę się żonie nie narażać ;)

Więc o celności, skupieniu, zasięgu nic nie powiem.

Klimatyczny i fajny z wierzchu, ale to nadal zabawka dla trochę większych dzieci...

Ale i tak lepszy od plasticzaków dociążanych kawałem ołowiu w chwycie czy magazynku.

Ale za 220 zł za nieużywaną nówkę w pudełku, plus kabura, plus 10 kapsuł, paragon, gwarancja, to chyba warto było.

Fota z telefonu i kiepska, bo ciemności wszędzie.

imag0961.jpg

Posted

Postrzelalem z Makarowa. Nagrzana w samochodzie kapsule z gazem zapakowalem w rekojesc, 14 kulek do maga, w snieg wsadzilem podrapana plyte cd, co w aucie grac nie chciala i z jakichs 5 metrow caly magazynek w celu, a plyta potrzaskana w drobiazgi. Potem karton z mocnej warstwowej tektury. Przebija spoko trzy scianki, a to twarde pudlo bylo. Jest moc...

Pierwsze wrazenia ze strzelania fajne. Jak na razie tylko taki szybki test. Brak blowbacka, a szkoda. Taurus na CO2 mnie do tego przyzwyczail, i tak czegos troche tu brakuje.

Posted (edited)

Przydałby się blowback, nawet kosztem mocy. Ten „Mak' może być dobry do użycia w pomieszczeniach, z racji mniejszej mocy i oczywistych (wygodnych) gabarytów (zamiast AK).

Muszę nad nim poważnie pomyśleć, chyba że jeszcze pojawi się jakaś inna (nowa) opcja :)

Edited by wormadam
Posted

Na pomieszczenia raczej się nie nadaje właśnie z powodu mocy. Ponad 400 fpsów to o wiele za dużo jak na CQB. Do lasu w sam raz pod warunkiem że będzie w miarę celny na jakieś 25 m. Trzeba by pokombinować jak go trochę rozszczelnić a nie popsuć.

Posted

Na pomieszczenia raczej się nie nadaje właśnie z powodu mocy. Ponad 400 fpsów to o wiele za dużo jak na CQB.

Ja bym go zmierzył jednak ile tej mocy ma w rzeczywistości. Pistolet moim zdaniem to jednak dobry do pomieszczeń. Las = broń długa ;) ale kto co lubi...

Posted

Podejrzewam, ze dexter ma racje. Nie spodziewam sie zbyniej precyzji na wiekszych odleglosciach, sadzac po jakosci spasowania elementow.

Z bliska moze zrobic duze kuku, a z daleka da sie trafic, ale w stodołe :)

Posted (edited)

Ja go tam osłabiać nie będę, bo jak pisałem- strzelam się 2- 3 razy w roku, i to rekreacyjnie, po lasach. Za stary piernik na to jestem. Mam sentyment do ruskiej broni, z dawnych czasów, z wojska. Trafiłem tak, że strzelało się sporo z ostrych i to przeróżnych.

I przez to na każdą replikę patrzę przez pryzmat ostrej broni. I ciężko mnie zadowolić. Często byłem etatowym pomocnikiem na strzelnicy przy strzelaniach ''kadry'' z broni krótkiej. Prawie zawsze ktoś nie dotarł, a pobranych naboi nie zwracało się spowrotem do magazynu. Musiały zostac wystrzelone, więc często zadanie opróżnienia zapasu należało do mnie, a ja raczej nie protestowałem. :icon_smile: Dostawałem pistolet dowódcy którejś kompanii do wystrzelenia nadwyżki amunicji i miałem go potem zwrócić wyczyszczony i zakonserwowany.

I obie strony zadowolone. Ja se postrzelałem, a trep nie musiał swojego cennego czasu na czyszczenie broni tracić.

Za taką replikę co by choć w małym stopniu była tak wykonana czy spasowana jak ostry kałach czy ostry pistolet klasy Makarowa, TT, czy P64 (bo z takich ostrych strzelałem) bylbym gotowy sporo nawet zapłacić.

Ale takie nie istnieją...

Edited by Korba
Posted

Cieplo bylo, to postrzelalem za dnia troche. Duzy rozrzut, wiekszosc kulek szla lekko w prawo. Krotka linia celowania nie ulatwia zadania. Kulki 0,20. Z okolo 5 metrow w butelke po piwie trafialo mniej wiecej 6 na 10 strzalow. Z wiekszej odleglosci loteria calkowita. Butelka trafiona centralnie w srodek peka. (z 5ciu metrow) Ale uzywalem butelek bezzwrotnych po piwie Perla, a one dosc cienkie sa.

• 2 years later...