Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam was bardzo serdecznie. Naszła mnie chętka, żeby kupić sobie jakąś kurtkę w DPMie na zimę. Chodzi mi tu o chodzenie na co dzień aniżeli na strzelanki. Znalazłem 2 kurtki:

http://allegro.pl/kurtka-goretex-dpm-i2845108924.html

http://allegro.pl/brytyjska-kurtka-z-kapturem-smock-dpm-roz-170-92-i2813993441.html

Czy nadadzą się do codziennego użytkowania bez dokupywania podpinek lub specjalnych polarów pod goretexa ?

Posted (edited)

"Goretex": membranowa kurtka przeciwdeszczowa: Nie chroni przed zimnem, jedynie przed wiatrem i deszczem/śniegiem.

Smock: bawełniana kurtka z kapturem. Patrząc po awatarze, żebyś miał porównanie: cieńsza niż "bawełniak". Chroni przed wiatrem, drobnym deszczem, ma pojemne kieszenie. Żadna z nich nie jest "kurtką zimową". Konieczne są jakieś ocieplacze: od polaru, przez podpinki (których nie podepniesz pod nie, trzeba by było ją nosić oddzielnie), po ocieplacze puchowe w rodzaju "softie".

Edited by Jeremak
Posted

Skoro już przy tym jesteśmy - Goretex (brytofile wolą koszerną nazwę "MVP") nosi się na wszelkich innych ciuchach, z kurtką polową / smockiem włącznie (taka idea umundurowania S95 i jego wersji rozwojowych).

Na "zimno, zimno, brr...!" zakładasz pod spód golf Norgie http://allegro.pl/golf-bluza-ocieplacz-norwegian-olive-dpm-roz-100-i2858087570.html (niektórzy noszą go na gołe ciało) albo polar http://allegro.pl/polar-armii-bryryjskiej-rozm-160-104-i2803359723.html (to jest starszy model, nowy ma kołnierz-stójkę i inne mankiety) albo, jak jest po byku zimno, jedno i drugie, plus bieliznę termo pod spodem.

Polar nie jest "specjalny pod goretexa", ale jest baaardzo fajny (tak fajny, że sam ma dwa! jeden do lasu, drugi na codzień) - ciepły i dobrze oddycha.

Zestawienie polar + combat jacket (dla nie-brytofila: prawie jak smock, tylko ze bez kaptura. Dla brytofila to "prawie" robi ogromną różnicę) daje pięknie radę w mróz i śnieg przez ostatnie parę sezonów na moim grzbiecie.

Posted (edited)

Na cebulkę :icon_smile:

Ale jeśli nie leje, a Ty nie jesteś strasznym zmarźluchem, to polar + kurtka polowa / smock powinny być OK. Dla mnie są - polar grzeje, kurtka chroni przed wiatrem i wilgocią (sam polar z wilgocią radzi sobie OK, ale wiatr słabo zatrzymuje).

Ten zestaw działał dla mnie do -20 stopni (oczywiście wtedy już z bielizną termo, Norgie, rękawiczkami, szalokominiarką i czapkami, plus szybki marsz), przy +2 rozpinam kurtkę, żeby się nie przegrzać.

Jak będzie lało, założę na wierzch goretexa. Po to jest. Aczkolwiek będę uważał, żeby się nie zapocić.

Jak będzie sypać śnieg, kurtka polowa / smock wystarczy.

Chyba, że planujesz stać na warcie, wtedy przyda się Softie (kurtka Softie Sleka Snugpack, ciuch z wypełnieniem typu "loft" = a'la śpiwór), ale tej już nie posiadam.

Edited by Errhile
Posted

Ja szukam czegoś żebym mógł się uwalić i przeczołgać po śniegu i żebym potem nie musiał wyżymać wszystkich szmat na respie i żebym po takiej operacji nie zmarzł. Pozostaje chyba termo+norgie+gore.

Posted

Nie umiem Ci wiążąco odpowiedzieć. Rzadko uwalam się na śniegu i po nim pełzam (rzadko mam tu tyle śniegu ;)). Przy konkretnym mrozie (i w konsekwencji suchym śniegu) nie powinno być kłopotu - testowałem to ile tylko się dało, czyli kiedy był śnieg.

Jeśli jest ciepło i śnieg jest mokry - prawdopodobnie będzie problem. Polecam Twojej uwadze spodnie MVP (czyli goreteksowe spodnie wierzchnie). Mogą sporo pomóc, jeśli się będziesz w takim draństwie tarzał.

Posted

MVP to goretex, i faktycznie nie przepuszcza wody.

Spodnie przeciwchemiczne to zupełnie co innego i nigdy nie sprawdzałem, co przepuszczają a czego nie, bo nigdy draństwa nie miałem. I mieć nie zamierzam.

Zresztą co ja Ci będę - niech się MoD wypowie ;) :

1.jpg