Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Mam prośbe, czy moglibyście napisać wszystko co wiecie o simonovie o którym jest wzmianka pare tematów wcześniej? Tzn czy nadaje sie on na snajperke po odpowiedniej modyfikacji(i jakiej)? I oczywiście gdzie go moge dostać i jak z magami? Aha, żeby niebyło że nieszukałem na forum, użyłem opcji "Szukaj!" i wyświetliło mi temat o którym pisałem wcześniej i coś o jakimś munduże, z góry dziękuje.

Posted

Ten Simonow to była zwykła zabawka za 29zł firmy WEIBAO (skala 2:3), w której wstawiliśmy lufę z castoramy, dorobiliśmy hop up z gumki recepturki (wycierał się po 200 strzałach) oraz ścisnęliśmy sprężynę (takie pierwsze eksperymenty z tuningiem). Jak za tę cęnę dawał całkiem przyzwoicie, ale nie pożył długo... dobra zabawka ale na krótką metę...

Pozdrawiam

P.S. Magazynek tam był grawitacyjny... ;)

EDIT: dostać to w sklepie z zabawkami :)

Posted

Aha :x a już myślałem że tanio zrobie sobie w miare dobrą snajpe... A czy sprężyna jest chociaż mocna? Bo jak tak to może wsadze ją do siga którego mam zamiar niedługo kupić.

Posted

Sprężyna jest tam potężna - nawet, aż za poteżna - po wymianie lufy, bez problemu przebijała pierwszą ściankę puchy (tzn kulka, nie sprężyna :) ), a po ściśnięciu cała puche na wylot. Pokuszę się wręcz o stwierdzenie, że ta sprężyna była nawet, aż za mocna jak na ten plastik, nawet bez ściskania prędzej czy później giwera rozwaliłaby się 8)

Posted

mialem pare replik (tego mosina i jeszcze jakiegos quasi-kałacha) produkcji wyjebo, ale nigdy nie "rozlecialy" mi sie wewnetrzenie. co prawda nigdy w nich nie grzebalem wewnatrz, gdyz nie widzialem w tym wiekszego sensu (co wcale nie znaczy, ze go nie ma)

• 2 weeks later...
Posted

Zeby to wygladalo jak snajpa to trzeba domontowac lunetke, a zeby domontowac lunetke trzeba miec montaz, no i jakas ladniejsza obudowa oczywiscie, IMHO najlepiej pomalowac na czarny mat.

Posted

Jeśli chodzi o walory ozdobne to ten Simonow nie wyglądał nawet najgorzej, skala 2:3 oraz plastikowość najbardziej przeszkadzały. Udało mi się wygrzebać jedno historyczne zdjęcie jak wyglądał on z lunetką :

simonow8yc.th.jpg

Niezłe patenty zostały tam zastosowane, by przymocować tę lunetkę :)

To może jeszcze plastikowy bagnet od "kałacha" z allegro też? :D

To coś "w stocku" miało plastikowy bagnet :lol:

Posted

Ano właśnie, tak jak myślałem... tak na "oko" lufa jest zbyt krótka i kolba też ;) Wydłużenie lufy by się przydało też ze względu na celność (można wsadzić jedną rurkę w drugą), ale jak kolbę wydłużyć, żeby gun nie stracił "porporcji" w wyglądzie? Ładnie go "odrobiłeś" Vooyas, ale widać że jest za mały :/

Btw. na allegro chodzi trochę "drewna" od Mosina Nie jest nawet drogie. Ciekawe, czy możnaby to drewno jakoś wykorzystać i np. podłączyć te bebeczy od Simonowa do niego? Idąc dalej, jeśliby się dało, to można i podłączyć pod drewno od Mausera '98... wtedy jest na czym zamontować dłuższą lufę, jest piękna kolba...

Pisze w tym topicu, bo w dziale "broń palna" jest raczej o przeróbkach tych zabytków na śrutówki a nie na ASG. A tu może by się udało to bazarowe coś użyć?

Posted

Może ktoś ma doświadczenie w "montowaniu" wnętrza od ASG (czy może całych podzespołów) do "drewna" od oryginałów? Czy to jest wogóle technicznie możliwe?

Posted

Z drewnem nie problem - można naprawdę tanio kupić i nie trzeba robić od podstaw. Mnie chodzi o "mechanikę": czo to się da włożyć do tego drewna (jakie przeróbki trzeba zrobić?) i czy zadziała jak trzeba.

Mosin:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51928552

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52684006

Mauser (oczywiście bywają lepsze egzemplaże)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52614459

Posted
A ja mam takie pytanko, loze bylo pomalowane czy sam malowales?? U mnie bylo jasno bronzowe :roll:

Sam malowałem, u mnie łoże miało kolor pomarańczowy... :? Później przemalowałem na czarny mat, lecz niedługo po tym połamał się mechanizm spustowy :(

Czy wie ktoś gdzie można taką zabawke kupic?

Ja swoją nabyłem w sklepie z zabawkami 8)

Może ktoś ma doświadczenie w "montowaniu" wnętrza od ASG (czy może całych podzespołów) do "drewna" od oryginałów? Czy to jest wogóle technicznie możliwe?

Możliwe pewnie jest, aczkolwiek uważam, że nieopłacalne, gdyż to jest bardzo słaby plastik i jakiekolwiek większe wydatki na upiększenie tej zabawki są trochę bez sensu. I tak prędzej czy później coś sie połamie. Owszem jakby ktoś dorobił metal body oraz bebechy z metalu to można próbować :)

Posted
Owszem jakby ktoś dorobił metal body oraz bebechy z metalu to można próbować

Gdyby tak zrobić, to by było w dziale "broń palna" ;) Wg tego, co tam piszą, ciężko z taką repliką iść na strzelankę z uwagi na osiągi, jest za "dobra" (moc) ;) Mnie chodzi o opcję z plastikowym, stokowym body od np tego simonowa wsadzonym w oryginalne drewno, ewent. w drewno robione wg wzoru: czy da się? czy ktoś z Was może próbował?

Generalnie rozglądam się za czymś, co by się nadawało do image niemieckiego snajpera z II WŚ, a nie kosztowało od razu jakichś strasznych pieniędzy (jest replika Mausera '98 ale jest "za dobra": wyrzuca łuski, które trzeba zbierać itd. itd.... no i sobie kosztuje jak elektryk prawie :/ ). Wg moich informacji niemieccy Scharfschutzen używali również zdobycznej broni, dlatego wszedłem do tego topicu ;)

Posted

Czytałem ten topic ;) Wiesz, ale to jest powiedzmy "idealne" rozwiazanie, prawie tak dobre jak zakup tego, co kosztuje tyle co elektryk ;) Jest to całkowicie "zrób to sam". A ja pytam, czy ktoś czasem próbował (i z jakim skutkiem) poprostu włożyć "gotowe" bebechy w oryginalną kolbę itd. Wiadomo, że to nie będzie aż tak super wyglądało (np. dzwignia naciągu sptężyny nie będzie przypominała tej do przeładowywania w oryginale, ale z tym i u porządnych ASG bywa różnie). Stąd napisałem o tym tutaj, bo przerabiałeś nieco Simonowa, a może ktoś poszedł dalej od Ciebie w PRZERABIANIU a nie w budowie od podstaw ;) A to sasadnicza różnica wziąć coś stockowego i wmontować w drewno, a odlewać, skrawać itd. od a do z.

• 2 weeks later...
Posted

Osobiście posiadam SKS Simonowa i uważam że na snajperkę to to się nie nadaje. Mechanizm spustowy to chyba feler bo po podłożeniu pod sprężyne u mnie też padł (teraz jest śruba zamiast plastikowych bolców). Lufa jest 40cm made in Castorama, kolbę też malowałem bo śmiesznie wygląda pomarańczowa. Moja próba dorobienia kolby z drewna sie nie powodła :( . Narazie dalej nie tuninguje bo faktycznie to musiałby zmienić całą obudowę (może to zrobię).

• 2 weeks later...
Posted

Wreszcie dostalem cos podobnego do tamtego simonowa z foty, moj mial magazynek od kalacha weibao :D . Lufy niewymienialem bo mieszkam na wsi i do jakiegos wiekszego budowlanego mam ok 40km, ale podkladka byla i hu. Walilem kulkami kioskowymi bo narazie mam tylko p99 i niekupywalem lepszych kulek, po przerobce strzelal ok 15m dalej!! Lecz po ok 150 strzalach urwala cie raczka przeladowania z kawalkiem cylindra, sklejac mi sie niechcialo bo mi sie pare pozostalosci cylindra pogubilo i niemoglem ich znalezc :P

• 7 months later...
Posted

a mam pytanie gdzie morzna kupić tego Simonowa jakaś stronka lub jakieś inne miejsce(w trójmieście & okolice ) gdzie morzna kupić tego guna bo bardzo mi sie spodobał

z góry dzięki