Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

To pomaranczowe cos jest ladniejsze od Boyia? Ale masz nedzny gust :icon_smile: Drewna w Boyi'ach powoli stają sie podobne do tych najladniejszych - od VFC.

Kolor opisywanych przez Ciebie okładzin pasuje do znalowych Boyi, nie do Cymy :icon_wink:. Drewno w Bojcach poprawiło się dopiero w wersjach SW, a i tak odstaje na niekorzyść przy porównaniu Cyma/Boyi.

@afrowawa: A czemu miałyby nie podejść? Przecież kałasznikow ma dwoje uszu do zawieszenia. Inną sprawą może być wygoda użytkwania takiej konfiguracji, ale tu już się nie wypowiem, bo sam latam z jednopunktowym paskiem WP za dychę.

Taiwangun nie ma w ofercie dobrych gumek hop-up, najlepiej będzie zamówić systemę energy albo zieloną G&G z jakiegoś innego sklepu i wymienić ją we własnym zakresie (jeśli masz jakiegoś kolegę obeznanego w rozkładaniu replik, to zrób to z nim; wymiana gumki HU nie jest rzeczą trudną, myślę że po pierwszej wymianie pod okiem bardziej doświadczonego kolegi nauczysz się to robić samemu).

Edited by Crassus
  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

@Wiśnia, mi się bardziej podoba takie 'surowe' drewno w cymach niż to zalane bejcą o kolorze pomarańczowego plastiku :icon_razz2:

Przykład:

http://www.taiwangun...-wood-boyi.html

http://www.taiwangun.../cm-048-cm.html

Widać, że to sklejka i bliżej temu do oryginału ^^

Co do zawieszenia - polecam oryginalne, a dostaniesz takie za tyle samo co większość innych. Tego chyba żaden imperialistyczny wynalazek nie zastąpi :icon_biggrin:

Edited by Kiekos
Posted (edited)

Kiekos, wiadomo, ze te stare Boyi'e mialy beznadziejne drewna. Sam takiego kupilem i musialem wymienic na ladniejsze :icon_wink:

A piszac wczesniejszy post mialem na mysli najnowsze serie Boyi'a.

afrowawa, tak to jest zawieszenie dodawane do repliki. Ale kupisz to, co Ci pasuje. Moj kolega lata z emko-kałachem i ma 2-punktowe. Jemu pasuje, jego sprawa :icon_smile: Bierz RK-06 i problem kolby znika.

Edited by Wiśnia
Posted (edited)

cm.048 raczej odpada bo nie mam tyle kasy :icon_razz: nowe boyie macie na myśli RK-03W od krakmanów czy wersję SW?

@afrowawa: A czemu miałyby nie podejść? Przecież kałasznikow ma dwoje uszu do zawieszenia. Inną sprawą może być wygoda użytkwania takiej konfiguracji, ale tu już się nie wypowiem, bo sam latam z jednopunktowym paskiem WP za dychę.

To ja już nie ogarniam :icon_biggrin: Miałem kiedyś G36c na jednopuntkowym zawieszeniu (pas przez ramię wpięty klamerką do cycka przy kolbie) Myślałem, że 1 pkt mocujemy do jednego zaczepu w gnacie, 2 pkt do dwu zaczepów a 3 pkt do...trzech :icon_biggrin: Z racji, że do M4 są 3 pkt. zawiasy i emka ma właśnie trzy zaczepy, ale chyba...jednak się mylę :icon_biggrin:

Edited by afrowawa
Posted

Tak, mylisz sie, 3 punktowe zawieszenie polega na tym, iz w pasku sa dwie klamry do zawieszenia i jak sie nie myle 3 (u mnie w M-ce) przekladnie (laczniki ?), a dwupunktowe to raczej same zawieszenie z dwoma zaczepami, ale moge sie mylic.

Posted (edited)

Trzypunktowe zawieszenie można zamontować na każdej replice, która ma dwoje uszu zawieszenia (na przykład przedni punkt zaczepienia i przelotkę z tyłu). Podobno takie zawieszenie sprawdza się w przypadku AK, ale sam nigdy się z nim nie bawiłem, więc nic pewnego nie wiem.

Edit: afrowawa, na twoim miejscu poczekałbym cierpliwie na wersje RK-03/06 SW od Boyi, ewentualnie jeśli koniecznie chcesz kupić replikę "na już, na teraz!" to RK-10S.

Cyma robi bardzo udane i niezawodne kałaszki, ale ostatnie podwyżki cen sprawiły, że nie jest najbardziej opłacalna.

Edited by Crassus
Posted

Jak na razie na maila odpowiedzieli mi z gunfire, że sami nie wiedzą co i jak, jak by mieli jakieś info to by na stronie napisali kiedy będzie dostawa SW... Banzaj czy jak mu tam milczy, krakmani też nie napisali czy planują mieć wersje SW w ofercie (bo kiedyś chyba mieli). Generalnie jak się okaże, że nie prędko ma być jakaś "dostawa" (u krakmana) to mam do wyboru:

1. Wypożyczać replikę (u nas na wawie jest taka możliwość ale to koszt 50 zł za 3 h więc raczej średnio się opłaca)

2. Kupić "na tymczasem" pompkę AGM

3. Kupić RK-03/06 ew. RK-10S

Chyba mimo wszystko najrozsądniejsza będzie opcja nr. 3 :) I tu chyba jednak zdecyduję się na RK-03 zamiast 10S, bo jednak szkieletowa kolba wydaje mi się wygodniejsza (np. jak kiedyś zdecyduję się np. na kolimator czy inne ustrojstwo) no i 80 zł tańszy więc zostaje kasa np. na szynę montażową i dodatkowe kulki :P A chyba mimo, że znalowy to aż tak się nie sypie? :)

Posted

Teraz sam sobie odpowiedz czy chcesz miec wersje SW czy chociaz S czy po prostu poszukujesz elektryka :P

Jak SW/S to bierz AGMa i sobie polataj - bdz mial tania i dobra replike awaryjna jak cos.

Jak elektryk ogolem to bierzesz RKacza i w droge xD

Posted

Teraz sam sobie odpowiedz czy chcesz miec wersje SW czy chociaz S czy po prostu poszukujesz elektryka :icon_razz:

Jak SW/S to bierz AGMa i sobie polataj - bdz mial tania i dobra replike awaryjna jak cos.

Jak elektryk ogolem to bierzesz RKacza i w droge xD

Ale (chyba, że się mylę) RK-03 jest w wersji albo W albo SW, nie ma samej S :icon_mrgreen: Bo wood, przecież oznacza drewno, dlatego tutaj nie kumam czemu AKMS jest "tylko S a nie SW" :icon_lol:

Moje zdanie już poznałeś, ja bym ZnAl-owego nie kupował. Uważam, że jest to nieopłacalne.

To cymka chyba jest tym bardziej nie opłacalna bo też jest w większości znalowa :icon_razz2:

Posted (edited)

Stare (znalowe) Boyi a Cyma w wersji 0.4(...) to jak ziemia a niebo. Zupełnie różne spasowanie i jakość części zewnętrznych i wewnętrznych. Potencjał tuningowy gearboxa i jego ogólna wytrzymałość też na korzyść Cymy. Z tym że na przestrzeni 2 lat cena Cymek skoczyła o jakieś 100 zł (jeśli nie więcej), przez co stalowe wersje Boyi, który w tak zwanym międzyczasie podobno poprawił jakość, stały się bardziej opłacalne od Cym. Nie mam pojęcia czy z poprawą jakości wersji SW poszła również poprawa znalówek i czy sklep sprzeda ci kałaszka sprzed 2 lat czy sprzed 2 miesięcy.

O Cymie w wersji 0.4(...) złego słowa nie powiem, poza mało istotnymi usterkami zewnętrznymi (luźna szczerbina, drobne problemy z zatrzaskiem kolby od AKMS) wszystko działa bez zarzutu od 2,5 roku (fakt że nie była zbyt mocno tyrana).

Edited by Crassus
Posted (edited)

Przepraszam za pomylke z tym S, widocznie gdzies mi sie przewidzialo :P

A co do tego czy dostanesz Bojke sprzed 2 lat/miesiecy zawsze mozesz taiwanczykow czy gunfireow podpytac malym mailem, moze odpowiedza :D

EDIT: literowka

Edited by dr Ziolo
Posted

1. Wypożyczać replikę (u nas na wawie jest taka możliwość ale to koszt 50 zł za 3 h więc raczej średnio się opłaca)

2. Kupić "na tymczasem" pompkę AGM

3. Kupić RK-03/06 ew. RK-10S

Jeśli mogę Ci coś zasugerować, to proponuję, żebyś wytrzymał ciśnienie.

Masz pieniązki i nie musisz ich wydać już teraz (bo mama każe mi buty i czapkę na zimę za to kupić)? Nic Cię nie ciśnie z zakpuami? Tak? To wstrzymaj się do nowego roku. Sytuacja się wyklaruje, być może pojawią się jakies konkretne informacje, co do kolejnych dostaw. Jest też wielce prawdopodobne, że jak w latach poprzednich pojawią się przeceny i promocje. Być może wstrzymanie się od zakupów na ten jeden - dwa miesiące, pozwolą Ci zaoszczędzić nawet kilkaset złotych.

Do tego czasu zakup pompki z AGM będzie najbardziej rozsądnym rozwiązaniem.

Posted

Dzwoniłem dzisiaj do krakmanów, eRKacze podobno mają kilka miesięcy (ok. 2-3 wg. sprzedawcy). Więc nie wiem czy nowa seria? Nie mają pojęcia kiedy będą stalowce. Chyba jednak teraz zdecyduję się na zakup (bo co prawda mogę biegać z pompką ale w starciu z elektrykami w hali będę miał małe szanse) RK-03/02/06. Biorę co prawda jeszcze tego 10S ale ta AKMSowa kolba mnie odrzuca, podejrzewam, że wygodna to ona nie będzie :)

Posted

Dobra jeszcze pytanie na zakończenie :)

RK-06 ma "cycek zaczepu paska" na kolbie drewnianej z lewej strony

RK-03 ma ten "cycek" przed kolbą po prawej stronie

Czy, któreś rozwiązanie ma przewagę pod względem wygody? Bo podejrzewam, że rozwiązanie w RK-03 może nie być wygodne dla praworęcznego :)

Posted

Moze byc niewygodne, ale nie musi, ze wzgledu na to, ze kolba jest skladana, a bez kolby od "cycusia" do strzelca jest dosc mala odleglosc (poza tym pasek chyba jest do przenoszenia, a nie strzelania z niego :D suchar). Takze... bierz to, co lubisz :)

Posted

Dobra, jednak przemyślałem rady kolegi K272 i postanowiłem poczekać, pompka AGM w drodze a kasa odłożona, Poczekam do połowy/końca stycznia i może będzie jakaś promocja poświąteczna na stalowe kałachy :) A jak nie będzie to zamiast kupować kałasza za 670 zł dołożę 280 i kupię emkę I klasy :)

http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=10625&name=ARES_-_M4A1_-_Non-contact_Firing_Control_System_-_AR-009E

Posted

I bardzo dobrze :)

Ale pamietaj, ze do tego Aresa musisz jeszcze dokupic dobra batke i jakas ladowarke (najlepiej mikroprocesorowa ;) )

Aresa tez ostatnio UMP widzialem - promocja w specu (600... pare) kliknij tylko na ta czerwona metke na gorze w specu.

Posted

Ładowarkę mikro akurat mam (ładowarek z zestawów nigdy nie używam, baterie w chińczykach owszem). Generalnie po świętach zazwyczaj są ostre promocje jak im towar nie zejdzie:) Wtedy albo wezmę stalowego kałacha od Boya (bo więcej jak 700 za chińczyka nie dam, a szkoda mi dopłacać 2 x tyle za VFC skoro GB v.3 w chinolach jest si) albo dołożę kasiorę i kupię emkę I klasy w granicach 1 tys. PLN :)

To UMP jest fajne ale dostępność magów zapasowych i ich ceny niekoniecznie, poza tym PMa (mp5 049 EBB cymy) dopiero sprzedałem bo zachciało mi się "szturmówki". Z drugiej strony kupować chińskiego AKMSa (choć ze stali) gdy w promocji można w tej samej cenie nabyć japońca I klasy w postaci UMP Aresa, no nie wiem :icon_razz2:

Posted

Akurat te CA nie wiem czy są warte uwagi mimo niskiej ceny :) Niby 100 zł tańsze od RK-10S boya, ale..słyszałem, że CA ma lipne bebechy teraz (to już nie to co kiedyś 5-6 lat temu, przeczytałem temat na forum o tej replice CA i "dupy nie urywa") mała energię wylotową i jest ze znalu, pewnie kolba nie wytrzyma tyle co stalowa w bojaczu :)

Posted

Bebechy pewnie też nie za dobre skoro GB generuje energię rzędu 310 fps (pewnie przy wymianie springa połowa rzeczy do wymiany) no i to jest chyba ta edycja SportLine. Kolega miał jakieś 4 lata temu SCARa CA (żadne sportline tylko wersja "dorosła") I nie dość, że miała osiągi takie same lub słabsze od chińczyków to po tygodniu...spalił się silnik :icon_razz:

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...