Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam,

ostatnio rozkladalem mojego aresa aw338 i wpadlem przy tym na pomysl zeby przerobic obudowe na drewniana - wiem tak naprawde to nie pasuje do tego modelu, no ale w koncu tu chodzi o personalizacje.

Mysle o drewnie twardym conajmniej z zakresu kG/cm² 500+. Czy ktos juz kiedykolwiek cos takiego zrobil? Jesli tak to z jakim efektem? Ah, i planuje zrobic te czesci bez klejenia. Tzn. ze chce wykorzystac lite drewno i zrobic czesci z calych kawalkow drewna.

Niestety mieszkajac w miescie nie mam zbyt wiele mozliwosci zabrania sie za to (nawet nie mam tu piwnicy), wiec szukal bym tez stolarza na terenie Poznania. Znalazlem juz pare i mimo tego ze w swoich ofertach maja raczej meble na miara to sie do nich zglosze - chyba ze ktos z was zna dobrego stolarza ktorego mogl by mi polecic.

Moj ojczym jest stolarzem (moze dlatego wpadlem na taki pomysl) ale mieszka bardzo daleko i ciezko bylo by mi sie dogadac w kwestji szczegolow.

Pozdrawiam!

Posted

Wiesz, większość współczesnych stolarzy lite drewno widziało jedynie w kołkach montażowych, więc się nie zdziw, jak nie znajdziesz nikogo kto mógłby to zrobić.

Posted

Wygrzebołem. Kilogram siły na cm2, do okreslania twardości drewna :D. Fajne!

W lite bym sie nie bawił ale to rzecz gustu, niech będzie. Powinien Ci to wykonac pierwszy z brzegu stolarz. Do wiatrówkowych speców bym nie szedł, zapłacisz duuuzo więcej prawdopodobnie.

Posted

Przemyslalem sprawe. Problemem bylo to ze kupujac moja replike nie zdawalem sobie sprawy ze istnieje wersja sprezynowa z taka sama obudowa jak wersja gazowa (CNC) - moja byla z kompozytu, a nie przepadam za nim. Okazalo sie jednak ze mozna dostac przez specialny katalog obudowe z CNC do modelu sprezynowego - czyli zamienie swoj kompozyt i drewno nie bedzie potrzebne.

Jako wytlumaczenie: kompozyt byl najgorsza opcja, drewno wydawalo sie fajna alternatywa - ale teraz jak mam dostep do body CNC to sobie chyba dam spokoj, moze optycznie drewno tez nie bylo by najbardziej pasujaca opcja dla repliki L96 :) Ale wielkie dzieki za pomoc wam wszystkim! ;)

Posted

Moze faktycznie koslawie to napisalem... chodzilo mi o body z aluminium :)

Sorry, dopiero od 5 lat znow jestem w Polsce i nieraz moje zdania sa troche dziwne ;)

• 2 weeks later...
Posted (edited)

I tak jak Lesio mowil - loze i kolba sa dostepne jedynie w wersji nylon fiber. Nieporozumienie ktore powstalo przez dosc badziewna odpowiedz ktora otrzymalem od jednego z serwisow.

Wiec znow sie za calosc zabiore. Wybralem juz rodzaj drewna ktory chcial bym uzyc, czyli to ktore uzyto przy BOA10-22 (http://blackopsairsoftguns.com/boa1022). Sadzac po wzorze i kolorze jest to rodzaj drzewa orzechowego - co sie dobrze sklada ze wzgledu na wlasciwosci tego drewna.

W innej sekcji forum (jestem z poznania, dlatego w wielkopolskiej) szukalem informacji gdzie dac cos takiego zrobic (jako mieszkaniec centrum ciezko mi samemu to zrobic - brak maszyn i miejsca :icon_smile: ),konkretnych odpowiedzi nie bylo, ale na googlach natknolem sie na firme http://guntuning.com/. Czy ktos moze juz mial z nimi do czynienia?

Jak zawsze przepraszam za lekko koslawy polski i pozdrawiam! :icon_smile:

Mic86

Edited by mic86
Posted

Kiedy na allegro (0,5-1 .r) gość wystawiał drewniane kolby do L96 , miały piękne widoczne słoje . Poszukaj w archiwum allegro gościa , jeżeli dalej siedzi w fachu to nie będziesz miał problemu z podawaniem wymiarów i dopasowywaniem .

Posted

Kiedy na allegro (0,5-1 .r) gość wystawiał drewniane kolby do L96 , miały piękne widoczne słoje . Poszukaj w archiwum allegro gościa , jeżeli dalej siedzi w fachu to nie będziesz miał problemu z podawaniem wymiarów i dopasowywaniem .

Postaram sie znalezc moze bedzie taniej, a w miedzyczasie rozmawialem z ludzmi od guntuning.com. Nie maja problemu zrobienia czesci na zamowienie. Cena to okolo 500zl za calosc (na surowo) a z wykonczeniem trzeba doplacic okolo 250-300zl. Jest to cena za czesci z buku. Orzech bedzie troche bardziej kosztowny.

Dobra wiadomosc to fakt, ze firma ma siedzibe w Swarzedzu (jestem z Poznania, czyli tylko 13km od Swarzedza). Moge wiec wybrac sie osobiscie z cala replika. Dla osob ktore by chcialy zalatwic calosc poczta tez nie ma sprawy. Bede sie dalej kontaktowal z nimi w tym tygodniu i zdam relacje. :)

Pozdrawiam!