Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Chciałem się spytać czy jest konkretna różnica pomiędzy prądem rozładowania 15C i 20C. Czy będzie różnica na reakcji tego spustu, że jak nacisnę to reakcja będzie jakby mi mechanizm w myślach czytał, czy to jest różnica taka, że szkoda gadać.

Dla ciekawskich baterie lipo: 15C i 20C

Posted

No guzik prawda, wcale się to tak nie przekłada.

1300mAh/15C może bezpiecznie dać prąd 18.5A, 1300/20 - 26A. Nie wiem dokładnie co znaczy "bezpiecznie", ale podejrzewam*, że jest to prąd, przy którym napięcie na ogniwie spada z nominalnych 3.7V do wartości nie niższej niż 3.0V, czyli +/- dolnej granicy rozładowania.

Czyli dla w/w pakietu 15C przy pobieranych 15A napięcie z 3.7V spadnie do ok 3.13V, a dla pakietu 20C do 3.3V. Stockowe repliki pobierają właśnie ok 15A**, można też przyjąć, że przy danym prądzie napięcie przekłada się bezpośrednio na ROF. Zatem wzrost będzie trochę ponad 5%.

Jednakże nawet stockowa replika bardzo szybko zamęczy taki (1300mAh/15C) pakiet ze względu na pobieranie prądu przy granicy wytrzymałości - 20C nie dość, że da lepszy rof i reakcję na spust (zwłaszcza to drugie - w momencie wciśnięcia spustu płynący prąd jest sporo większy), to jeszcze wytrzyma dużo więcej cykli.

*podejrzewam - nie znam metodologii określania wydajności prądowej ogniw, ta wydaje się logiczna i dająca rozsądne wyniki (opór wewnętrzny dla pakietu 1300mAh/15C rzędu 37mOhm), ale głowy dać nie mogę.

**15A - przybliżenie ładną wartością. Nie mam sprzętu ani arsenału, by zmierzyć tę wartość, ale z dostępnych mi informacji wynika, że stockowe repliki ciągną właśnie w zakresie 10-20A.

Jak ktoś znalazł jakiś błąd w tym, co napisałem, to proszę mnie poprawić - człowiek uczy się całe życie. Jeśli komuś szczęścia przysporzą wzorki i dokładne obliczenia - mogę przedstawić. Bon apetit! :wink:

Posted

1300mAh/15C może bezpiecznie dać prąd 18.5A

Raczej 19,5A.

Co do prądu to układ weźmie tyle samo czy jest 15C czy 20C, prąd zależy wyłącznie od napięcia i oporu układu. Wyjątkiem jest sytuacja gdy układ potrzebuje większego prądu niż źródło moży dać. Spadek napięcia przy obciążeniu zależy od wykresów obciążalności bateri, można o takkie poprosić producenta.

Posted

Raczej 19,5A.

Racja, musiałem źle przepisać ;)

Co do prądu to układ weźmie tyle samo czy jest 15C czy 20C, prąd zależy wyłącznie od napięcia i oporu układu. Wyjątkiem jest sytuacja gdy układ potrzebuje większego prądu niż źródło moży dać. Spadek napięcia przy obciążeniu zależy od wykresów obciążalności bateri, można o takkie poprosić producenta.

Spadek napięcia na ogniwie zależy od oporu wewnętrznego. Od niego zależy też teoretyczna wydajność prądowa pakietu - i na tym oparłem moje wcześniejsze wyliczenia (jak wspomniałem, dla 1300mAh/15C wyszło mi ok 37mOhm, co jest wartością wcale prawdopodobną).

Prąd oczywiście, że zależy od napięcia i oporu, ale to jest zależność, którą można odwrócić ;) Ale nawet, jeśli zmienia się zarówno napięcie jak i prąd, ważna jest wydzielana na silniku moc, czyli I*U. Więc nieważne, czy przyjmiemy za const napięcie czy prąd, czy też przyjmiemy, że oba się będą zmieniać, przyrost mocy wydzielanej będzie taki sam (na przykładzie tamtych pakietów: ok 5%).

I znowuż, jak ktoś lepiej się znający ode mnie zauważy jakiś błąd, proszę o wytknięcie :wink:

Posted (edited)

Czyli można ogólnie przyjąć, że większe natężenie to większy rof.

W związku z tym mam pytanie, czy 20C to będzie za dużo dla sprężyny M100?

Tak ale przyjmując ten sam typ ogniw i ich podobną jakość (przy tych lipo mozna przyjąć że nie będzie różnicy ale osobiście radziłbym 20C ze wzgledu na możliwośc użycia w mocniejszych replikach)

20C nigdy nie jest za dużo, to jest maksymalna wydajność prądowa.

Edited by l_isek