Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Czemu dziwna? Patrz: post #21

Podwyższ do 1.5x pojemności.

Coś nie tak z tą ładowarką.Nie daje wogle komunikatów.Żadne "battery full" ani error jakiś.Po prostu daje sygnał dźwiękowy i nie ładuje dalej.Ustawołem jej 1700 mAh jako ostateczna wartość,to do niej ładowała i znowu "pi pi pi" i stop.Ten aku dało się naładować na maxa do 1400 z haczykiem bo sprawdzałem u kolegi.Odsyłam ją chyba do sklepu.
  • 3 weeks later...
Posted (edited)

Dopisze się tutaj, bo myślę że odpowiedni temat.

Mam imaxa b6 i nową stokową batkę niMh 1100, myślę że wszystko dobrze ustawiłem ale chciałbym jednak potwierdzenie od kogoś bo to będzie moje pierwsze ładowanie, czyli w głównym menu ładowarki:

capacity cut off - ON - 1130 mAh

safety timer - ON- 80min

waste time chg>dchg -15min

input power low 10.0v

key bep i buzzer ON

(resztę gdzie się dało ustawiłem default)

I dalej jak już wybiorę menu NiMh:

nimh charge MAN current 0.2a

nimh discharge 0.4a 7.0v

dchg>chg - 3

a i jeszcze coś, batka ma wejście mała tamija a do ładowarki nie dostałem takiego kabelka ;/ zakombinowałem i jakoś podłączyłem to krokodylkami, o ile się nie poruszy to będzie łączyło, można tak ładować czy lepiej dokupić sobie wejście na minitamije ?

Edited by Pitrek
Posted

Nie mogę już edytować a jeszcze chce coś dodać. Podczas ładowania przeglądam opcje tego ładowania i w jednej z nich pisze "In power voltage 15.08v" ,to nie za dużo ?

Posted

Sugerowałem się tym, że czym niższy prąd ładowania tym bateria dłużej pożyje, ale faktycznie 80 min to mało :teethh:

Czyli jak lepiej ? Zwiększyć prąd czy usunąć ten limit czasowy ?

Posted

Nie ma sensu tak się pieścić z ta baterią. I tak jest niskiej jakości, więc prędzej czy później jak ja skatujesz to nie ma znaczenia :)

Ustaw 1A prąd ładowania i tyle.

Posted

Zmniejszasz ich żywotność. Poczytaj dokumentacje nawet markowych ogniw, a na pewno znajdziesz wzmiankę o zalecanym prądzie ładowania 0.1C, a nawet C/40. A tu masz do czynienia z chińskimi ogniwami o wątpliwej jakości. Chyba, że chcesz go szybko przekonać do LiPo przez usmażenie mu NiMHa :P

• 3 months later...
Posted

Witajcie, Nazywam sie Bartek, Z ASG zetknąlem sie kilka razy boleśnie:) ale ostatnio wpadło mi w ręce kilka zabawek i sie zakochałem.

przeszukuje fora w poszukiwaniu informacji: jakimi prądami można ładowac pakiety np NOSRAM 2200MaH albo 3000 żeby:

A - nie zniszczyć ich w błyskawicznym czasie - w zamysle komplet 3 pakietów każdy po około 2200 -3000 ma wystarczyć na około 2,5 miesiąca.

B - żeby ładowanie trwało sensownie, np 1 do 2H

W zamyśle pakiety będą użytkowane prawie non stop ,jak jeden pada wrzucamy nastepny a wyczerpany do ladowarki i ładowanie.

Takie granie pakietami w zamysle ma trwac po około 12H codziennie ( pomijamy realia zmęczenie itp ) chodzi mi tylko o pakiety

W nocy pakiety mogą być ładowane na spokojnie = niskimi prądami.

A żeby było jeszcze ciekawiej to jedoczenie chciałbym ładowac do 8 pakietów jednoczesnie- dopuszczam kupienie np 2 czy 3 ładowarek z tematu.

po tych 2,5 czy 3 miesiącach pakiety mogą być do wyrzucenia, byle przetrwały tez zadany czas.

Poradźćcie prosze jak to ładowac żeby nie spieprzyć pakietów.

ps-wszelkie uwagi typu; nie da sie grac non stop 12H przez 60 dni....albo podobne są nieistotne,

Pytanie brzmi jak wyżej, jak ładowac do 8 pakietów maksymalnie szybko zeby przetrwały takie ładowania

będe wdzieczny za odpowiedź.

Posted

Czy MUSI być pakiet w technologii NiMH? Do Twoich zastosowań nadają się najgorzej, ponieważ:

- następuje w nich samorozładowanie i tracisz utrzymywaną pojemność gdy nie używasz pakietu (kilkanaście procent w ciągu miesiąca).

- nie nadają się do szybkiego ładowania, nagrzewają się i tracą pojemność

Poza tym pamiętaj, że pakiet nie jest "do wyrzucenia" po miesiącu, on nie degraduje się jednorazowo (no chyba, że naprawdę przegniesz z prądem ładowania - mi się tu kiedyś udało), tylko spada jego faktyczna pojemność i prąd który może dostarczyć, wobec czego pakiet NiMH o 50% nominalnej pojemności może już się nie nadawać do gry.

Posted

W założeniu samorozładowanie nie ma szans bo kazde ogniwo bedzie "grane" często .

sprzet jakim gramy zjada ogniwo 2200 w około 30-40 minut wiec :

zakładamy naładowane ogniwa 1,2,3 przez noc

ogniwo 1 grane, ogniwa 2i3 czekają naładowane, ogniwo 1 siada po około 30 minutach -idzie do ładowarki -

ogniwo 2 jest naładowane i grane -siada po 30 minutach i idzie do ładowarki

ogniwo 3 jest naładowane, grane i siada po 30 minutach i idzie do ładowarki.

ogniwo 1 jest juz naładowane i idzie do gry itd.......

przyjmijmy że efektywnej gry bedzie na 6H czyli kazde ogniwo ładowane bedzie około 12 razy dziennie:) toobtymistyczna wersja, przyjijmy z bedzie grane choćby z 7 rozładowań to i tak sporo.

jasne że tracą pojemność ,kwestia tego żeby po niewłasciwym ładowaniu np juz 3 dnia z 2200 nie zostało powiedzmy 1000

zastanawiałem sie nad LIPO ale niezawsze ładowac bedzie je ktoś kto zna sie na ładowarce i nie zawsze ktoś bedzie mógł dozorowac pakietów a takich ładowanych pakietów to samych nie zostawie napewno:)

uprzedzając pytani co to za masakryczny sprzęt : gramy modelami zdalnie sterowanymi i ogniwa raczej napedzają silniki niż ASG choć i ASG sie do tego wykorzystuje.

W założeniu samorozładowanie nie ma szans bo kazde ogniwo bedzie "grane" często .

sprzet jakim gramy zjada ogniwo 2200 w około 30-40 minut wiec :

zakładamy naładowane ogniwa 1,2,3 przez noc

ogniwo 1 grane, ogniwa 2i3 czekają naładowane, ogniwo 1 siada po około 30 minutach -idzie do ładowarki -

ogniwo 2 jest naładowane i grane -siada po 30 minutach i idzie do ładowarki

ogniwo 3 jest naładowane, grane i siada po 30 minutach i idzie do ładowarki.

ogniwo 1 jest juz naładowane i idzie do gry itd.......

oczywiscie jeszcze rozładowania

przyjmijmy że efektywnej gry bedzie na 6H czyli kazde ogniwo ładowane bedzie około 12 razy dziennie:) toobtymistyczna wersja, przyjijmy z bedzie grane choćby z 7 rozładowań to i tak sporo.

jasne że tracą pojemność ,kwestia tego żeby po niewłasciwym ładowaniu np juz 3 dnia z 2200 nie zostało powiedzmy 1000

zastanawiałem sie nad LIPO ale niezawsze ładowac bedzie je ktoś kto zna sie na ładowarce i nie zawsze ktoś bedzie mógł dozorowac pakietów a takich ładowanych pakietów to samych nie zostawie napewno:)

uprzedzając pytani co to za masakryczny sprzęt : gramy modelami zdalnie sterowanymi i ogniwa raczej napedzają silniki niż ASG choć i ASG sie do tego wykorzystuje.

Posted

Inteligentna ładowarka (imax, redox) rozwiąże problem z "głupotą" użytkownika, byle tylko dobry program wybrać i nie zmieniać nic. Na pewno to bezpieczniejsze rozwiązanie, niż pogodzenie tych 2 rzeczy:

- osoba nie znająca się na rzeczy

- pakiet NiMH ładowany wysokim prądem w 30 minut

Moim zdaniem najlepszym wyjściem będą 4 ładowarki, ładowanie prądem 2C (4 pakiety / pół godziny ładowania).

BTW nie rozumiem trochę jednej rzeczy - najpierw piszesz o pomijaniu realiów zmęczenia, jakby to miało być zasilanie do replik, a potem piszesz, że to jednak modele RC. Czemu w takim razie pytasz na forum poświęconym airsoftowi a nie modelarstwu? Na pewno tam lepiej by Ci doradzili. Zresztą w ogóle cały Twój problem jest strasznie enigmatyczny - napędzają silniki, a nie asg, ale czasem asg? Co to jest, czołgi zdalnie sterowane?

Posted

trafiłes z czołgami, modele z ASG . a czemu pisze na forum ąś? bo tu znalazłem konkretny temat o ładowarce jaką moge miec za 30% ceny sklepowej-znajomy nimi handluje itp

Ewentualnie rozwazam pakiety lipo, tak jak piszesz , ustawic automat albo jakis program i ładowac kazdy pakiet tak samo. byłoby to wyście.

Posted

trafiłes z czołgami, modele z ASG . a czemu pisze na forum ąś? bo tu znalazłem konkretny temat o ładowarce jaką moge miec za 30% ceny sklepowej-znajomy nimi handluje itp

Ewentualnie rozwazam pakiety lipo, tak jak piszesz , ustawic automat albo jakis program i ładowac kazdy pakiet tak samo. byłoby to wyście.

Fajnie że trafiłeś na nasze forum ! Jedna uwaga, jeśli nadal chcesz korzystać z naszego forum i uzyskać pomoc to proszę pisz poprawnie po polsku, zapoznaj się z netykietą oraz regulaminem działu. Nie wspomnę już o tak rażącym błędzie w nazwie miejscowości z której pochodzisz....