Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Tak. Chyba każdy magazynek w systemie "dziura pełna kulek i sprężyna" tak robi. Magazynek, który podaje od "boku" jak w L96, pistoletach itp. zawsze podaje do ostatniej kulki. Zazwyczaj jak komora HU ma dziurę "na dole" to 2-3 kule zostają o ile nie przechylisz repliki.

• Replies 286
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czy aby na pewno?

Twardość przeźroczystego guardera wedle SpecShopu to 50°.

Natomiast te z DeltaShopu:

Biała: 70° silicon

Czerwona: 80° silicon

opis opisem, jeden z cycków przy 10-15 strzale (na chrono 500fps, kulka 0,40g), wyleciał razem z kulką.

Możliwe że była to sprawka płaskiego dystansera, chyba taki typu H lepiej by dawał radę, ale w swd cieżko coś takiego osiągnąć.

Posted

Dostałem w końcu SWD by GFC : kolba zamiast dwóch lichych wypustków ma jeden szeroki elegancko blokujący się w korpusie, lufa zewnętrzna siedzi stabilnie, póki co żadnych luzów. Za to magazynki od A&K dyndają się w gnieździe ...

Posted (edited)

Dzięki Dex.

To w takim razie trochę gorzej bo to nie lufa promyka jest niekompatybilna tylko komora/ stabilizator "dzyndzel".. no cóż pilniki w ruch jak ktoś chce przy stockowej komorze zostać. (albo można zmontować bez "dzyndzla" stabilizującego ale czy jest taki sens?)

Edited by mikadorus
Posted

@Mendi, wybacz, że dopiero teraz, ale ostatnie dni spędziłem u siebie w warsztacie odnawiając okładziny i szczerze mówiąc nic innego mnie nie interesowało :icon_biggrin:

Body zważyłem i sprawa wygląda tak:

81b0e44a7f4e2a30.jpg

Gdzieś na forum widziałem już zdjęcie zważonego body (wydawało mi się, że Ty je wrzuciłeś) i chciałem porównać wynik, ale nie pamiętam gdzie to było zakopane. Oświeć mnie jeśli wiesz :icon_razz2:

Posted

Po czym powstał problem?

Od nowości?

Sprawdź czy głowica jest prosta, czy jest dobrze wkręcona, czy komora hopa jest równo zakręcona.

Generalnie pewnie coś źle złożyłeś także rozłóż i złóż jeszcze raz. Jeśli to nie pomorze to zrób to jeszcze z 5 razy.

Posted

Powodów może być wiele:

- krzywo dokręcona głowica

- wykrzywiona dysza

- źle wytoczona komora

- źle odlane suwadło

- źle odlany korpus

Większość mało prawdopodobna, ale wszystko powinieneś teraz sprawdzić (wszystko co może spowodować odchylenie od osi).

Posted (edited)

Napisz do sklepu.

Po co się męczyć z repliką jeśli może to wada egzemplarza? Może zaproponują naprawę, wymianę. Ale trochę dziwne, że tak niespasowane by było..

Na 100% wszystko jest prawidłowo dokręcone/ dopasowane?

Edited by mikadorus
Posted

@Kiekos

thx za fatygę, Twoje body waży tyle co w większości a&k, niemniej jednak były egzemplarze 700g i takowy posiadam.

@Pirero

jak nowe to odeślij, nie masz pojęcia to nie kombinuj - chłopaki już napisali, powodów może być kilka, to przecież mimo wszystko chińczyk jest.

Posted (edited)

Btw.

Dziś wkręciłem stockową głowicę cylindra i leciutko obciera o prawą ściankę komory. Na "czeskiej koleżance" nie ma tego problemu.

Tzn. Baaardzo leciutko trze na stocku.

Edited by mikadorus
Posted (edited)

Właśnie taki mam problem i nie wiem czy to w czymś przeszkadza czy traci 1fps bo nie mam na czym sprawdzić, a i tak nie mam z czym porównać. Czeska zamówiona już w czwartek ale żadnej odpowiedzi od nich nie mam.

Same otarcie nie wygląda źle ale kto wie co by się działo na tysiącach z szczelnością

Edited by PiPERo
Posted

Panowie - mylicie 1 podstawowy fakt: czeska komora NIE JEST szczelniejsza czy lepiej wykonana niż stockowa, jest jedynie ciut wygodniejsza w regulacji. Poza tym w czeskiej komorze łatwiej o nieosiowe ustawienie lufy (i krzywe podkręcanie kulki), bo nie posiada tego małego śmiesznego elementu centrującego. Dodatkowo jak ktoś za mocno powkręca 3 śrubki to można i lufę uszkodzić - nie Shamoth ? ;] Dystanser tez nie jest cudowny, trzeba się nakombinować by dorobić lepszy.

Co więcej - gazowa konwersja mancrafta ogranicza ruch suwadła do ok. 20mm i dostęp do pierścienia czeskiej komory jest mocno utrudniony. W przypadku zwykłej komory, wystarczy w suwadle nawiercić otwór - pokazane i wytłumaczone na stronie producenta konwersji.

Jeśli dysza trze o którąś z krawędzi otworu w komorze, to znaczy ze nie są centrycznie według siebie. Zwykle popuszczenie i dokręcenie ciut inaczej śrub na przedzie body (trzymających zespół lufy) rozwiązuje problem.

Budowa sprężynowego swd firmy a&k i gfc jest identyczna, różnić się mogą jedynie wykonaniem lub kolorem części - ale zasada działania jest ta sama. Niemniej jednak obszerna recka o swd zawiera najczęściej zadawane pytanie i problemy, oraz odpowiedzi i rozwiązania. Polecam poczytać.

Posted (edited)

Ale nikt nie mówi o czeskiej komorze a głowicy, która jest trochę inna.

BTW. komora stockowa jest ciutkę ciaśniejsza niż czeska. Coś jak kom. PDI do L96.

Edit:

- Panowie jajca, wg tematu o SWD A&K wychodzi, że to czeska komora jest ciaśniejsza. A ja wyraźnie czuję różnicę, że to stockowa...

Edited by mikadorus
Posted

komory w swd a&k miały ciut większy wlot niż komora czeska.

To wy głowice cylindra czeskie ściągacie? Bezsens lekki, Bart czy Robb robią je od dłuższego czasu i są świetne, a tańsze.

Posted

No to stockowa komora się różni od tej z A&K bo jest ciaśniejsza.

A przypadkiem te głowice nie są podobne (bart_a i z AFpro tylko. że bart_a trzeba przeszlifować i polakierować no i może ten mm różnicy długości?) Bo wtedy taniej wychodzi kupno czeskiej jeśli kupuje się coś jeszcze z ich sklepu bo za przesyłki się nie dopłaca.

Posted

przejechać papierkiem wodnym to i czeską bedzie trzeba - jak i większość ich produktów. Podobne te głowice mogą być, a ten milimetr o którym mowa, często stanowi o szczelności. W razie czego zawsze można zeszlifować, dokleić trudniej...

Obróbka Bartowej głowicy (koszt samej z wysyłka to bodajże 35zł) to 5 min zabawy, a lakierownaie nie jest niby konieczne, mi na 4 egzemplarze 1 rdzewieć zaczęła - to ją polakierowałem ;p Przy czym przy ewentualnym zamówieniu, podajcie mu jaka jest średnica stockowej dyszy i otworu hu tych nowych swd.

• 5 weeks later...