Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted
...bo biorac do reki sam tlok z glowica tloka, dmuchajac w tlok od strony dziury w kierunku glowicy tloka uchodzi troche powetrza w miejscu gdzie jest nakrecony, chyab ze tak ma byc :)

A to ja serdecznie wery sory bo ja sobie pomyliłem kwestię. :roll:

Ja pisałem o uszczelnieniu nie tłoka tylko jego 2 strony gdzie jest dysza :)

Faktycznie w pewnym momencie sam sie zamotałem 8O sorki za zamet :|

EDIT:

zapodam fotke konkretnie miejsca gdzie nawinąłem teflon.

glowica8wa.jpg

Miałem tam prześwit , patrząc poprzez tuleję , około 0,50mm... zgroza.

(oczywiście 0,50mm sumarycznie, po około 0,25mm po przeciwnych stronach.)

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zaden zamet :) przyda sie dla innych a przynajmniej uswiadomilem sobie ze bez problemu moge uszczelnic miejsce kolo sroby na tloku by zlikwidowac tamte straty powietrza, bo umnie przynajmniej sa, i niewynika to zuzycia gana bo ma 3 miesiace.

Posted

jarcher naskarżył:

Efekt: M16 napierdziela jak powinna tj. około 7-10m dalszy zasięg skuteczny (przy PDI170).

7-10m niż stockowy? czy 7-10 m dał sam cylinder set? Bo jeśli sam cylinder set, to ja to kupuję! To byłby najtańszy i najwydajniejszy upgrade jaki znam (no, ale napewno jeden z najlepszych spośród najmniej szkodliwych :)).

Ja mysle tak samo jak Morales jelsi chodzi o pracę głowicy tłoka i jej uszczelki. Potwierdza to prosty experyment - wyjąć trzeba cylinder set cały, zatkac paluchem dyszę i puścić z góry tłok. Mój staje :). jak sie go odpowiednio szybko popchnie. Np. nieco zużyty zestaw od famasa był troche nieszczelny - tłok opadał.

Pikace : a czy podłożenie dodatkowej uszczelki cos dało? Ktoś to zmierzył? Bo na moje oprócz ew. kilku fps, może też powodować tarcia przy napinaniu, czego nie zauważysz, bo pójdzie to w większy pobór prądu i szybsze zużycie uszczelki głowicy tłoka.

Apeluję o podawanie efektu zmian! FPS albo chociaż jakiegos opisu w stylu "zasięg zwiększył się o 5m".

Posted

Moralez, ty mówisz o głowicy CYLINDRA a nie o głowicy tłoka...ale żeś zamętu narobił. :lol:

W sprawie uszczelniania głowicy TŁOKA - jestem za NIE. :wink:

MyceK lepiej zostaw tak jak jest, zresztą kupiłeś przecież "zestawik" Systemy, to go na siłę nie próbuj ulepszać.

szalony jack pirat:

Dlatego wspomniałem o sprężynie PDI 170, żeby zaznaczyć że nie jest to tak drastyczna poprawa zasięgu spowodowana tylko i wyłącznie cylinder setem.

Sama jego wymiana daje zauważalny efekt, lecz nie jestem w stanie stwierdzić ile metrów (niestety niepamiętam).

Jest to zmiana porównywalna osiągami do wymiany na lufę precyzyjną. Daje inny dźwięk, lepsze sprężanie powietrza, a zatem większą celność oraz minimalnie większy zasięg.

Posted
Dlatego wspomniałem o sprężynie PDI 170,

Ok, chciałem uściślić tylko. Moje m15a4 z preclufą 6.04 i PDI 150% - wzrost zasięgu o 5-7m. Musielibyśmy w tym momencie przymierzyć nasz zasięgi. Ciekawe co by sie okazało.

W ogóle przy okazji tego wątku i rozważaniach o tłokach itp. chciałbym napomknąć o trzech projektach, które chodzą mi po głowie.

1. Projekt - wspólne opracowanie metody mierzenia zasięgu, tak by był porównywalny pomiędzy maniakami.

2. Projekt - mierzenie szybkostrzelności - to już mam. (**)

3. Projekt metodycznych testów - troche naukowe, trudne i czasochłone, ale o potencjalnie olbrzymich korzyściach dla całego świata :) Więcej napiszę w osobnym wątku jeszcze w tym tygodniu jak będę miał chwilę.

Na razie 1 i 2 - co myślicie? Moglibysmy ustalic jakies standardy co dałoby nam podstawę do porównań i formułownia opinii.

(**) Na razie proszę o nie podawanie danych ważnych do wiadomości publicznej. Jest opracowany sposób bardzo dokładnego mierzenia szybkostrzelności i prędkości wylotowej ale podawać ze szczegółami na razie nie mogę.

Pozdrawiam

Medium

Posted

Zwracam uwagę, ze tytuł tematu na razie jest niesamowicie luźno związany z obecną fazą rozmowy.

Powróćmy do tematu.

Jeśli będzie zapotrzebowanie - wydzielę temat o pomiarach i tam sobie każdy wpisze jak mierzyć.

Pozdrawiam

Medium

PS. Swoja droga jaki ma związek szybkostrzelność z wymianą tłoka?

Posted

PS. Swoja droga jaki ma związek szybkostrzelność z wymianą tłoka?

IMHO, masa tloka i system smarowania prowadnic (np w [ZS-05-01]) maja wplyw na szybkostrzelnosc. Myle sie?

Posted

No dobrze, możecie pisać o szybkostrzelności Izi mnie przekonał. :lol:

Wzrost może być przecież znaczący i decydujący o naszym "życiu" zamiast 643 na minutę będzie 645. :twisted:

Jeśli ktoś jest bardzo zainteresowany pomiarami i żyć bez nich nie proszę na PW - postaram się pomoc.

Dwa warunki:

Pierwszy warunek: bez upubliczniania dopóki nie wyjdzie oficjalnie.

Drugi warunek: trzeba umotywować co chcecie zmierzyć.

Pozdrawiam.

Medium

Posted

Ja tylko chciałem podziękować Moralez'owi za to, że wyręczył mnie i sam narysował to, o co mi biegało (bardzo ładnie narysował). :)

Jeżeli chodzi o "zbajerowane" głowice tłoka Systemy, miałem w łapach wyciszoną i duraconową. Zasada działania nie różni się wcale. Obie dają pełna szczelność przy rozprężaniu sprężyny, a bez problemu się cofają.

Głowica cylindra z "wyciszonego" zestawu, posiada DWIE uszczelki. Są nieco mniejsze (grubość, nie średnica) niż standardowa, ale są dwie. Do cylindra wchodzą dopiero po użyciu smaru i sporej dawki siły i kręcenia (ostrożnie żeby nie pokaleczyć uszczelek kantami cylindra). Zapewniam więc że taka głowica jest szczelna.

Posted

Zgadzam się. Zgodnie z adnotacja w opisie produktu w MG jest to prawda. Ale chodzi mi o różnicę w działaniu a nie kompatybilność z innymi częściami. Domyślam się iż zwężone zęby zastosowano w jakimś konkretnym celu np.przykładowo:zwiększenie szybkostrzelności mimo małego voltarzu bateri.

Jeśli ktos wie jaka jest różnica w działaniu tłoka ze zwężonymi zębami(do którego pasują zębatki o zwężonych zębach) a tłokiem o standardowej szerokości zębów(a co za tym idzie kompatybilnego ze standardowymi zębatkami), prosze o odpowiedz.

Dziekuje i pozdrawiam.

Posted

Watsonie przecież to elementarne :lol:

Zębatki helikalne mają skośne zęby, co zatem idzie w rzucie na płaszczyznę zęby będą szersze, zatem tłok, żeby się nie zacinało musi mieć zęby węższe. 8)

Pozdrawiam

Medium

Posted
Watsonie przecież to elementarne :lol:

Zębatki helikalne mają skośne zęby, co zatem idzie w rzucie na płaszczyznę zęby będą szersze, zatem tłok, żeby się nie zacinało musi mieć zęby węższe. 8)

Pozdrawiam

Medium

ależ drogi Herlocku..nie każdy wie o tym i nie każdy widział zębatki w oryginale i mógł je porównać do tych ładnych kolorowych obrazków MGuna.Ja się przyznam widziałem komore HU (obliczność <wooow>)...iii...GÓRNĄ CZĘŚĆ GEARBOXA (bublika szalejąc <DOBIJ GO KRZESŁEM!!!>) ;)

A do tematu- czy istnieje jakieś ograniczenie co do cichej głowicy tłoka?To znaczy- nie zkaładaj "cichej" przy sprężynie 170% PDI bo Ci ją zmieli i bedziesz musiał kupić cudo z duraconu?Czy poprostu cicha głowica może być stosowana do szerokiej gamy UPG np. PSG1 ze sprężyną 300% ( i resztą bebechów) i to coś da (czyt.Giwera bedzie ciszej chdzić)

pozdr pi

Posted

Cichą głowice tłoka i wogóle cały ten zestaw powinno się włożyć do "stock'owej" sprężyny ewentualnie niewiele większej. Ogólnie wyciszenie to wcale nie taka prosta sprawa. Ja wyciszałem G36 i powiem, że rezultat nawet, nawet.

Posted

hmm...czyli przy mocniejszych sprężynach. to raczej bezsens.Szkoda troche.Ale to też dobrze-jak już zmontuje co chce to wsadze głowicę z duraconu i niech się trzaska byle głośniej :twisted: .

A właśnie-da się nagłośnić giwerę (bez nawiercania jej :P )?Tak żeby odgłos strzału był maxymalnie głośny ( i może przy tym harakterystyczny :) )

pozdr pi