Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Mam M4 po modyfikacjach z takimi bebechami:

lufa precyzyjna: 366mm, 6,04mm

silnik: G&P M140 High Torque

prędkość: 495- 505 FPS

Gear Box: King Arms -

- Łożyska kulkowe 9mm

- Srebrne okablowanie

- Tłok typu POM z siedmioma metalowymi zębami

- Łożyskowana metalowa głowica tłoka

- Dysza do M4 / M16

- Wzmocniony popychacz

- Metalowy Anti-Reversal

- Sprężyna M150

Komora HopUp: King Arms

z odległości 25-30 metrów problem z trafieniem w sylwetkę człowieka

czego to może być wina?

1. kulki za lekkie (obecnie G&G 0.25)

2. lufa

3. komora

4. gumka

z góry dzięki za odp.

Posted

Obstawiam hop-up, albo masz zapiaszczoną lufę i drobinki piachu dostały się do komory hu, albo rozszczelnił się układ. Używasz sprayu silikonowego do smarowania magazynków i otworu którym kulki podawane są do strzału?

Posted (edited)

Spray może być przyczyną. Dawien dawno czytałem, że po psiknięciu sprayem w otwór od podawania kulek przez kolejne 300 lub więcej naboi (w sumie cały hi cap, zależnie ile psikałeś bo może być i 2 hicapy) może występować nadmierne ślizganie się kulek po gumce hop up. Poprzez psiknięcie mam na myśli przyciśnięcie prztyczka od sprayu przez max 1 sek. Jeśli psikałeś dłużej to mogło się tam po prostu uzbierać tyle oleju, że teraz komora jest "zalana". Niektórzy psikają dużo i do tego psikają we wszystkie magazynki a przy tym nie ustawiają hop up na ZERO.

Pamiętaj, że nawet psikając tylko w lufę, olej dostaje się praktycznie wszędzie bo jak broń naciąga sprężynę zasysa wszystko zanim ją rozpręży i wypchnie kulkę. W momencie naciągania wszelkie syfy jak piach, drobinki kurzu, paprochy/sierść zwierzaka (jak masz), jakieś mikro kawałeczki liści, pył z cegieł czy nadmiar oleju które mogły znaleźć się w lufie są zasysane do środka i mogą uwalić nie tylko gumkę.

Zatem jeśli psikałeś dużo z nastawionym hop-up'em, to możliwe że będziesz musiał to wyczyścić, bo nie ma sensu czekać aż wszystko samo powysycha lub się przestrzela - to może trwać długo.

Kiedyś w swojej Becie Specnaz TM psikałem właśnie ciut za dużo tym olejem silikonowym, że potem na przeglądzie mówili, że olej pospływał wszędzie w gearboxie i mogło to doprowadzić do awarii w niedługim czasie (serwis w Capri), i żebym bardzo oszczędnie psikał na przyszłość. Obecnie psikam tym malutko raz na 2-3 miesiące i nie ma żadnego problemu.

Edited by Legion665
Posted

hmm,

na komorę i w nią nie psikałem, jedynie delikatnie posmarowałem zwilżoną szmatką

jedynie smarowałem magazynki psikając do środka, ale podobnie robiłem z mp5 a ona działa rewelacyjnie...

dlatego też trochę zgłupiałem

Posted

A w MP5 masz identyczną komorę, gumkę, lufę i układ tłoka? To że w jednym karabinie nie było problemu z nadmiarem oleju, nie znaczy, że w drugim też nie będzie. Aczkolwiek napisałem tylko to co wydaje mi się prawdopodobne na podstawie Twoich informacji o problemie.

Ja po prostu rozkręciłbym to i dokładnie wyczyścił, złożył i przestrzelał hi capem z różnymi ustawieniami hop-up.