Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam, potrzebuję plecaka do codziennego użytku(szkoła) w mieście, potrzebuję więc w miarę dużego min. 20 - max. 30 litrów, wytrzymałego i wygodnego plecaka rozglądałem się za plecakami firm helikon i condor:

http://usarmy.pl/plecaki-i-torby-plecaki-plecak-compact-assult-pack-o_l_138_574.html - CONDOR

http://www.militaria.pl/helikon/plecak_helikon_compact_assault_black_(pl-cap-po-01)_p9012.xml - HELIKON

A pytanie jest oczywiste który lepszy i dla czego?

oraz

Czy znacie jakąś alternatywę w granicy 220 zł.?

Posted

Wisport sparrow jako alternatywa.

Mam kilka produktów od Heli i Condora , ten drugi lepiej wypada ale nie mam pewności , że z plecakami będzie tak samo.

Posted (edited)

Drugą alternatywą jest plecak MilitaryPRO EDC.

O tak, polecam wyroby tej firmy! EDC ma 24 litry, a większy Patriot 30, różnica w cenie 20 zł. Brałbym większy. Sęk w tym, że oba kosztują ponad 300 złotych (na military.pl), więc cena może odstraszyć. Jednak na plus jest materiał (cordura, a nie nylon) i jakość wykonania, co potwierdzam jako użytkownik Patriota. Niestety, jedyną alternatywą pozostają wyroby Wisportu, ze względu na założenie cenowe jakie postawił autor niniejszego wątku :icon_razz2: .

Edited by luis
Posted

To już nawet do szkoły potrzeba uber taktycznego plecaka z wuchtą kieszeni i taśmami?

Zwykłe Jansporty nie wystarczą? Serio pytam.

Po prostu normalne plecaki sypią się? Nie wytrzymują.

Guest Graszczur
Posted (edited)

To już nawet do szkoły potrzeba uber taktycznego plecaka z wuchtą kieszeni i taśmami?

Zwykłe Jansporty nie wystarczą? Serio pytam.

Chyba po prostu mamy do czynienia z typem człowieka, który obnosi się swoimi militarnymi zainteresowaniami na każdym kroku ;] Ten typ tak ma

Wytrzymują. Plecak nie musi być wojskowy, by być porządny. A chińszczyzna to chińszczyzna, bez względu na to czy mil-tec, czy plecaczek z kauflanda. A te wszystkie palsy, kieszenie, taśmy, klamry i paski w codziennym użytku będą tylko przeszkadzać.

Ja mam na przykład chyba już piąty rok plecak Nike (!) w którym nie zepsuło się nic z wyjątkiem uchwytów od suwaków (tych tasiemek takich, urwały się w końcu)

A Patrol Pack to sensowna propozycja, warto rozważyć

Edited by Graszczur
Posted

Militarny plecak do szkoły? Proszę:

e900913e10428b3b3e24f5ef774e1f79.jpg

Wyrób krajowy. Wykonany z naturalnych materiałów i ekologiczny. Sprawdzony przez kilka pokoleń uczniów. Poważnie.

Guest Graszczur
Posted (edited)

Wyrób krajowy. Wykonany z naturalnych materiałów i ekologiczny. Sprawdzony przez kilka pokoleń uczniów. Poważnie.

Ale to pasuje tylko do długich włosów, glanów i czarnych koszulek z obciachowymi nadrukami :icon_biggrin:

Edited by Graszczur
Posted

Ze swej strony polecę wyroby Wisporta. Polska marka, szyją w Polsce, z dobrych materiałów a jeszcze można się dogadać i samemu wybrać pewne opcje przy szyciu plecaka. No i ponieważ nie jest to chińszczyzna od Helikona (sypiąca się po kilku miesiącach) to polska szwaczka wyśle swoje dzieci na wakacje a nie chińczyk dostanie kilka ziaren ryżu więcej ;)

Posted (edited)

Chyba wybiorę tego Wisporta, 5 lat gwary jednak kusi. Jeżeli jesteśmy już w temacie plecaków miałem już 3 plecaki firm typu (Nike, Adidas, Puma) i każdy z nich rozwalił się praktycznie równo po 3 latach więc teraz postanowiłem kupić coś lepszego a że interesuję się wojskiem wybór padł właśnie na plecaki wojskowe. Dziękuje za pomoc.

BTW. ile lat gwarancji daje Janysport?

Edited by wirus505
Posted

e900913e10428b3b3e24f5ef774e1f79.jpg

Mój kolega taki plecak jeszcze nosi do szkoły :D

Posted

Co Ty pie.. ekhm pierniczysz :D

Mam plecak z nike za 80zł mam go już 5 lat używam co dzień do noszenia zakupów i jakoś się nie sypie.

Posted

Co Ty pie.. ekhm pierniczysz :D

Mam plecak z nike za 80zł mam go już 5 lat używam co dzień do noszenia zakupów i jakoś się nie sypie.

Do noszenia natki pietruszki wystarczy też torba foliowa...

Posted (edited)

Chyba, że ostatnią zużyło się w celu uduszenia któregoś z "genialnych" użytkowników tego działu...

Nie wnikam w czym się nosi zakupy w altreichu i średnio mnie to interesuje. Ale (pierwotna) teza, jakoby szyte w chinach plecaki "militarne" miały mieć większą wytrzymałość od szytych w chinach plecaków "cywilnych", zwyczajnie trąci brednią.

Edited by Kuba
Posted

Dużo zależy od standardu produktu wyjściowego i kontroli jakości. Kraj pochodzenia nie ma już takiego znaczenia. Flyee, 5.11 i BHI też jest 'chińskie'. Często rózne jakościowo produkty kilku firm wychodzą z tej samej fabryki.

Posted (edited)

Tylko Panowie zapominają czemu Sparrow jest tańszy od np Rangera. A warto doczytac czemu tak jest.

Kostka fajnie, sam mam dwie... ale dlatego mam dwie, że się przecierają bardzo szybko. Plecak na dwa lata codziennego studencko-imprezowo-plenerowego użytku. Do tego jak namoknie... To robi się tak sztywny, że można nim ciąć szkło. Waży tonę jak jest suchy nawet :D. Dziury w dnie mam po 10-15cm, materiał prześwituje. I jest niewygodny. Nadrabia wyglądem :D ale jednak to kupa jest tak użytkowo.

Edited by dexterkrak
Posted

Chodzi Ci o to że Sparrow jest wariantem 'eco' i ma gorsze klamry oraz system nośny? Ja bym nie oczekiwał cudów od plecaka wartego mniej niż paliwo do mojej corolli , ale jest to dość rozsądny wybór do 200pln :)