Cybul Posted October 15, 2012 Report Posted October 15, 2012 Hej. Mam dziwny problem. W moim GB firmy pro-win notorycznie pęka tappet plate w tym samym miejscu. GB ten: http://www.wgcshop.com/wgc2008/main/product_detail1.php?search_From=searchItem&item=PW-8GB-VERM4&search=searchItem&rs=pro-win&catid=&cat= Tappet jest dedykowany do tego GB: http://www.wgcshop.com/wgc2008/main/product_detail1.php?search_From=searchItem&item=PW-PT-TP0166&search=searchItem&rs=pro-win&catid=&cat= Tappet pęka zaraz za "trójkątnym" kawałkiem który zahacza o zębatkę. Najlepszy w tym wszystkim jest to, że tappet pęka nie zawsze w trakcie strzelania. Ostatnio replika leżała w szafie pomiędzy strzelaniami i tappet pękł. Przy czym na 100% nie był naciągnięty, co za tym idzie naprężony. Jakieś pomysły? Zapewne jest to jakaś wina konstrukcyjna, ale jak sobie z tym poradzić. Może jakiś tappet wycięty na maszynie CNC, zrobił ktoś kiedyś takie coś ? Quote
tred211 Posted October 27, 2012 Report Posted October 27, 2012 (edited) Zaznacze, że nigdy nie miałem do czynieniea z tym gearboxem ( ciekawa konstrukcja), ale ja bym zrobił tak: wymontował prowadnicę, sprężynę, tłok, cylinder, sprężynkę powrotną popychacza dyszy, złożył wszystko z powrotem i kręciłbym zębatką tłokową. Wtedy będziesz widział czy są jakieś drastyczne opory ruchu płytki. Ile dałeś za ten szkielet z wysyłką? Edited October 27, 2012 by tred211 Quote
kosteQ86 Posted October 28, 2012 Report Posted October 28, 2012 Ten popychacz z tego co widać na fotce to niewiele się różni od zwykłego, jedyną różnice jaką widzę to wycięcie, więc może kup po prostu jakiejś innej firmy i przyszlifuj, a druga sprawa to faktycznie może być zębatka tłokowa za wysoko i są duże opory. Rada na to jest spiłować ten "trójkąt" od strony zębatki żeby był cieńszy. Quote
Trzmiel Posted October 29, 2012 Report Posted October 29, 2012 Z mojego doświadczenia usterka ta pojawia się w wyniku otwierania/zamykania GB z niewłaściwą pozycją zębatki tłokowej. W tym GB można stosować zwykłe popychacze do v2 po małej przeróbce - wycięcie standardowego haczyka sprężynki powrotnej i wklejenie metalowego we właściwym miejscy (do kupienia w marketach budowlanych). Ja u siebie zastosowałem wzmocnioną płytkę popychacza guardera i problemu nie ma. Quote
Recommended Posts