Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam zamiar kupić pistolet hukowy (dokładnie chodzi mi o http://www.colosus.pl/pistolet-gazowy-bruni-gap-czarny-kal-9mm/) , ale mam parę pytanie:

1. Posiadanie i noszenie takie broń jest legalne?

2. Czy polecacie ten pistolet, czy to badziewie, i może znacie inne dużo lepsze ?

3. Czy ten sklep jest ok, czy podejrzany ?

Nie wiem czy dobrze że dałem ten temat tutaj, lub nie na innym formu, ale nie miałem pojęcie gdzie go umieścić. Pozdrawiam i z góry dzięki.

• 2 years later...
Posted

Odgrzeję starego kotleta, bo może się coś zmieniło...

Także zastanawiam się nad kupnem czegoś takiego u naszych sąsiadów

http://www.colosus.pl/pistolet-gazowy-bruni-92-czarny/#dotaz

A jeśli to jest nielegalne w naszym kraju to czym to się różni od tego sprzedawanego przez militaria.pl ?

https://www.militaria.pl/tm/pistolet_alarmowy_major_92_na_wklady_hukowe_p_a_k_(3011)_p49806.xml

to i to jest na 9mm...

Posted

Tego typu pukawki na rynek polski mają lufy ( lub urządzenia je zastępujące) o powierzchni przekroju poniżej 6mm. I powinny posiadać kwit to potwierdzający. W krajach cywilizowanych wystarczy oświadczenie wytwórcy o pozbawieniu możliwości odpalania naboi bojowych ( konstrukcja lufy oraz różnice w wymiarach łusek amunicji) oraz pozbawienia możliwości przeróbki na takową ( dobór wytrzymałości materiałów konstrukcyjnych).

Dlatego niestety zabawki z Czech nie są dopuszczone do naszego rynku a ich posiadanie jest obłożone rygorem pozwolenia na broń palną.

Dotyczy to też pistoletów na amunicję 8mmPAK jak i pistoletów i karabinków systemu Fowlera (każdego kalibru i energii pocisku).

Kolejne pytania jak i protesty czy żale proszę kierować do właściwego lokalnie WPA Policji. Tu jako że jest to forum dotyczące airsoftu nie jest tego miejsce.

Buniu czy możesz?

Posted

W Polsce można posiadać bez zezwoleń broń alarmową o kalibrze lufy do 6 mm, więc nawet jeśli pistolet jest zasilany wkładem 9 mm P.A.K., ale lufa ma do 6 mm średnicy wew., to taki pistolet jest u nas legalny.

Posted

W Polsce można posiadać bez zezwoleń broń alarmową o kalibrze lufy do 6 mm, więc nawet jeśli pistolet jest zasilany wkładem 9 mm P.A.K., ale lufa ma do 6 mm średnicy wew., to taki pistolet jest u nas legalny.

Ok czyli już wszystko wiem... Militaria.pl pisze o tym że:

Dane techniczne

Kaliber: do 6 mm

Amunicja9 mm P.A.K.

A broń z czeskiej strony także ma ograniczoną lufę, więc rozumie że wystarczy "zaświadczenie" o tym że lufa jest w przekroju "takim i takim" i jeśli nie przekracza 6mm to jest to broń dopuszczalna w PL.

Jeśli strona czeska będzie mogła wystawić takie zaświadczenie to zapewne wzbogacę kolekcję o kilka sztuk z ich oferty :)

Posted

A ja tam bym uważał, bo to śliski temat - już nie raz na stronach komend wisiało oświadczenie ws Waltherów P.A.K sprzedawanych w Polsce przez Koltera, iż jest to broń palna na którą wymagane jest pozwolenie.

Na bron.iweb.pl masz 176-stronnicowy wątek dotyczący tego zagadnienia, obecnie w ostatnim poście z wczoraj widnieje coś takiego:

Można kupić w Kolterze, ale na pozwolenie jako gazówkę, W Militaria.pl bez pozwolenia jako hukowiec, a AroBroń wstrzymało sprzedaż ze względu na niejasną sytuację prawną, z czym zresztą się nie kryją.
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...