Kranky Posted September 16, 2012 Report Posted September 16, 2012 Mam firefox'a 9,6 1500. Mam go +/- 9 miesięcy. Nie przeszedł więcej jak 20 cykli rozładowanie/ładowanie. Zawsze ładowany i rozładowywany na ładowarce mikroprocesorowej. Wczoraj na strzelance miałem bardzo ciekawą sytuację, bo padł mi po pół godzinie gry. Nie miał siły naciągnąć sprężyny. Wróciłem do domu, naładowałem do pełna, podłączam - po 30 strzałach nie ma już siły naciągnąć sprężyny w moim m4. Po minimalnym podładowaniu żeby odciąć m4 i przełożeniu do AK brata ze słabszą sprężyną - jakoś naciąga, ale strasznie się męczy. Możliwe jest że tak szybko stracił pojemność i nadaje się do wyrzucenia? Czy może nie wiem, np mi się gdzieś w m4 kable zwierają i rozładowują akumulator? Co i jak sprawdzić w pierwszej kolejności żeby wyeliminować możliwe przyczyny takiego stanu rzeczy? Quote
LogaN Posted September 16, 2012 Report Posted September 16, 2012 Najczęściej takie objawy świadczą, niestety, ale o uszkodzeniu akumulatora (najczęściej bezpowrotnym). Przyczyny mogą być różne - najczęstsza, to pozostawienie rozładowanego akumulatora na zbyt długi czas, co skutkuje spadnięciem napięcia poniżej bezpiecznej granicy. Mogłeś równie dobrze trafić na wadliwy akumulator - Firefoxy nie cieszą się najlepszymi opiniami, choć ja z powodzeniem używałem ich przez kilka lat (nadal używam kilku egzemplarzy). Quote
wiciok Posted September 16, 2012 Report Posted September 16, 2012 Rozładuj i naładuj aku małym prądem ze dwa razy. Mówiąc małym, mam na myśli ładowanie prądem 0,1A. Długo z tym schodzi, ale u mnie pomogło batce jg. Quote
Kranky Posted September 16, 2012 Author Report Posted September 16, 2012 To teraz uwaga, będzie wesoło. Replika była w serwisie w tym tygodniu, odebrałem ją w czwartek. Miała sprawdzane okablowanie, smarowany gb i tak dalej. Właśnie zauważyłem że brakuje jednej z dwóch śrub mocujących tę klapkę trzymającą silnik, a sama klapka odstaje. Do tego żeby było jeszcze śmieszniej - replika już nie strzela. Silnik pracuje, ale nie naciąga sprężyny. Nawet gdy się go dociśnie. Domyślam się, że teraz to coś już porządnie *********** (np zębatki, pesymistycznie patrząc) i pozostaje mi serwis bo sam nic z tym nie zrobię? Quote
Recommended Posts