Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam.

Planuję zmianę oporządzenie i stylizację na żołnierza Federacji Rosyjskiej, więc rodzi się pytanie jaki maskałat wybrać? Będzie stosowany z AK-103 i oporządzeniem (w przyszłości) Smiersz. Maskałat miałby być najlepiej całoroczny (pod względem kamuflażu). I proszę o poradę, który najlepszy: Cyfrowa Flora, KZS, KLMK czy może Partizan? Ew. mogę rozważyć kupno drugiego, białego maskałata na zimę. Proszę o poradę i z góry dziękuję.

Posted

Jako użytkownik KLMK, wypowiem się na jego temat, kamufluje świetnie, zwłaszcza w zaroślach, lecz tylko wtedy gdy roślinność jest intensywnie zielona, czyli nie jesienią i zimą, rzecz jasna ;)

Posted

Osobiście jako wielbiciel rosyjskiego stylu, posiadacz kilku mundurów powiem tak- mało jest kamuflaży naprawde całorocznych u Rosjan, tam jest tyle tego, nawet różnicy barw w ramach jednego kamo, że masz bardziej sezonowe ciuchy. Z rzeczy sprawdzających się w lecie, wiośnie i początkiem jesieni- z mojego doświadczenia: Flora, VSR, Kamysz, Partizan ( nie użytkowałem Partizana ale widziałem go w terenie- efekt naprawde niezły). KLMK jest sezonowym ciuszkiem na lato. KZS to luźna, przewiewna szmatka zaprojektowana jako nakładka na kostium OPCh. Nie jest zbyt wytrzymały, ale dobrze kamufluje w ciemnym lesie. Na lato i wiosne dobra jest jeszcze brzózka żółta. Na jesień SKOL/Izlom ( tak jak flecktarn).

Posted

KZS był dobry jakieś 6-7 lat temu, gdy nie było w czym wybierać. Obecnie nie poleciłbym go nikomu ze względu na niską trwałość i małe rozmiary. Łatwo było go uszkodzić, bo to siatka która łapie wszystkie gałęzie i inne chaszcze, a że jest z bawełny, to się pruje. Co do rozmiarów, to liczy się tylko rozmiar nr 3, a ten był i jest trudnodostępny i zwykle był droższy od 1 i 2. KZS jedynie jest dobry do reko interwencji w Afganistanie, a nie na tyranie po krzakach co niedzielę :icon_wink:

Po za tym za 20zł więcej można kupić KZM, który jest o wiele bardziej wytrzymały.

Biorąc pod uwagę kryteria postawione przez autora wątku(maskałat, najlepiej całoroczny) stawiam na Partizana (SPOSN/SSO), może być nawet wersja "M". Jak są liście, to nosi na "soczystej" stronie, a jak nie ma liści to na lewej. W jakiś sposób można to uznać za ubiór całoroczny.

Problem w tym że nie ma ich na frontowcu, a cena też wyższa od KZM.

Posted

Kup sobie na początek flore :D Jest dobrym kamuflażem i materiał jest na prawdę mocny. Jeśli masz zamiar się stylizować na jakąś daną jednostkę to pierwsze sobie pooglądaj jakieś zdjęcia, a później wybierz to co jest najlepsze :D Ja od siebie polecam florę, gdyż sam w niej biegam :)