Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 73
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No to fajnie.A czy lipo( kiedy już będę je miał razem z Imax b6 )trzeba jakoś specialnie potraktować od nowości np formowanie jak ni-mh czy po prostu naładować do pełna i resztą już się wiecęj nie przejmować?

Posted

Czyli ładować na full ma ładowarce , a póżniej przechowywać tylko częściowo naładowane?

Ale chyba na strzelance nie da się rozładować do 3v na ogniwo bo silnik już wcześniej nie pociągnie gearboxa czy tak ?

Posted

Wrzucę jeszcze swoje wątpliwości bo temat akurat...Mate sry za pytanie pod pytaniem.

Czy opłaca się wymieniać 12V NiMH na 11.1V LiPo ? Rozważam to wyłącznie pod względem ROF'a (czy podniesie się na LiPo), korzyści gabarytowe itp pomijam.

Posted

Czyli ładować na full ma ładowarce , a póżniej przechowywać tylko częściowo naładowane?

Ale chyba na strzelance nie da się rozładować do 3v na ogniwo bo silnik już wcześniej nie pociągnie gearboxa czy tak ?

Ładować na full, używać w momencie odkładania podłączyć do ładowarki włączyć funkcje ładowania lipo do przechowywania pakietu jeżeli ładowarka nie posiada tej funkcji rozładować pakiet aby napięcie bylo o 60 % wieksze od dopuszczalnego minimalnego dla danego pakietu.

Najlepiej aby pakiet odkładany do szuflady miał takie napięcie jak ma nominalnie czyli przy 2S 7,4V a 3S 11.1V.

CeberBP to zależy jakie lipo 3S kupisz mam tu na myśli pojemność i wielkość C . Jak kupisz o wysokich parametrach to może przekroczyć.Lecz jeżeli twój pakiet działa poprawnie to bym nie zmieniał.

• 2 weeks later...
Posted

Mam takie pytanko.Kupiłem już lipo i ładowarkę ,naładowałem i teraz pytanie, czy powinienem zrobić tryb storage, czy zostawić tak jak jest, naładowana prawie do pełna.Naładowałem w piątek a za tydzień mam strzelankę.Opłaca się to robić czy nie? Z reguły strzelamy się co sobotę więc nie wiem czy robić tak czy gra nie warta świeczki?

Posted

Zawsze gdy nie używasz - tryb storage. Ja ładuje baterie wieczorem przed strzelanką, albo nawet rano, mam budzik na 6.00 i o 7.30 batka naładowana. Bo strzelance - tryb storage.

Posted

Mam redox-a.Kiedy ładuję, imax sam wyłącza mi baterię kiedy uzna ,że już koniec więc chyba napięć nie mogę przekroczyć.

Zrobiłem tryb storage i pokazało ostateczne napięcie 7.61 v po procesie.Czy ono jest prawidłowe?

• 3 weeks later...
Posted

Witam jak już pisałem mam ,a w zasadzie miałem redoxa 7.4. Miałem mały wypadek a mianowicie zetknąłem ze sobą +i-. Poszła iskra i okazało się ,że kabelki się rozlutowały. Próbowałem zlutować ponownie , niby jest napięcie 8.04v ale kiedy podłączam do repliki to nawet silnik się nie rusza. Można coś zrobić jeszcze albo zareklamować czy to moja wina? Kupiłem na gunfire.pl. :bialaflaga: