Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam, czy ta replika http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=22_31&products_id=462

ewentualnie wersja z kolbą na teleskopie są warte polecenia?

Kupiłem sobie G36K i dołożyłem dłuższą lufę i tłumik, no i mam problem bo mi się zrobił potworek którym ciężko manewrować. A że człowiek lubi "giwery" to ma ochotę na drugą. (tamtą się przerobi na parasnajperkę :D )

Teraz tak, po moich doświadczeniach wiem ze chce coś krótkiego , i niedrogiego (w granicach 400 zł + gumka G&G ewentualnie łożyska jeśli by były lipne plastikowe bo nie chcę sieczkarni w GB z powodu wysypanego łożyska)

Spodobały mi się te repliki ale jest o nich mało jak na mój gust informacji, a większość to domysły z 2006 roku. Zasadniczo mógłbym kupić G36C ale nie chcę na wystawce monotonii ;-).

Oczywiście nie muszą być to wynalazki H&K, ale raczej nic mi nie przychodzi do głowy z krótkich karabinków oprócz SIG'a 552 http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=23_33&products_id=660 ale sam nie wiem co o nim myśleć, podoba mi się z zewnątrz ale jak z częściami typu doszczelniana dysza? Bo w G36K jest problem że takiej dyszy nie ma bo nie pasuje standard. Z rozłożoną kolbą ma mieć 720mm co by mnie bardzo uszczęśliwiło bo moja gieta ma 950mm

Co doradzicie ? ;-) Brać PM'a czy SIG'a / inne repliki?

Posted

Też to brałem pod uwagę no ale tak jak piszesz. No ale mimo wszystko to co chcę kupić to ma być broń główna a nie boczna bo tak jak mówiłem, G36K teraz to się nadaje do leżenia w krzakach bo trudno z tym biegać tylko FPS'y podciągnąć do 420. No i jest delikatnie wytłumiona - tłumik hornbilla robi dźwięk strzału takim puknięciem a nie trzaskiem więc troszkę trudniej namierzyć strzelca bo to jest głuchy a nie ostry odgłos - wniosek ? G36 do przerobienia na wyrób parasnajpero-podobny (M120 + luneta).

Raczej się skłaniam w kierunku SIG'a jako broni głównej z racji długości, 720 mm to bardzo niewiele ale może macie ciekawsze propozycje? Przekonuje mnie też GB v.3 .

Posted

Nie chcę AUG'a ;-) Kolega planuje auga a ja średnio za AUG'ami przepadam choć też mi się podobają. W ostateczności ;-)

Coś kompaktowego. Ma ktoś tego SIG'a w ogóle?

Posted

Sorry - nie mogę edytować.

Czytam różne pochlebno/niepochlebne opinie na temat SIG'a i sam nie wiem co myśleć. Są to stare posty, czy do tej pory JG coś poprawiło?

Posted

Ja mam MP5A4 z JG i sprawuje się dobrze choć przydało by się gumke houpup załozyc. Tak to i w lesie i w budynku daje rade choć z lewej strony odpadł mi selektor ognia i czasami treba się nameczyc żeby na semi wskoczyło.

Posted

O tym selektorze słyszałem. W mojej giecie z kolei prawy selektor nie po wymianie płytki nie do końca dopycha ten dzyndzel w GB i auto nie chce zaskoczyć ale poprawię to jak będzie mi się chciało.

Gumkę wymienimy i tak na starcie bo to obowiązek ;-)

Czyli mogę rozważać

- wszystkie MP5 od JG (szkoda że nowe cymki nie są w tej cenie)

+ waga, gabaryty, fajny wygląd, podobno nieźle to strzela

- GB v.2 (nie mam zaufania ale nie mówię że jest zły jeśli piszecie że długo wytrzyma), selektor ognia

Czego nie wiem : celność , skuteczność w lesie, wytrzymałość

- SIG'a

+ wygląd, kompaktowe rozmiary, waga. unikalność (raczej mało popularna replika) GB v.3

- magazynek (wygląd i podobno niektóre mają problemy z podawaniem) , nie ma konkretnej i rzetelnej recenzji czyli nie wiele o nim wiem.

- AUG'a

+ sprawdzona konstrukcja, GB v3, nieźle wygląda

- WAGA to największy minus , długi,

z M4 w tej cenie nie oferuje nikt nic sensownego, z innych ciekawych replik to mógłbym rozważyć sciągnięcie do polski

http://www.wgcshop.com/wgc2008/main/product_detail1.php?search_From=category&item=CYMA-AEG-CM041SD6&search=special&rs=CYMA%20AEGs&catid=6&cat=376

przez kuzyna. To ta http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=22_31&products_id=1511 replika.

Jest ciężka ale to full metal i wagę jestem skłonny wybaczyć. Warto brać z USA ?

Posted (edited)

Mam i używam od czterech lat MP5SD6 [JG] bezawaryjnie, poza "zgubieniem się" lewej dźwigienki selektora, ale to w tych replikach jest normą, ale przywykłem i posługuję się prawą bez problemów. Bez ŻADNYCH zmian, sprawuje się poprawnie. Zasięg skuteczny 30-40 m, w zależności od warunków (kierunek wiatru, wilgotność powietrza). Ostatnio zmierzone na chrono 360 fps.

Mamy w naszej ekipie jeszcze dwa takie same, sprawują się podobnie.

W tym roku kupiłem MP5J [JG], po uszczelnieniu zmierzone na chrono 380-390 fps.

Może Ci to pomoże w podjęciu decyzji.

Edited by Powała
Posted

Dzięki Powciu na Ciebie zawsze można liczyć :-)

Ok, po głębszych przemyśleniach odrzucam SIG'a tak więc zostaje

MP5SD5 / SD6 JG

AUG A2 JG

MP5SD6 Cyma sciągane z zagranicy (trochę taniej by było i by się w budżecie zmieściła)

Zależy mi na tym żeby replika dorównywała długim karabinkom bo jak już powiedziałem to nie będzie do CQB a do walk w lesie i zależnie od mojego humoru wymienne z G36K.

Do cymy mnie przekonuje wykonanie z metalu ale odstrasza cena

z kolei JG ma plastikowe body no ale na body w Giecie nie narzekam jak na razie

Na plus JG jest to że zostało by kasy na gumkę G&G i stalowe łożyska a kiedyś by się załadowało preckę - standardowo. Bo ta replika musi mieć 40 metrów skutecznego. Koledzy będą mieli repliki klasy JG właśnie najpewniej w stocku ale nie wiem co się jeszcze pojawi i co kto wymyśli bo dopiero szukamy ludzi.

Bardzo mi się podoba to że piątka JG tyle wytrzymuje i to mnie skłania do nabycia, a selektor zawsze można podkleić klejem 2 składnikowym tak że nie spadnie a będzie można podważyć w razie konieczności. Ale metalowa cyma kusi okrutnie ;)

Posted (edited)

Nie klej. Dokręć dobrze imbusika mocującego dźwigienkę i "kapnij" lakieru do paznokci. Nie będzie się luzował, a łatwo w razie czego odkręcić.

Zauważ, że te osiągane teraz przez mój MP5J 380 fps, jest porównywalne ze stokowymi G36 i niewiele ustępuje stokowym AK, tym bardziej, że prędkości podawane przez sklepy są zazwyczaj "nieco" zawyżone. Do tego dobre kulki G&G albo MadBull i spoko.

Jak radzą fachowcy dobrze jest wymienić na wstępie gumkę, ale mam wszystkie moje repliki na stokowych gumkach i jest OK, być może, że gdybym wymienił byłoby jeszcze lepiej, ale jestem leniwy, wymienię jak coś nawali i i tak będę musiał oddać do serwisanta.

Edited by Powała
Posted

ok czyli mocowo będzie w porządku. Klej kupiłem bo mi nawala płytka selektora SHS (za krótka) i auto nie zaskakuje przy kliknięciu więc trzeba ten dzyndzel podkleić i podszlifować.

Teraz pytanie skoro odrzucam karabinki długie AUG

Cyma vs JG , czy warto za te pare fps i metalowe body i mimo wszystko sporo lepsze wykonanie płacić sporo więcej kasy lub siłować się z sciąganiem tego z wgcshop ?