Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

no wlasnie, moze podacie tutaj ksiazki jakie znacie, filmy badz artukuly, o jednostkach specjalnych, chodzi o jakies informacje.

Ja zaczne

Ksiazki

Tom Clancy -Tęcza Sześć (Jednostka Antyterrorystyczna)

Tom Clancy - Bez Skrupołów (NavySeal, Marines)

Hubert Królikowski - Wojskowa Jednostka Specjalna GROM (Nieczytalem, ale o GROMie najlepsza ksiazka)

Strony

www.warrior.prv.pl

EDIT:

Adres strony juz poprawiony, sorry

• Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Filmy dokumentalne z Discovery:

Navy Seals: Direct action

Navy Seals: The Silent option

Navy Seals: In harms way

Filmy z History Channell

Special forces: Desert Storm

Special Forces: Silent heroes

Special Forces: Mike Forces

Special Forces: Recondo School

World Deadliest Snipers

Książki: Tom Clancy: Wojownicy cienia

Posted

Polecam książkę "SOG - tajne wojny jednostek specjalnych" czy jakoś tak - Johna Plastera (ponad 300 stron idealnej lektury)

"Specnaz w Afganistanie" - książka pisana przez 2 byłych żołnierzy Specnazu (lekko trąci komunistycznym podejściem najeźdźcy) ale opisy akcji oraz strategii i taktyki działań są świetne) książka ma wiele stron ale można ją przeczytać niestety w 8 godzin bo reszta to cała masa niedokładnych zdjęć (czarnobiałych)

Posted

a gdzie bedzie mozna kupic ta ksiazke, bo chetnie zamowie :D

EDIT:

dotarlem do opisu ksiazki, i zapowiada sie ciekawie, co prawda to sa same akcje i zwierzeia komandosow.

mnie bardziej ciekawi ksiazka Królikowskiego, gdzie jest pokazany GROM od zewnatrz, uzbrojenie, selekcja itp, bo to co na stronach to niezbyt wiele jest :D

Posted
Od siebie polecam "Specnaz" Wiktora Suworowa a jesli chodzi o kino to "Counterforce" :)

Natchnąłeś mnie! Pragnę polecić jeszcze "Akwarium", tegoż samego autora, kunszt jeżeli chodzi o sztuke literetury faktu. Książka zawiera elementy działań specnazu i nie jest mu w całości poświęcona, ale mimo wszystko pozyzja którą każdy fan wschodniego militaryzmu i nie tylko mieć powinien :!: :wink:

Dodam jeszcze to:

Chris Ryan- "Ostatni z Brawo two Zero"

Posted

Andy McNab to moj ulubiony autor obok Toma Clancy'ego.

Smialo moge polecic rowniez ksiazki tego pierwszego - "Stan zagrozenia", "Nim zapadnie zmrok", "zdalne sterowanie".

Obecnie czytam Clancy'ego - "niedzwiedz i smok"

Posted

Niedźwiedź i Smok to świetna książka, przeczytałem kilka razy (w oryginale i tłumaczeniu) ale właściwie mało tam jest o działaniach SF - na początku króciutki opis ćwiczeń i na końcu ot mała akcja R6 :wink:

Mam pytanko : Książka Clancy'ego w której Clark i Chavez "zestrzeliwywali" samoloty ( "Kami" ) jakąś bronią świetlną ("kilka milionów kandeli" czy jakoś tak) - jaki był tytuł książki i czy taka broń faktycznie istnieje (oślepiająca [ale nie "flash-bang")] tylko jakiś reflektor itp i jak to się sprawuje w praktyce :?:

Posted

Paramedic, to był bodajże Dekret ( o konflikcie z Japonią - musisz trafić), czy to istnieje - no idea!

Polecam oprócz literatury faktu McNaba, jego inne powieści - też zajebiście dużo informacji. Nie dziwie się,że wszystkie jego ksiązki są przed wydaniem kolaudowane. Z filmów polecam też:

Bravo Two Zero wg McNaba - szczególnie dodatki na DVD

Andy McNab Ultimate Warior

i wiele innych

Posted
Z filmów polecam też:

Bravo Two Zero wg McNaba - szczególnie dodatki na DVD

Andy McNab Ultimate Warior

i wiele innych

Nie wiesz gdzie mogę tan film dostać :?: A może któryś z maników ma coś takiego, chętnie bym kupił :twisted:

Posted

A to kanon, jeżeli chodzi o początki, tak uwielbianch przez nas komandosów formacji: SAS, LRDG, SBS, itd. Biblia, każego kto interesuje się początkami tych jakże niesamowitych jednostek. Ich losy, są przedstawione na tle ważnych i jakże brawurowych akcji. Jest to:

Laffin John ze swoją książką- "Na tyłach wroga, Oddziały do zadań specjalnych w II wojnie światowej"

TUTAJ LINK DO KSIĘGARNI:

http://www.wysylkowo.com.pl/ks58061.html

P.S. Pierwszymi komandosami według mnie byli Lisowczycy, a następnie Burowie w znanych nam dwóch konfliktach. Na pewno kojarzycie o jakie konflikty chodzi :wink: :!:

• 2 weeks later...
Posted
Paramedic, to był bodajże Dekret ( o konflikcie z Japonią - musisz trafić),

nope, to byl "Debt of Honour" (nie wiem jak to przetlumaczyli). Przy okazji. Mnie osobiscie Clancy juz mierzi jesli chodzi o te wszystkie historie konfliktow narodowych. Ah jaka nasza armia jest wielka, a nasz pojedynczy super hiper stealth helikopter rozwali cala armie japonska, a nasze czarodziejskie lampy to juz w ogole cos niesamowitego. :/

duzo lepsze sa jego ksiazki nie opisujace tego co powyzej, ale historie pojedynczych ludzi (polecam np "Without remorse" - historia zycia Clark'a)

Posted

jestem w polowie tej nowej ksiazki o Gromie i juz wiem ze moge ja polecic...wydaje mi sie ze jest pisana nieco stronniczo i autor stara sie jak najbardziej zachwalac Grom, ale mimo to jest super i dzieki tym komplementom mozna naprawde poczuc sie dumnym ze mamy w kraju cos atkiego jak Grom...jeszcze raz polecam.

No i faje sa fotki..z tym ze troche male i czarnobiale ale da sie to przebolec bo sa ze tak powiem "undergroundowe" :)