Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Prawdopodobnie masz rację - tylko ciężko ją dostać (istnieje podobna strzelba produkcji ASG - ale strzela tylko 1 kulką). I nie pamiętam, czy była z krótką lufą - a po paru rundkach z L'ka Gosiaka kiedyś wybiłem sobie szpanerską długa lufę ze łba. Długa "luśnia" wygląda lansersko, ale w pomieszczeniach jest diabelnie nieporęczna. Skrócenie lufy to naprawdę błogosławieństwo. Dużo większe, niż skrócenie / pozbycie się kolby, bo tę i tak możesz schować pod pachę.

A kolba jest w tej replice niezastąpiona, zwłaszcza przy szybkim strzelaniu: Benelka ma mocną sprężynę (a właściwe dwie...) i możliwość oparcia kolby o ramię przy przeładowaniu bardzo ułatwia życie...

Posted
istnieje podobna strzelba produkcji ASG - ale strzela tylko 1 kulką

Zacytuję sam siebie:

Sprawa przedstawia się następująco:

Pod nazwą SAS 12 (cokolwiek miałaby znaczyć) i szyldem ASGDK rebrandowane są 2 repliki:

SAS 12 Tactical (rozsuwana kolba) - rebrand repliki M183-A3 [GA] (strzela 1 kulką)

SAS 12 z pełną kolbą - rebrand M56AL [DE] (strzela 3 kulkami)

Posted (edited)

Rozmawiam z kulturalnym człowiekiem, sam się za takiego również uważam - dlaczego mam nie przepraszać, skoro popełniłem omyłkę?

Moderator czy nie - z Powałą też sobie takie uprzejmości wyświadczamy. Bo różnice zdań mogą być, a noblesse oblige :icon_wink:

Edited by Errhile
Posted

Nie popełniłeś omyłki - przecież wypowiedź:

istnieje podobna strzelba produkcji ASG - ale strzela tylko 1 kulką

jest jak najbardziej zgodna z prawdą - a przeze mnie została przecież nie poprawiona, ale uzupełniona.

:smile:

Posted

Ufff dzięki za te wszystkie opinie :) naprawde dużo doświadczeń :D

Czyli z tego wszystkiego wnoskuję, że po prostu trzeba trafić na dobry model... Tak jak z mercedesami - też zdarzają się felerne egzemplarze...

W sumie to najładniejsza (patrzac na parametry i wyglad) dla mnie jest Benelli z krótką lufą i rozsuwaną kolbą albo Benelli z długą lufą i stałą kolbą:)

A tak btw to widzę, że tutaj powstawały już wypowiedzi na temat miejsca używania tych shootgunów :) Ja osobiście mam zamiar kupić go do budynków - na otwarty teren mam CM.042 :)

Posted

Jak masz kasę to kup jakiegoś krótkiego AEGa do budynków. Np. jakieś dobre MP5. A jak już bardzo się uparłeś żeby mieć shotguna do budynków to weź coś krótkiego. Z długim jest ciężko manewrować w przejściach.

Z shotgunów miałem AGMa i M47 (wersja bez kolby). M47 ma słabsze osiągi ale jest około dwa razy krótsze niż AGM (wersja long) i do budynków lepszy jest M47 bo jest krótszy. W niektórych przejściach jak zawracałem z AGMem to musiałem skierować broń w górę (tzn. replikę ustawiałem pioniowo - kolba przy udzie, lufa przy uchu). Gdybym trzymał replike normalnie to nie mógłbym zawrócić.

Posted (edited)

@Sz141piszesz:

(...) Benelli z długą lufą i stałą kolbą (...)

Pewnie niedoczytaleś co napisal @Errhile:

(...) Długa "luśnia" wygląda lansersko, ale w pomieszczeniach jest diabelnie nieporęczna. Skrócenie lufy to naprawdę błogosławieństwo. Dużo większe, niż skrócenie / pozbycie się kolby, bo tę i tak możesz schować pod pachę.

A kolba jest w tej replice niezastąpiona, zwłaszcza przy szybkim strzelaniu: Benelka ma mocną sprężynę (a właściwe dwie...) i możliwość oparcia kolby o ramię przy przeładowaniu bardzo ułatwia życie...

Cały dowcip wlaśnie w stałej kolbie i krótkiej lufie. :maniak_OK:

Edited by Powała
Posted

Rozumiem, że trzy oznacza, że są ułożone równolegle obok siebie, tylko zastanawia mnie ten rozdzielacz, jak jest zbudowany, z jednego shella na trzy lufy rozdziela... Sorki za może głupie pytania, ale rozkminiam jeden projekt i mam tu zagwozdke. Ma ktoś może jakiegoś linia do fotek rozłożongo shotguna?

Posted

Ok to ja się doczepie z pytaniem. Mam 3 propozycje. Który kupić ?

Oto one:

1. http://azteko.pl/shotgun-m56c-ee-p-4641.html

2. http://azteko.pl/shotgun-m56a-ee-p-4640.html

3. Franhi Sas 12 Tactical na zbrojownia.com.pl ten za 159 zł

W sumie to 1 i 2 są takie same chyba tylko co komu się bardziej podoba. Tylko czy ten system 3 kulki na raz nie jest zły ? Nie znam się na tym. 3 propozycja ma "niby" 360 fps więc więcej, a na początek to dobra przewaga, ma 3 magazynki i nawet spoko umocowanie magazynków na broni (jak dla mnie), ale strzela 1 kulką, nie wiem czy to dobrze czy źle :D Pytanie tylko czy shotguny za 50 - 100 zł nie będą prawie takie same... Bardzo proszę o pomoc w dokonaniu wyboru.

Posted

Ok to ja się doczepie z pytaniem. Mam 3 propozycje. Który kupić ?

Oto one:

1. http://azteko.pl/sho...-ee-p-4641.html

2. http://azteko.pl/sho...-ee-p-4640.html

3. Franhi Sas 12 Tactical na zbrojownia.com.pl ten za 159 zł

W sumie to 1 i 2 są takie same chyba tylko co komu się bardziej podoba. Tylko czy ten system 3 kulki na raz nie jest zły ? Nie znam się na tym. 3 propozycja ma "niby" 360 fps więc więcej, a na początek to dobra przewaga, ma 3 magazynki i nawet spoko umocowanie magazynków na broni (jak dla mnie), ale strzela 1 kulką, nie wiem czy to dobrze czy źle :icon_biggrin: Pytanie tylko czy shotguny za 50 - 100 zł nie będą prawie takie same... Bardzo proszę o pomoc w dokonaniu wyboru.

Zamiast się podczepiać mógłbyś przeczytać chociaż cały ten temat i jeszcze http://forum.wmasg.pl/topic/128080-shotgun-shells/ .