Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Po 12 godzinach to nawet obecność na ryju Uvexów dawała mi o sobie znać :).

W manewrach trwających dłużej jak 12 godzin nie zdarza mi się brać udziału częściej niż raz w miesiącu, a więc jakoś to przeboleję. Priorytetem są standardowe łupanki trwające zwykle nie więcej jak 6 godzin.

Posted

No po 6 godzinach noszenia ich non stop to ślady będą,ale czy już będzie Ci w nich niewygodnie to nie wiem,ja tam staram się zdejmować na chwilę gogle na respie jak jest taka możliwość. No i noszę je tak,że gumka jest na hełmie lub czapce,to też może jakoś wpływać na wygodę.

Co do Locustów to jeden z kolegów powiedział mi,że dopóki nie zniszczył powłoki antifog to nic mu nie parowały. Po zniszczeniu powłoki,usunięciu gąbek i potraktowania szybki Pronto dalej mu nie parują :)

Posted (edited)
W ESS NVG również dzieli nas guma a nie gąbka.

Hm? Mam ESS NVG i z tego co pamiętam to do twarzy przylega w nich gąbka, pianka czy coś w tym stylu.

No ale sprawdzę jak wrócę do domu.

Gogle ESS NVG. Po godzinie zdarł się fabryczny antifog i zaczęły parować. Po wyrwaniu gąbek jest lepiej, ale nie sprawdzałem ich jeszcze w dłuższym boju.

W sklepie, wybierając gogle przymierzałem Bolle X800 i mi osobiście niezbyt przypasowały. Uwierały trochę w twarz. ESS NVG są dla mnie o wiele wygodniejsze.

Edited by Jaszcząb
Posted

Widmo, o tych ESSach Advancer czytałem reckę na equipped.pl i niestety podobno te "okularogogle" mają trochę wad. A szkoda, bo wyglądają fajnie.

Widzę, że niestety chyba każde gogle borykają się z pewnymi wadami, no i każdy tak naprawdę preferuje co innego. Szkoda, że odpowiedź nie jest jednoznaczna.

Posted

Przy czym zamierzam używać ich zarówno w zielonej jak i czarnej, również semi-milsimy i milsimy wchodzą w grę więc wolę dopłacić, ale wziąć coś, co cieszy się większą popularnością.

Bardzo interesują mnie porównanie tych X1000, konkretnie w wersji z podówjną szybką, do modeli najczęściej polecanych, czyli X800 i ESS NVG. Niestety, jak na złość, informacji o nich jest względnie mało.

Posted

W ess nvg przylega do twarzy miękka pianka, która raczej nie zostawia śladów chyba, że mocno zaciśniesz je na twarzy. Ogólnie jak zrobisz nad oczami takie dziurki w tej gąbce żeby nie parowały to jest spoko :D Zobacz sobie najlepiej u kumpli, które gogle Ci bardziej pasują ;)

Posted

Ja polecę ess v12 advancer. Mam już parę lat, używam na desce, strzelankach i w wielu innych sytuacjach. Wcześniej miałem bolle x500 i parę innych. Te są ze względu na to, że są małe, stosunkowo mało parują, szybek multum, wymiana to parę sekund. Pole widzenia ograniczają odrobinę, ale mi osobiście to nigdy w niczym nie przeszkadzało.

Posted

Ja kupiłem ESS NVG od zielonej pantery. Używane - więc z gąbki przylegającej do twarzy został jeden zeschły wiór, który raczej się odciska na twarzy. A gąbki dookoła porozwalałem dla lepszej wentylacji. Noszę je pod (nad?) maską i poza tym, że mimo wszystko czasem zaparują to świetnie wszędzie przylegają. Wziąłem je głównie ze względu na cenę, bo piaskowe i przeorane to mimo wszystko nie moja broszka, ale podejrzewam że nowe w pożądanej kolorystyce byłyby świetne.

Przy okazji, przepraszam za niską wartość merytoryczną posta, ale chciałem się dołączyć do pytania - miał ktoś kontakt z takim ustrojstwem? Jakieś opinie na temat żywotności i wartości?

Posted (edited)

Ja od siebie mogę polecić ARENA FLAKJAK, bardzo wygodne gogle, mają możliwość wyjęcia wkładek u góry i dołu ramek, przez co zwiększa się przepływ powietrza i zmniejsza parowanie.

Edited by Tomaszek123
Posted

Czyli ESS NVG solidnie wyczochrane zaczynają widzę nieco tracić na właściwościach ;). Myślę, że kupując nówki raczej nieszybko bym je doprowadził do takiego stanu.

Zambezi, no właśnie Widmo parę postów temu podał mi do nich linka, jednak z recenzji, którą znalazłem w necie wywnioskowałem, że podatność na parowanie jest wzmożona oraz co gorsza, że dość mocno ograniczają pole widzenia. Czyli mówisz, że nie jest tak źle?

Tomaszek, dzięki za kolejną propozycję, poczytam o tych, co podałeś.