Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam. Dotarł do mnie dzisiaj hełm kompozytowy typu MICH 2000, z GFC. Skorupa jest bardzo dobrze wykonana, niestety nie można tego powiedzieć o fasunku i poduszkach - muszę koniecznie kupić kontraktowe. Na pierwszy ogień idzie fasunek - myślałem o polskim fasunku od hełmu wz. 2005, coś http://allegro.pl/fasunek-helm-kewlarowy-wz-2005-wklad-do-helmu-i2484048198.html takiego. I pytanie - czy takie cuś da się przymocować bez żadnych przeróbek do tego hełmu, czy będę musiał coś kombinować. Jeżeli tak to co dokładnie?

Posted

Polecam wpisać w naszym komisie "zawieszenie do hełmu" :)

Zaznaczam, że nie mam żadnych powiązań ze sprzedającym. Ale skoro autor pyta, a ja wiem gdzie takie cuś można zdobyć to pomagam :)

PS

Sam mam takie same (kupione u kogo innego, ale niestety drożej) i pasuje super.

Guest Mati13k
Posted

Chyba Ci życie niemiłe, żeby nosić ten betoński fasunek i zawieszenie. Szukaj oryginalnego od MICH/ACH, a jak masz więcej kasy to kup sobie zawieszenie od Ops-Core'a (wygoda, której jeszcze żadne inne zawieszenie nie pobiło).

Posted

Uwierz, że różnica będzie bo zazwyczaj chińskie zawieszenie jest totalnie do bani. Rozregulowuje się samo i jest wykonane z kiepskich materiałów, a wygoda też nie jest najwyższych lotów.

Posted

Chińskie? Wygoda to mniejszy problem, tam wszystkie klamry, zatrzaski, fastexy, etc. są wykonane z tandetnego plastiku który z pewnością bardzo szybko się odkształci, i pęknie, z kolei szwy na paskach są takie że strach mocniej pociągnąć, bo się mogą po prostu urwać :icon_razz2: Te z ops core z lekka przekracza mój budżet, ale wydaje mi się że chyba rzeczywiście będzie lepiej kupić kontraktowe od MICH(to co HeeL zalinkował). No dobra, to sprawę zawieszenia już mam z głowy, a teraz drugie pytanie.

Chcę też zmienić poduszki, bo te standardowe są średnio wygodne(nie zapamiętują kształtu łepetyny, zawsze muszę hełm mocno dociskać żeby go zapiąć. A poza tym strasznie się w nich człowiek poci. Znajomy serwisant powiedział mi że u siebie w hełmie ma poduszki żelowe, które podobno są 10x lepsze od tych gąbek(IMO wszystko będzie od nich lepsze ;P - gdzie takie coś dostać, i jakich firm szukać?

Posted

Hm, a ja mam już swój hełm z chińskimi paskami mocno ponad rok i nic się nie odkształciło, nie pękło, nie zerwało, ani nic z tych rzeczy. A hełm używany nierzadko :) Oczywiście nie chcę przekonywać, że chińskie paski są lepsze od oryginalnych, ale bez przesady z tą badziewnością.

Posted

Ja mam o tyle fajnie że za hełm nie dałem ani grosza, bo brałem go za punkty z GF ;) Tak więc 80zł tu, i myślę ze kolejne 40-50 na poduszki to nadal się opłaca

Posted

Wszystkie poduszki w ujemnych temperaturach robią się twardsze. OA po kilku godzinach w zamrażarce były jak kamienie, a TW zachowywały pewien stopień elastyczności. Skydex były po środku. MSA w różnych okresach zlecała wykonywanie padów TW i Skydex.

Posted

Ja w swoim misiu MSA mam różne poduchy- MSA, Skydexa i mogę powiedzieć że każda jest inna. Skydexy są twardsze, nieco gorzej trzymają się rzepów, za to dobrze się ukształcają na głowie. MSA są miększe od wcześniejszych, lecz pozostają cały czas w podobnej formie ( znaczy twardości ). I wymiana poduch na oryginały to nie 50zł ;) Od 90 w górę możemy porozmawiać. Gentexy ponad 90, MSA ok. 100-160, Skydexa podobnie.

Posted

A jakiego producenta masz crown pad? Głównie o niego mi chodzi - mam chyba jakiś niestandardowy czubek czachy, bo zawsze mnie centralna poduszka uwiera, dlatego też myślę nad czymś "oryżinalnym" :wink:

• 3 months later...
Posted

krótka piłka ;) http://www.specshop.pl/product_info.php?manufacturers_id=251&products_id=10416&name=EMERSON_-_MICH_Helmet_Retention_System_-_H-Nape_-_Zielony_OD#!prettyPhoto nada sie? ostatnio wykopałem z szafy starego micha i zastanawiam się na przywróceniem go do życia, a niestety chińske paski się już popsuły. emerson starczy czy szukać czegoś bardziej pr0 [czyli czego :D?]

i pytanko nr 2: czy przykleić rzepy do hełmu? super gule starczy czy są specjalne kleje?

Posted

Jakby ktoś szukał tych rzepów, widziałem je ostatnio na allegro u użytkownika rosebeata76. W tej chwili nie ma wystawionych, ale widzę, że sprzedaje tego typu fanty w sposób ciągły, więc pewnie ma na stanie :wink: