Dread Posted July 21, 2012 Report Posted July 21, 2012 w Polsce masz prawo oddać zakupiony przedmiot w ciągu 14 dni. I masz gwarancje na 24miesiące - to co pisza sklepy ze na 12 czy 6 to ŚCIEMA ! Masz paragon/ fakture to masz 24 miesiące. :icon_smile: No nie do końca. W Polsce masz prawo zwrotu jedynie w przypadku zakupu wysyłkowego, w przeciwnym razie możliwość zwrotu zależy jedynie od dobrej woli sprzedawcy. Co do gwarancji, to też nieprawda. Czym innym jest gwarancja, czym innym rękojmia, obecnie zwana "niezgodnością towaru z umową". W pierwszym przypadku to gwarant ustanawia warunki, może być gwarancja roczna, półroczna, wieczysta, ograniczona, pełna, uwzględniająca uszkodzenia mechaniczne, bądź nie, a może jej wcale nie być. Czym innym jest "niezgodność", tu faktycznie są dwa lata, ale z poważnymi ograniczeniami. Przede wszystkim rękojmia nie obejmuje przypadku, gdy sprzedano towar bez wady, a po jakimś czasie coś się zepsuło. Co innego, gdy na przykład replika miała walnięty tłok, który najpierw działał, ale po czasie rozwalił się. Jeśli replika była sprzedana z dobrym tłokiem, to sprzedający nie odpowiada za usterki, pozostaje gwarancja. W tym konkretnym przypadku, gdy usterki występują od początku można skorzystać z rękojmi, natomiast w "zwykłych" sprawach z walniętą repliką nie ma szans. Sprawami serwisowymi i reklamacjami klientowskimi zajmuję się prawie od siedmiu lat, w całej mojej karierze raz miałem do czynienia z reklamacją z ustawy, która zakończyła się powodzeniem. A samą ustawę znam na pamięć :) Quote
badii8 Posted July 21, 2012 Report Posted July 21, 2012 Ja w moim poście ci napisałęm jak wylączyć bb Quote
misiek9977 Posted July 21, 2012 Author Report Posted July 21, 2012 Wiem wiem :) ale odcinać to 1 nie za bardzo wiem co, a 2 chyba wtedy stracę gwarancję. Poza tym jestem ciekawy jak kolega się z tym uporał :) Quote
Recommended Posts