Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam.

Zapraszam do przeczytania opisu modyfikacji karabinu wyborowego SWD do SWU, czyli bezkolbowej wersji popularnej snajperki.

Replikę zakupiłem z firmy GF, niestety dzięki wprowadzeniu mnie w błąd musiałem na replikę czekać całe 10 dni dłużej niż było mi to obiecane…

Co potrzebujemy?

-replika SWD CM.(gunfire)

-muszka i przeziernik od SR (taiwangun)

-chywt L85 (madonion)

-plexi kawałek 40/40 wystarczy 2mm grubości.

-drut 1,5mm2

-cyna, klej super glue, żywica epoksydowa.

Narzędzia:

-Dremel (multiszlifierka) z szerokim spektrum końcówek.

-Lutownica gazowa Dremel, lub palniczek gazowy do lutowania alu. potrzebny do gięcia plexi.

-Wiertarka, szlifierka kątowa.

-Pilniki.

-I czas :)

Z tego startowałem:

screenshot005euf.jpgUploaded with ImageShack.us

Nie robiłem zdjęć demontażu, bo … zapomniałem ;)

Zacznijmy od przeniesienia spustu które jest… prozaicznie proste.

Wystarczy zdemontować spust razem z jego blokadami i zębatkami (nie trzeba rozmontowywać GB)

zdjcie0239i.jpgUploaded with ImageShack.us

Niestety po zamontowaniu (dużo później) okazało się, że będzie potrzebna dodatkowa sprężynka

Przy zamontowanej blaszce w miejscu jednej z zębatek.

Po prostu spust nie odbijał do końca.

zdjcie0247c.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Drut zmontowałem z przewodu (z braku laku…) 1,5mm2 niestety inne posiadane na stanie nie mieściły się w body.

zdjcie0243vb.jpg

Po zamontowaniu wszystkiego w body wystąpiły kolejne „problemy”.

Przy włożeniu magazynka haczył on o przeniesienie spustu.

Drobna korekta szlifierką i gra i buczy.

zdjcie0242x.jpg

Przymiarki do zamontowania przedniego chwytu.

Nie zabierałem się za wiercenie lufy i zamontowane jest to to na klej na gorąco i tzw trytki.

Trzyma jak złoto, bo zablokowałem to w przodzie body.

Nie wierciłem lufy z obawy o pękanie w/w już czytałem o podobnych przypadkach, a nie ma to być replika na ścianę ;)

zdjcie02441.jpg

Tutaj widok na przeniesiony spust.

Niestety pękł on w trakcie kolejnych przeróbek i trzeba go było przerobić kompletnie.

Teraz, mocowanie pręta i sprężyna jest po prawej stronie repliki.

zdjcie0246f.jpg

Widok z prawie zamocowanym nowym body.

zdjcie02451.jpg

Pierwsze kombinacje z okładzinami.

Wykonanie ich pozostawia wiele i to naprawdę wiele do życzenia.

zdjcie0248t.jpg

Z racji nieposiadania oryginalnych polimerowych okładzin od SWD/SWU trzeba było przerobić istniejące ;)

zdjcie0250m.jpg

Teraz, po zamontowaniu przeziernika od SR zabrałem się za maskowanie koszyka silnika.

Zrobiony jest z jakiejś starej tacy z PVC albo czegoś podobnego.

Potraktowane lutownicą gazową Dremel bądź innym palnikiem do lutowania alu.

gnie się to jak złoto i można to dopasować do każdego kształtu.

zdjcie0249qo.jpg

Przycięty chwyt przedni i klejące się maskowanie koszyka.

zdjcie0251v.jpg

Po malowaniu i oklejeniu atrapy kolby.

zdjcie02531.jpg

Dodana 'baka' z przyciętego, podgrzanego, wygiętego i pomalowanego PCV.

zdjcie0254ll.jpg

Dorobiona muszka i atrapa tłumika.

Oczywiście przyrządy celownicze składają się ;)

33595422773243078552109.jpg

Po zmontowaniu wszystkiego do kupy.

Tłumik to atrapa, muszka i szczerbinka są składane.

Do pełni szczęścia brakuje PSO - 1 i szyny montażowej, ale to w najbliższych miesiącach ;)

dsc00162kp.jpg

Z przerobioną „kolbą” czyli odchudzony przód i dorobiony „amorek” z tyłu.

dsc00170ww.jpg

Porównanie SWD do SWU ( luźne bez spiny ;) )

porownaniev.jpg

Galeria:

http://imageshack.us/g/826/zdjcie02531.jpg/

• Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Likers gonna like :)

A teraz konstruktywne uwagi. Tył wygląda jak dodatkowy chwyt, jest troszkę za prosty. Można by go było wyprofilować aby bardziej przypominał ten z SVU. W boju nie zrobi to różnicy, bo i tak się schowa pod pachą, ale lepiej będzie wyglądać na fotkach :) Druga rzecz to baka. SVU ma na deklu przykręcony kawałek podkładki, dzięki temu Twoja replika przestanie wyglądać jak kawałek kija, bo teraz bez optyki jest trochę chudo :)

A poza tym, to SVU, a nie SWU ;) W przeciwieństwie do SWD nie mieliśmy go w uzbrojeniu WP, więc trzeba używać "V" w nazwie.

Ale generalnie to są drobiazgi, ode mnie wielki szacun za wykonaną pracę :)

Posted

Dzięki za konstruktywne słowa krytyki.

Ad baka, baka jest z tworzywa, grubości 3mm na zdjęciach zbytnio nie widać bo... robiłem je tylko z prawej strony ;)

Ad "kolba" no niestety można jeszcze by wykombinować coś z cieńszej pleksi może wtedy by coś "lżej" wyglądało.

Dzięki

Posted

Co do tyłu... Może go trochę wyprofilować, by był wygięty trochę jak w MG42 i pochodnych? Taki bananik. Dobrze będzie leżało, a jak się to ustylizuję na prowizorkę, to nawet będzie wyglądało iż "strzele dopasowuje broń dla siebie".

Posted

Jakby było jak zatańczyć z koszem silnika to bym robił jakieś udziwnienia... tam nie ma już na nic miejsca weźta sobie zobaczta kosz od GB SWD CM.

Atrapa tłumika to rura PCV 40mm i zaślepki sztuk dwie zalane od spodu klejem na gorąco. Proza życia jak to mówią. ;)

Posted

Chodzi tylko o to, by stopka leciała bardziej w trójkąt, niż w prostokąt. Zostaw tę, co masz teraz, tylko dołóż trochę plastiku w miejscu dawnego spustu i daj troszkę w jego górnej tylnej części. Będzie grubszy niż w ostrej, ale ładniejszy niż teraz :D

Posted

Na razie nie kombinuje do póki nie dorwę cieńszej pleksi ta 3mm jest na to za gruba po prostu.

Poza tym ta kolba trzyma się ładnie na śrubie, a jak ją zrobię w trójkąt to niestety ta opcja odpadnie.

Śruba będzie za krótka a jest jakaś nietypowa.

Pomyślimy za jakiś czas teraz mam inne "problemy" na głowie Dread ;)

Posted

Jakim, Jakim, daj na luz, przecie stopka w prawdziwym SVU jest z plastiku... :) :) :) :)

Co do PSO, to sprawa nie jest trudna, trzeba wyciąć kawał okładziny i wstawić jaskółkę z kałacha, wkręcając je w "body" od chwytu.

Posted

Jakiej byś nie dał, przy Twoim wykonaniu chwytu nie będzie z tym problemu. Widziałem kilka przeróbek SVU na forach, gdzie zawsze przykręcali chwyt do okładek. W takim przypadku był problem z optyką, a Twoim SVU pewnie nawet szynę od wąskotorówki przykręcisz i nie odleci :) :)

Posted

Dobra, a teraz konstruktywny post :)

Paczę na fotki po necie i naszło mnie, że końcówka tłumika w ostrym jest bardzo podobna do końcówy tłumika płomienia z AK-74. Jak masz jakiś gwizdek, to mógłbyś wrzucić na koniec tłumika i zakleić na stałe tak, by tylko końcówka wystawała, zawsze to parę punktów lansu za odwzorowanie :)

Posted

TAaaak ale...

Tłumik od 74 jest za duży.

Widziałem kilka takich właśnie numerów i wyglądało to żałośnie.

Muszę naciąć tą lufę która jest ale do tego potrzeba wyrzynarki za 2 dni będzie ;)