Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Chciałbym się zapytać czy ktoś posiada kolimator w swoim AK ? Chciałbym sobie zakupić takie urządzenie, ale nie jestem pewien czy się to opłaca. Można założyć go na bok karabinku czyli boczna szyna ris, a co z górnym założeniem będzie pasowało do AK ?

I mam jeszcze jedno pytanie jakie polecacie kolimatory tak w cenie do 250 zł i szyny RIS do AK ?

Posted

A czemuż to? Fakt faktem, że jedna z lepszych, ale często widać też eotech'y, które można dostać już za 180 zł (od TomkaPL).

Przempy napisz na jaką to ma być replikę ak, sam się ostatnio o to pytałem :).

Posted (edited)

To, jakiego typu koli na niego założysz zależy od Twojego gustu. Osobiście np. na aks74u trawię tylko aimpointa micro na niskim montażu.

Na długie ak założyłbym:

http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_175_176&products_id=672&name=Strike_Systems_-_Kolimator_RD_1x30

http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_209&products_id=6383&name=ASG_-_Szyna_RIS_do_AK

Mam dokładnie ten kolimator i go polecam.

Pozdrawiam.

Edited by Jackobik
Guest gecko123
Posted

A czemuż to? Fakt faktem, że jedna z lepszych, ale często widać też eotech'y, które można dostać już za 180 zł (od TomkaPL).

Przempy napisz na jaką to ma być replikę ak, sam się ostatnio o to pytałem :).

Kwestia gustu. Nienawidzę szyn RIS montowanych na jaskółczy ogon, bleh... Wygląda to paskudnie i ersoftowo :P A jeśli na oRISowanych chwyt to może być eotech, aimpoint itd. ;)

Posted

na okładziny chwytu przedniego (quad rail) AK74M postawiłem Bushnell micro - efekt przy strzelaniu fajny, bo nie dość, że stał b. nisko, to plamka była duża i zakrywała sylwetkę na 50 m.

Po tuningu potrzebowałem czegos z powiększeniem 4x, bo i możliwości urosły i czasem chciałem widzieć lepiej. Na szynę boczna ppstawiłem montaż z stanag2324 i na to postawiłem ACOG 4x32. Co się okazało? Aby luneta grała z okiem, musiałem wykrzywiać szyję, do leżącej jako tako gada, do sylwetki w pionie mam wrażenie, jakby mi cały układ zjeżdżał w lewo. Próbowałem coś z tym zrobić, ale skończył mi sie zakres na szynie i lunety nie cofnę ni hu-hu. Drugi minus tego rozwiązania jest taki, że całość jest bardzo wysoka i strasznie to widać.

Chętnie wróciłbym do tego rozwiązania z micro, bo i lżejszy zestaw i niższy i jednak kolimator jest szybszy. Ale powiększenie 4x ma swoje zalety niezaprzeczalne. Niestety rozwiązanie ACOG 4x i micro docter jest dobre do innej balistyki. W 6mm nawet 1000fps nigdy nie wejdzie Ci w światło tak wysoko popstawionego kolimatora i pamiętaj, że ten układ to jeszcze wyższa klamka.

Jeśli szukasz kolimatora, to polecam jakies micro na chwycie przednim (jak najbliżej lufy).

Posted (edited)

Ogólnie w rosyjskiej armii :biggrin: biegają już z e552 na ak74m

W rosyjskiej armii nie latają z e552. FSB, MWD i pewnie jakieś inne specnazy mają e552 i e551. Montaże w sensownej cenie (poprawne) to SHS za ok. 65zł, MTK-83 (bialoruski odpowiednik BP-02) kopia za 80zł niedostepna w Polsce, oryginal od 130 zł sprowadzany z bialorusi.

Aha i nie tylko na AK-74M. Widziałem też AK-103,104,105 z Eotechami.

Edited by KreciKs
  • 2 weeks later...
Posted

Zakupiłem już sobie montaż do mojego ak i został mi tylko wybór odpowiedniego kolimatora(zamkniętego). Pretekst do kupna dał mi problem z celowaniem przez przyrządy mechaniczne w goglach i masce więc pomyślałem właśnie nad zakupem koli aby celowało się bez problemów.

Na allegro znalazłem interesujący mnie model firmy strzelec: http://allegro.pl/kolimator-strzelec-1x30-asg-22-mm-laser-poznan-i2439964565.html jest warty swojej ceny? nie problemów z punktem celowniczym? Nigdzie nie mogłem znaleźć opinii o produktach tej firmy więc pisze o tym tutaj(jako że chce to zamontować w ak to piszę w tym temacie)

• 2 weeks later...