Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Siema.

Mam zamiar kupić RK 01 boyi (czekam tylko aż mi gips ściągną:D) i chciałbym kupić tłumik dźwięku tylko nie mam pojęcia jaki, chciałbym aby był długawy, wtedy broń nabrała by takiej wielkości, i jeszcze jedna sprawa, otóż na jednym z filmików widziałem, że kulki wystrzeliwane z takiej broni i tłumiku rozpryskują się przed wyleceniem z tłumika, czy to wina tłumika?

Sorki za te powtórzenia;d

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted (edited)

Nie wiem jak dla was - ale dziś założyłem tłumik HK (replikę firmy HornBill) na swoją gietę celem schowania tam precki 455mm

i powiem tak że dźwięk strzału jest jednak przyjemniejszy, nie cichszy ale taki bardziej głuchy, okrągły i "miękki" jest to oczywiście drobna różnica ale mimo to mnie się bardziej podoba taki dźwięk powietrza/kulki opuszczającej lufę połączonej z odgłosem pracy gearboxa. No i fajnie wygląda choć teraz cala gieta ma 96cm długości co czyni z niej potworka :icon_biggrin:

No i ma tę zaletę że mogę go rozkręcić od przodu i umieść tam diody UV celem naświetlania kulek fosforyzujących :D o ile są jakieś precyzyjne kulki do luf guardera które się nie zatną na 6,02 ...

Edited by macck
Guest Graszczur
Posted

Po drugiej stronie lufy różnica w głośności po założeniu tłumika jest naprawdę wyraźna. Dla strzelca już mniej, bo ten słyszy stukanie tłoka w gearboksie przez body

Posted

W tłumiku zostaje dobre parę centymetrów wolnego miejsca. Ja również słyszę tę różnicę choć jak kolega wspomniał - bardziej słyszę tłok. Ale gdy strzela ktoś inny to słyszę przyjemne "puknięcie" zamiast tego charakterystycznego ostrego trzasku. I - sprawdzałem - z tłumikiem i bez i stojąc kawałek od repliki to już jest różnica.

• 3 weeks later...
Posted

To polecam zmienic kolbe w M4 z prowadnica na taka od M16- roznica w glosnosci (oczywiscie zwyzkowo) niesamowita. Przez pare minut myslalem, ze GB pekl bo tak tluklo :)

• 3 months later...
Posted

Czy jak schowam całą lufę tłumikiem wtedy tłumik nie będzie już spełniał żadnej funkcji wytłumiającej ? Mam lufę 285mm promyka w swojej M4 + tłumik madbulla i zastanawiam się nad lufą 455mm aby poprawić zasięg i skupienie kulek. Jest jakiś sens takiej modyfikacji? Proszę o opinię,

• 4 months later...
Posted

No tak, chyba że zostanie tych 5/3 cm to wtedy minimalnie może załagodzić dźwięk, jeżeli koniec lufy będzie się kończył wraz z tłumikiem to nie będzie on spełniał funkcji tłumiącej, takie to logiczne ;p