Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam!

Obecnie posiadam maskę typu Starker Generacja 2, jednak w połączeniu z okularami UVEX I-vo bardzo przeszkadza w celowaniu. Dlatego od jakiegoś czasu szukam dla niego zamiennika. Dodam jeszcze że bardzo zależy mi na niestraceniu zębów.

1. Maska neoprenowa - jedni chwalą, drudzy odradzają. Myślę że odpowiednio chroni przed urazami twarzy.

2. "SPANDO" - przyznam szczerze, że bardzo mi się podoba. Czy ktoś tego używa?

3. Uniwersalna Maska Ochronna 2w1 wygląda dosyć solidnie

4. Arafatka - obawiam się że może nie zapewnić wystarczającej ochrony

Proszę o pomoc w wyborze. Wszystkie uwagi oraz własne propozycje mile widziane :happy: .

Posted

To nie jest Starker Generacja 2, to nawet nie jest Stalker Generacja 2, czy jakkolwiek chcesz to zwać. Ta maska to kopia maski Bat.

Ad 1: Latem się ugotujesz. Wiosną i jesienią w sumie też. Cieplejszą zimą również. No, chyba że odwzorowujesz jakąś kompanię wartowniczą podczas służby. To wtedy będzie ci po prostu bardzo ciepło.

Ad 2: Chyba nie myślisz, że ta skarpeto-pończocha osłoni cię przed czymkolwiek, co ma siłę penetrującą większą niż spojrzenie?

Ad 3: Nie no, maska polecana do snowboardu i na narty z pewnością nada się na rozgrywki w okresie letnim i wiosennym. Twoi przeciwnicy będą zachwyceni.

Arafatka jest z tej kolekcji najlepsza, aczkolwiek w porównaniu z maską stalową i tak do bani, jeżeli mówimy o ochronie twarzy. Zasadniczo masz dwa wyjścia - kup kolimator, albo kup tego najprostszego Stalkera. Mi jakoś bardziej podchodzi od tej dużej maski.

Posted

Oj chyba z neoprenem nie jest tak źle. Ja słyszałem że niezależnie od pory roku nie poci się.

W naszej okolicy popularne są szale snajperskie - jak arafatki, ale z dziurami, czyli przewiewne, a da się złożyć w kilka warstw.

Zawsze można wyklepać młotkiem maskę, żeby była lepiej dopasowana do potrzeb.

Posted

@qurcz: Z maską neoprenową JEST źle. Można pochodzić w niej 15 min, a później robi się taka mokra, że można z niej pić. Schowałem ją głęboko w szafę po dwóch strzelankach w niej (w różnych porach roku) i już jej raczej nie wyciągnę. Dlatego neopren - odradzam.