Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam bardzo Was bardzo serdecznie, naresznie wypuściłem spod swoich rączek replikę moich marzeń :) Jako iż jestem zafascynowany wojskiem polskim chciałem mieć też replikę używaną przez naszych chłopców(nie ważne było czy ówcześnie, czy kiedyś :D ) Wybór padł na kbk wz.88 Tantal. Czemu nie Beryl? A no prosta odpowiedź: co raz więcej się ich pojawia w airsofcie). Czemu nie AK/ AKM - też jest ich dość sporo.

Wzorowałem się na tym Tantalu:

tantal.jpg

Podstawą stał się aks-74 od BOYI'a

*Najpierw dorwałem selektor ognia na lewą stronę komory. Skróciłem go i tam na body, wywierciłem otwór w miejscu gdzie ten selektor jest umieszczony i selektor poprostu wbiłem młotkiem na miejsce.

p140909160301.th.jpg

p1409091603.th.jpg

selektor001.th.jpg

*Kolba i przerobienie składanej kolby aks-74 na tantalowską

Na początku wyleciało całe mocowanie kolby wraz z kolbą, zostało samo body. Dokupiłem jarzmo kolby od Tantala i wspawałem w body-proste? Dałem imitacje nitów, szczeliny zaszpachlowałem. Dopasowałem kolbę tzn. przyciąłem ją do odpowiednich wymiarów i zamontowałem. Wtedy trzymając Tantala miało się wrażenie jakby body miało zaraz pęknąć na pół i odlecieć. Rozwiązanie okazało się jeszcze łatwiejsze- dospawałem kolbę do ogona i body. Przez to zwiększyła się wytrzymałość całej konstrukcji

kolba003.th.jpg

przymiarka #1

kolba002.th.jpg

kolba001.th.jpg

Teraz zdjęcia po przyspawaniu kolby-bez szpachlowania

dscf1364.th.jpg

dscf1363.th.jpg

dscf1361g.th.jpg

dscf1360.th.jpg

*Kolej na łoże

Jak wiemy łoże AK jest inne niż Tantala:

-jest dłuższe niż w ak

-inne mocowanie w replice

Drewna sprzedałem, kupiłem plastiki od Cymy. Okucia zostały wykorzystane do przeróbki na tantalowskie. Do górnego łoża to tylko okucie dokleiłem mieszanką kropelki z watą(zwykłą z apteki), następnie zeszlifowałem na równo z plastikiem. Z przodu dolepiłem poxiline i wyszlifowałem tak aby było równe z oryginałem

*Dalej poleciało jarzmo łoża

Sa to stockowe elementy połączone mieszanką waty szklanej, kropelki, kleju epoksydowego i ładnie zeszlifowane:

w trakcie klejenia:

dscf1357.th.jpg

gotowe wygląda tak

tantal4.th.gif

*Kolejnym etapem była podstawa szczerbinki

W AK wygląda tak:

0f86648bbd6f2e7938682a4.th.jpg

W Tantalu tak:

replikaberyla3.th.jpg

W ruch poszła szlifierka :D Po godzinie mordęgi z grzejącym się ZNAL'em udało się uzyskać efekt jak jak 2-gim zdjęciu.

*Rura gazowa

Rura gazowa przerobiona na tantalowską :D Przód z tej rury został dospawany do rurki- wygląda to prosto i ładnie.

*Tłumik ognia

Gwint standardowy airosoftowy.Dorwany na works11.pl. Wymagał dopasowania. Nie wiem z czego jest robiony ale spaliłem na nim wiertarkę i niezliczoną ilość wierteł. W koncu udalo się dojsc do rozwiazania ;)

Wyglądał po tych przeróbkach tak :

dscf1715g.th.jpg

Tantal dalej przeszedł niezliczone przeróbki, które upodabniały go do oryginału. Dostał nawet oryginalne łoże

https://lh4.googleusercontent.com/-07A-OgqEi34/T2xaplwRwgI/AAAAAAAADXI/pZ4AS_FacVs/s640/2012-03-23%252012.11.04.jpg.

Działał jako elektryk dosyć długo i sprawnie Wszystko było jak należy lecz po pewnym czasie przyszedł czas aby elektryk zmienił się w GBB. Opis przeróbki z elektryka na GBB jest w drugim temacie :)

• 7 months later...
  • Replies 85
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

dobra aby nie zakładać nie potrzebnie nowego tematu czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć gdzie mogę zakupić części do tantala :

kolba

tłumik ognia

selektor

szukałem na aukcjach alledrogo ale jak zwykle niczego praktycznie nie ma :)

Posted

Na allegro są jeszce: łoże w wersji starej i nowej oraz podstawa muszki, tak jakbyś chciał. Często tam własnie pojawiają się częsci, które zazwyczaj wyprzedają kolekcjonerzy, kiedyś były w dużej mierze na works11, ale sklep zniknął.

Posted

Ja do swojego kupiłem kompletną kolbe od CM.050, odziwo wszytko jest stalowe, a od Tantala różni sie jedynie kątem wygięcia. Jak ktoś się naprawdę interesuje to zauważy róznice, więc możesz kupić od AIMSa cymy(cm050) albo boyi(rk15).

Posted (edited)

Najmniejszym oporem w zrobieniu to możesz kupić RK-15 albo CM050, i powymieniać chwyt przedni, podstawe szcerbinki, osłabiacz odrzutu i komore gazową(kolanko), dorobienie działąjącego selektora też nie jest problemem.

RK-15: http://gunfire.pl/pr...wego-RK-15.html

CM050: http://zbrojownia.li...facturers_id=52

Mosfet z burstem: http://filairsoft.com/forum/showthread.php?t=56183

Mnie ten mosfet to wyniósł coś koło 20-30PLN.

Edited by Sedoro
  • 4 weeks later...
Posted

Sam składałem Tantala i jesli chodzi o częsci to bedziesz musial sie chyba i tak zgłosić do łucznika po berylowa podstawe szczerbiny i obsade łoza i przerobic na podobne do tantalowych bo do wz88 cieeeeeezko znalezc jak juz works11 nie ma, a reszta na aledrogo albo po ludziach co beryle składali bo troche podobnych czesci jest :)

• 1 year later...
  • 2 weeks later...
  • 6 months later...
Posted

Fency tam nie ma. Jest szyna zamontowana na osobiście wywierconych i nagwintowanych otworach za pomoca nabytych śrub.

Zero poxyliny formowanej patyczkiem od loda. Sama stal.

Posted

Fency tam nie ma. Jest szyna zamontowana na osobiście wywierconych i nagwintowanych otworach za pomoca nabytych śrub.

Zero poxyliny formowanej patyczkiem od loda. Sama stal.

I to mi się podoba :)

Niedługo wrzucę postępy prac nad moim drugim tantalem, jak tylko dokupię brakujący ogon kolby.

PS. Może ktoś z Was chciałby się wymienić jednym za $$?