Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

@Sab93

Tak tylko że przed ISAF było jeszcze OEF czy jakoś tak. A co do sedna rekonstrukcji:

- Mam kilku kolegów którzy siedzą w tym od pary ładnych lat i wszyscy twierdzą że niepotrzeba ubierać tego co ma większość. Można założyć najbardziej randomowy szpej, wystarczy mieć dowód że coś takiego występowało np.zdjęcie.

A jestem pewny że do VII zmiany ISAF włącznie hełmy występowały u żołnierzy ochraniających bazy, chodź zgodze się że zostały już wtedy niemal całkowicie wyparte przez nowsze konstrukcje.

A co do oficjalnych zdjęć to tak jak napisałeś pokazują często to co mają pokazać a nie jak jest naprawdę. Widziałeś na nich np. jakiegoś z naszych chłopaków w pustynnym marpacie.(góra i dół)? A ja na żywo widziałem, chodź dostał od kogoś tam niezłą zj..e to jednak na upartego jak bym zrobił zdjęcie to mógł bym taki mundur założyć i było by to koszerne reko.(zresztą i tak jest tyle że by mnie zwyzywali od muminów a ja nie miał bym jak udowodnić swoich racji)

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiem że było OEF, ale większość fotek i materialó pochodzi dopiero z misji ISAF. I tak jak pisałem założylem, że ktoś tak formułujący pytanie ma na myśli własnie ISAF, a nie to co dzialo się wczesniej. :-P

Rożne są interpretacje rekonstrukcji. Zależy też moim zdaniem co chcemy pokazać. Bo jeśli mówimy o odtwarzaniu WP z konkretnej zmiany z afganu, to uważam że jednak trzeba się kierować najpopularniejszymy zestawami. Tak aby przedstawić wyposażenie i charakterystykę danego okresu.

Przy rekonstrukcji konkretnego żołnierza ze zdjęcia można, a nawet trzeba zastosować taką dowolność, którą i on się kierował, lecz moim zdaniem nie będzi to wtedy typowe reko ogólnego okresu, a jedynie pojedynczej jednostki. Może nawet powinno się to nazwać cosplayem :P Bo z logicznego punktu widzenia przebieramy się w takim wypadku dokładnie za postać ze zdjęcia.

szmerglu - Racja, choć najkorzystniej było by każdą zmianę opisac oddzielnie. Chociażby z tego powodu że na zimowych zmianach nosili też czasem lekko inne zestawy - cieplejsze ciuchy. Czasem też na przełomie poszczególnych zmian pojawiały się lub popularyzowały jakies detale. (transparentne magi, 4-punktowe wz.2005)

Albo tak jak piszesz na 4-ty okresy i w temacie dopisaywać co się zmieniło względem poprzedniej zmiany.

Posted

Gdy byłem na XII zmianie standardem był hełm wz 2005, kamizelka KWM-02 chociaz trafialy się też UKO2 mundur tropikalny w starym kroju, zmiana później miała już wz 2010. Niezależnie od pory roku przydział był ten sam, pomijając tego co żołnierz zabrał ze sobą z przydziału krajowego.

Można podzielić na : zmiany z sprzętem od US (IBA)

Zmiany z pierwszymy wypustami UKO

Zmiany z KWM02

Zmiany z nowym wzorem munduru tropikalnego

Wszędzie znajdą się randomy, różny sprzęt też się dostawało w ramach bonusu (gogle, source, leatherman i inne takie)