Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

A mi tu pachnie chęcią oszczędności i stylizacji na upartego "bo na 1 zdjęciu to ktoś w lecie nosił kupczaki".

Jeśli to do mnie to nie trafione :icon_razz2: Tylko czysta ciekawość :icon_biggrin: aktualnie już nie biorę czynnie udziału w strzelankach i tylko interesuje się militariami :icon_razz: są mieszanki umundurowania (pantera pustynna/ leśna) to zaciekawiło mnie czy z butami też bywa różnie :icon_mrgreen: \

Pozdrawam

Edited by 9KoWaL5
Posted

Żołnierze podczas misji w Afganistanie noszą czarne buty do pustynnego munduru. Niektórzy przydziałowe letnie "demary", magnumy classic lub batesy, gromy protektora i inne. Kupczaki zimowe nie tylko gdy jest śnieg, który leży tam głownie w lutym. W nocy podczas zimowej zmiany jest tam po prostu "chłodno". W dzień np. w styczniu bliżej Kandaharu (w prowincji Ghazni) można chodzić w koszulce bez rękawków ale na noc trzeba już się przygotować. W marcu grzeje słońce i jest tak jak u nas w lato. Ze względu na mniejszą wilgotność w czarnych butach nie odczuwa się tak dyskomfortu jak u nas gdyż człowiek mniej się poci. Buty czarne zakłada się może dlatego że w pojazdach takich jak Maxx Pro jest zimno od podłogi, ogrzewanie nie daje tam rady (klima zresztą też). W Rosomakach nie występuje problem zimna lub gorąca (no chyba że w "bazówce"). Sporo żołnierzy nosi także przydziałowe brązowe buty górskie produkcji Demaru, które są dosyć udanym wyrobem w naszej armii.

Guest Dawid4009
Posted

Kandahar w prowincji Ghazni? No i jak to jest z tymi magicznymi właściwościami termicznymi czarnego obuwia, bo nie zauważyłem- poza tym że na słońcu bardziej grzeją..ale w pojazdach to chyba niewielka różnica, nosić czarne czy też różowe buty? Noce są faktycznie zimne, nawet teraz- ale ja bym tutaj nie zakładał że ktoś nosi czarne buty bo są cieplejsze, po prostu sporo chłopaków ma czarne kupione za prywatne pieniądze w kraju, więc zabierają je ze sobą tutaj.

Ja jak do tej pory widziałem raz gościa w czarnych butach, na V zmianie. Na obecnej jeszcze nie trafiłem takiego klienta, ale życzę szczęścia w czarnym, skórzanym obuwiu na kilkugodzinnym patrolu w pełnym słońcu..Na II zmianie faktycznie zdarzało się widzieć ludków w kupczakach, ale czarne buty same w sobie nie pomagają w walce z zimnem. Mniejsza wilgotność wcale nie sprawia, że człowiek się mniej poci, po prostu szybciej wszystko wysycha, natomiast czarne, skórzane buty na + 50 stopniowym upale, to świetny początek problemów ze stopami.

Posted

Nigdzie nie napisałem że Kandahar leży w prowincji Ghazni. FOB Warrior jest bliżej Kandaharu niż FOB Ghazni i tyle. Mój opis dotyczył zimowej zmiany. Możliwe że za słabo to zaznaczyłem. W Maxx Pro po 10 godzinach patrolu i nie włączania ogrzewania(lub włączaniu na krótką chwilę) jest zimno. Spięty pasamy bez możliwości ruchu najpierw odczuwa się chłód od stóp. W modelach tego samego producenta czarnych a pustynnych jest różnica w komforcie termicznym (np. MAGNUM Elite 8 Spider). Temperatura +50 C przez większość zimowej zmiany nie jest osiągana. Od początku listopada do końca lutego jest chłodno,zimno ale słonecznie. Zaznaczam jeszcze raz że informację posiadam tylko z zimowej zmiany - i nie wyobrażam sobie kogoś na kilkugodzinnym pieszym patrolu zimą w w śniegu po kolana w pustynnych butkach. Myślę że niezrozumienie wynikło z różnic pomiędzy zimową a letnią zmianą :) Jak było na innych i w jakich butach tam śmigali nie wiem :)

Pozdrawiam.

• 3 months later...
  • 1 month later...
Posted

Witka

Coby nie tworzyć nowego tematu i nie odkopywać rocznych, zapytam tu.

Czy posiada ktoś zdjęcia polskiego montażu/blachy pod noktowizory, np. te od PCO ( MU-3, NPL-2 itp )?

Jest ona podobna do montażu wydawanego w USA, znaczy blachy do PASGTa? Czy żuraw od amerykańskiego montażu jest kompatybilny z polskim?

Pozdrawiam

• 2 years later...
Posted

Do A-stanu dostawali od początku wz.2005. Wz.93 praktycznie nigdy nie widzialem na fotach. Bardziej ten helm na Irak się nadaje, choć i tam glównie używali wz.2000/PASGT a w późniejszych zmianach równiez i wz.2005.

Posted

Do A-stanu dostawali od początku wz.2005. Wz.93 praktycznie nigdy nie widzialem na fotach. Bardziej ten helm na Irak się nadaje, choć i tam glównie używali wz.2000/PASGT a w późniejszych zmianach równiez i wz.2005.

A ile tych zdjęć widziałeś?

W Iraku jak i Afganistanie nasi na początku jechali praktycznie tylko na wz.93. Do Afganu zawitaliśmy jeszcze przed Irakiem. Wz.2005 jeszcze wtedy nie istniał a wz.2000 był legendą o której każdy słyszał a prawie nikt nie widział. Znajomy był w Afganie jako spadak w 2003. Jakim cudem mogli mu wydać wz.2005? Jeszcze może UKO do tego?

Nie przypadkiem zapytałem się o zmianę na której chce się stylizować czy robić jej rekonstrukcje. Na VII zmianie PKW Afgan widziałem jeszcze czasami wz.93, później już mi się nie rzuciły w oczy.

A do zdjęć radze podchodzić z dystansem. Są ok ale nie pokazują wszystkiego.

Posted

A ile tych zdjęć widziałeś?

W Iraku jak i Afganistanie nasi na początku jechali praktycznie tylko na wz.93. Do Afganu zawitaliśmy jeszcze przed Irakiem. Wz.2005 jeszcze wtedy nie istniał a wz.2000 był legendą o której każdy słyszał a prawie nikt nie widział. Znajomy był w Afganie jako spadak w 2003. Jakim cudem mogli mu wydać wz.2005? Jeszcze może UKO do tego?

Nie przypadkiem zapytałem się o zmianę na której chce się stylizować czy robić jej rekonstrukcje. Na VII zmianie PKW Afgan widziałem jeszcze czasami wz.93, później już mi się nie rzuciły w oczy.

A do zdjęć radze podchodzić z dystansem. Są ok ale nie pokazują wszystkiego.

Całą masę obejrzałem, ale glównie z oficjalnych źródeł. Czasem jakies prywatne też dostałem ale było tego zdecydowanie mniej. No i wiadomo, że na tych prywatnych dużo częściej można bylo zobaczyć jakies bardziej "customowe" zestawy wyposażenia, co do których miałem przedtem wątpliwości czy używali i na jakiej zmianie.

Założylem dopiero I zmianę ISAF za początek misji (2007r.), a w tamtym czasie przeważały już wz.2005. Nie twierdzę że wz.93 w ogóle w Afganistanei nie używali. Po prostu na większości fotek go nie uświadczyłem. W poźniejszych zmianach widziałem wz.93 na głowie afgańskiego tłumacza.

Zresztą kierowałem sie tez tym, że rekonstrukcja polega raczej na odtwarzaniu wyposażenia większości, a nie jakichś odosobnionych przypadków. Zwykle po prostu wybiera się typowy dla danego okresu zestaw i fotkę z nim, i na jego podstawie kompletuje cały sprzęt. :icon_razz:

Posted

Żołnierze dostawali 2005 a tłumacze i inni cywile wz93

Pozostaje jeszcze kwestia tematu samego w sobie. W trakcie tych 14tu zmian WP przechodziło głębokie zmiany i należałoby w sumie podzielić cały okres rekonstrukcyjny na 4ry żeby to miało ręce i nogi.