Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Zależy jak leży.

Mam Tasmanian Tiger Essential Pack, i jak już nauczyłem się pakować na lekko, to jest bardzo fajny. 8 litrów (w tym pęcherz 3l) to nie jest dużo, ale na codzień i na łupankę do lasu wystarczy. Wchodzi mnóstwo rzeczy, zwłaszcza dokąd apteczkę troczę na wierzchu. Kurtkę / polar też - raz, że zabiera toto mnóstwo miejsca w plecaku (mój poprzedni plecak - klon Maxpeditiona Falcon II - miał 30l, a polar zżerał prawie połowę...), dwa, że jak potrzebujesz założyć, to z reguły wolisz rozpiąć dwa fastexy, niż grzebać w plecorze.

Wisporta Sparrow 20l ma kumpel, pożyczył mi go na tydzień - więc wymacałem go w takich samych warunkach, jak Tasmaniana: przez tydzień popylałem z nim do roboty. Cóż, 250% pojemności w porównaniu z Essentialem, więcej kieszeni, wiecej powierzchni montażowej, Nie miałem okazji go naprawdę docisnąć bagażem, ale system nosny co najmniej równie dobry, albo i lepszy.

Byłbym za Wisportem, tym bardziej, że cena porównywalna.

Jedyne, co przemawia za Essential Packiem - poza faktem, że już go mam - to głupota zupełna: rozmiar / pakowność. Po prostu wymusza żeby myśleć przy pakowaniu i nie wrzucać sobie na garb kupy zbędnych pierdół, które miałem w Falconie...

• Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Sparrow 20 l jest bardzo OK oczywiście w swojej klasie pojemnościowej. Jest lekki, wygodny i funkcjonalny. System nośny też oceniam pozytywnie.

Bez problemu mieści wkłady hydracyjne Source'a 2l i Camelbaka 3l .. Używam intensywnie od ponad roku i na razie nic się nie odpruło, urwało czy wyłąmało.. Polecam

Posted

Jeśli masz kupę gratów, bez których nie możesz się obejść co, jak znam życie, wielu się zdarza, to zdecydowanie Sparrow 20 L. Miałem okazję przez chwilę się nim pobawić. To fajny sprzęt, pakowny i wygodny, podobno wytrzymały. Dla minimalistów takich jak ja, jest aż nadto :icon_lol:

• 4 weeks later...
  • 5 months later...
Posted

BLAM!

10471342_755908194473533_2169860010669941666_o_zps343766bd.jpg

TT Essential Packa nie było i nie było, Sparrow 20 był za duży, a tu nagle nadarzyła się okazja, to ciach - wleciał Sparrow 16!

Połażę i zobaczę, na razie jest dobrze.

Posted

Mnie od Sparrowa 16 odstrasza konstrukcja pleców - 20l ma wentylacje, która chyba jest całkiem sensowna.

...nie, zeby użytkowany przeze mnie TT Essential Pack był pod tym względem lepszy, ale to wiem po paru latach użytkowania ;)

• 2 months later...
Posted

Tutaj Sparrow 16 z helikonowskim organizerem.

th_10537724_770013199729699_8097665763915314013_o_zpsf4295ea6.jpg

Porównując z MAPem, co go targałem przez parę lat, to niebo a ziemia. Porównując z innymi plackami tej klasy / pojemności, to nie wiem. :P

Tak czy inaczej jestem bardzo zadowolony.

• 1 month later...
Posted

Przepraszam za posta pod postem ale może się komuś przyda.

Wkład nawet wypełniony po brzegi wchodzi spokojnie do wyznaczonej przegrody i zostaje jeszcze sporo miejsca w komorze.

Problemem może być jedynie to że plecak ma jedynie przelotkę (zamiast haczyka co by zaczepić wkład), a wkład nie ma żadnego haczyka ale wystarczy kilka cm paracordu i wsio gra.

Administratora/Moderatora proszę o połączenie postów.

• 4 months later...
  • 5 months later...
Posted (edited)

Trochę odświeżę temat.

Szukam małego plecaka około 10-12 litrów. Ma wchodzić pęcherz do 3L i litrowa butla z HP. Bardzo mile widziane byłoby gdyby butla i pęcherz były od siebie odizolowane przegrodą.

Druga rzecz, mile widziana choć nie obowiązkowa, to możliwość noszenia na szelkach jak i podpięcia do molle.

Zastanawiałem się nad TT Essential Pack i Sparrowem 16. Czy w nich pęcherz jest oddzielony jakkolwiek od reszty przestrzeni?

A może macie jakieś inne fajne pomysły.

Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.

Pozdrowienia

Edited by zolzemon
Posted (edited)

Ja korzystam z czegoś takiego, pojemność trochę ponad 10 l, osobna kieszeń na camela, możliwość dołożenia kieszeni po bokach, przyzwoite szelki i pas biodrowy.

Jedyne do czego można się przyczepić to wątło wyglądające mocowanie szelek na dole, ale wystarczy doszyć jakieś d-ringi i będzie ok.

Na jednodniowe wypady w sam raz, mieści spokojnie 5-6 l wody (2l w camelu i 2 butelki po 1.5-2 l w komorze), jedzenie na cały dzień i pierdoły. Na dłuższe przytraczam go do dużego plecaka i odpinam jak tamten zostaje w bazie.

Edited by sledz
  • 3 months later...
  • 9 months later...