warat Posted May 24, 2012 Report Posted May 24, 2012 Witam Podobają mi się dwie wersje tego rewolweru:2,5 i 6 calowa,ale mam kilka pytań: 2,5 cala: Byłby idealny jako boczniak (na filmiku z testem wychodziło 350 fps) ale martwi mnie jedno:czy taka króciuteńka lufa mocno obniża zasięg? I w ogóle-ile to ma skutecznego zasięgu? 6 cali: Tutaj chodzi bardziej o obniżenie mocy-wiem,że trzeba zmienić sprężynę zbijaka,ale gdzie jej szukać i jak ją nazwać? Z góry dzięki za odpowiedź. Quote
OFF Posted May 24, 2012 Report Posted May 24, 2012 Na boczną chcesz mieć pistolet,który mieści 6 kulek? Przemyślałeś to? Quote
janek122 Posted May 25, 2012 Report Posted May 25, 2012 Klimat. Też bym chętnie sobie takiego kupił. Quote
Guest (ID:6452) Posted May 25, 2012 Report Posted May 25, 2012 Zasięg toto ma biedny strasznie z racji raku HU. Quote
warat Posted May 25, 2012 Author Report Posted May 25, 2012 Spokojnie,myślałem o tym,i jestem świadomy,że może być z nią ciężko,ale spoko,lubię wyzwania :icon_biggrin: Dexterkrak- o której wersji mówisz?Mam w planach dorobienie HU(w wersji 6 calowej od razu,w 2,5 trochę później). Quote
Guest (ID:6452) Posted May 25, 2012 Report Posted May 25, 2012 I tak dłuższe wersje wymagają zmniejszenia mocy. O wszystkich. Co nam z nawet miliona fps skoro nima toto HU. Jak chcesz dorobić to bierz. Quote
warat Posted May 25, 2012 Author Report Posted May 25, 2012 Ok,to teraz-skąd wytrzasnąć tą sprężynkę? Można ją kupić w jakimś sklepie? I co do HU-czym go dorobić i jakiego O-ringa użyć? Czytałem temat o tej replice,ale niestety tutorial jest po francusku,więc nic nie rozumiem. Quote
Errhile Posted May 25, 2012 Report Posted May 25, 2012 (edited) Skoro masz ochotę na rewolwer, i ma on strzelać, a nie tylko wyglądać, to może weź pod rozwagę Tokio Marui? Robią Colta Pythona (a jeśli dobrze widziałem w ostatniej relacji z targów, S&W też wraca na rynek) w wersji 2,5", 4" i 6". Ma HU (bez regulacji, ale działa pięknie) i moc wystarczająco małą, żeby być zabawką powszechnie akceptowaną w CQB. Możesz go załadować 6 kulkami i iść na realizm, ale możesz załadować go równie dobrze 24 kulkami i iść na skuteczność. Ma cholernie dużo klimatu. Jedyny minus w porównaniu z Dan Wessonem jaki dostrzegam, to realizm ładowania: DW ma wymienne łuski i speedloadery, w TM łuski są na stałe i ładuje się je nie wyciągając z bębenka. Tak, mam i używam. Edited May 25, 2012 by Errhile Quote
warat Posted May 25, 2012 Author Report Posted May 25, 2012 Szczerze? To właśnie realizm mnie przyciąga do tej repliki :biggrin: Po za tym-pewnie będzie kosztował krocie. To co-ktoś zna odpowiedź? Quote
Errhile Posted May 25, 2012 Report Posted May 25, 2012 Na WGC chcą za niego 130-140 USD zależnie od wersji (srebrne droższe niż czarne). Za Dan Wessona chcieli 119 USD., tylko w tej chwili nie mają. Różnica 10-20 dolców. Więc moim skromnym zdaniem znikoma - za to nie musisz się bawić w przeróbki: wyciągasz z pudełka, nabijasz gazem, ładujesz kulkami i strzelasz. Kulki w łuskach, bębenek się obraca, mechanizm spustowa pojedynczego / podwójnego działania działa jak złoto. Fakt, że łuski na stałe w magazynku, choć dla mnie to akurat zaleta: nie pogubią się, a wydatki na Colta ograniczają się do (symbolicznego zresztą) zużycia gazu i kulek. I tak, karmię go zwykłym GG od jakiegoś roku. Nie robi to na nim wrażenia. Quote
warat Posted May 25, 2012 Author Report Posted May 25, 2012 No i niestety-wszystko rozbija się o cenę. Sam rewolwer (po przeliczeniu walut) kosztuje 460 zł.Plus trzeba jeszcze doliczyć transport i cło. Dan Wessona można dostać za 360 zł z przesyłką (wersję 6 calową). Mam do wydania ok.400 zł. Teraz rozumiesz? Nawet,jeśli zakup łusek trochę będzie kosztować,to można je kupować stopniowo-repliki raczej na części nie kupię :biggrin: Quote
Smutas Posted May 25, 2012 Report Posted May 25, 2012 Dodaj kombinowanie z HU i zmniejszeniem mocy... i wybór już nie jest taki oczywisty :wink: Jeśli chodzi o użyteczność to wybrał bym TM. Quote
Errhile Posted May 25, 2012 Report Posted May 25, 2012 No i niestety-wszystko rozbija się o cenę. [...] Mam do wydania ok.400 zł. No, skoro tak, to tak: pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Ja osobiście mocno bym się zastanawiał, czy w ogóle pakować się w rewolwer w tej sytuacji. Ale to ja. :happy: Quote
arend Posted May 25, 2012 Report Posted May 25, 2012 ......Mam w planach dorobienie HU....... I co do HU-czym go dorobić i jakiego O-ringa użyć? Dorobię znaczy hopa , tylko niech mi ktoś powie jak to zrobić, z czego zrobić. A może ktoś mi to zrobi najlepiej. A już najlepiej jak cena zrobienia nie przekroczy resztek z 4 stów jak rewolwer kupię. :bialaflaga: Quote
Guest (ID:6452) Posted May 25, 2012 Report Posted May 25, 2012 A dajcie mu spokój, niech kupi se co chce :D. Ja bym brał Tanakę bo są śliczne i użyteczne. Quote
HaryWalker Posted May 25, 2012 Report Posted May 25, 2012 Śmiem się wypowiedzieć, jako że używam 6" jako boczniaka i często odrzucam główną na rzecz walenia z tego bydlaka. Zasięg jest wg. mnie przyzwoity jak na broń krótką, celność oceniam na wzorową. W CQB go używam, reszta teamu się nie skarży (większość ma repliki 400-420 fps). W kwestii osłabienia: mniej inwazyjną metodą jest starożytny manewr "patyczek Chupa-Chups". Mianowicie kroimy taki patyczek i wsadzamy go do łuski od tyłu. A poza tym: http://forum.wmasg.pl/topic/66984-dan-wesson-4-8/page__st__120__p__1682062__hl__dan+wesson__fromsearch__1#entry1682062 Quote
warat Posted May 25, 2012 Author Report Posted May 25, 2012 Tak,o chupa-chupsie wiem,tylko zastanawia mnie-ile tego patyczka trzeba wcisnąć? Quote
HaryWalker Posted May 25, 2012 Report Posted May 25, 2012 Pewnie metodą prób i błędów. Zaopatrz się w dużo lizaków :wink: Quote
Recommended Posts