siloeamistad Posted May 20, 2012 Report Posted May 20, 2012 Witam Dobieram właśnie batkę do G&P M4 Defender. Replika jest w zasadzie w stocku. Jestem jednak w trakcie kompletowania drugiego gearboxa. Będzie toto siedziało w obudowie GP wzmocnionej na 6mm slizgowych łożyskach - w środku boreup z jakims dobrym tłokiem i zębatkami. Póki co jednak mam stock i problem z baterią. Repka dotarła do mnie z 9,6 NiCd 1700mAh... i nie zachwyca. Podpiąłem pod nią pożyczoną od znajomego Lipo 11V 2000mAh i śmiga aż miło. Chcę więc kupić jakąś Lipo ok.11V i pewnie 3000-5000mAh i mam pytanie - ile wytrzyma stock. Czy mogę w miare bezpieczenie wpakować tam ok 11V? Czytałem trochę o różnych dziwnych zabiegach przed wsadzeniem Lipo w repliki. Jednak większość z tego to czyste voodoo. Jasne - niektóre pomysły pomagają ale niezbędnych jest raczej mało... Chciałbym się dowiedzieć ile są w stanie wytrzymać stockowe części przy takich wartościach zasilania. Roof jest o niebo szybszy, a reakcja na spust również bez porównania. Przy zmianie gearboxa wpakuję dodatkowo mos'a gate lub ACS gate. Gearboxy jednak będą wymieniane więc batka będzie raz napędzać sprężyne 130 a raz 115 którą mam teraz. Z góry dziękuję za info i pozdrawiam Quote
siloeamistad Posted May 23, 2012 Author Report Posted May 23, 2012 Panowie i Panie, czy ktoś może podzielić się doświadczeniem?? Czy stock G&P Defender wytrzyma 11,1V 2400mHa Lipo? Spring - 115% Quote
Matison Posted May 23, 2012 Report Posted May 23, 2012 Batka 7,4V Li-Po da podobne wyniki co 9,6V Ni-MH/Ni-Cd. 11.1V powinien zrobić lekką kosiarkę, co skróci żywotność bebechów GB. Planujesz też wstawić Mosfet (ogółem polecam jak już tańszy i równie dobry mosfet Shark'a) bo po co przepłacać. Osobiście bym polecił coś z 7,4V z porządnym współczynnikiem C. Przy mosfecie powinien dać dobre efekty na M115 jak i na M130. Ogółem to wszystko zależy od tego jak masz ciężki palec na spuście, waląc na auto całego jednego Hi-capa to dobrze nie wróży przy 11.1V. Z 7,4V mógłbym polecić: http://allegro.pl/pakiet-lipo-turnigy-nano-tech-2200mah-2s-35-70c-i2335398445.html C rzędu 35-70 da ładną reakcję na spust. Ogółem sam przykładam się do Li-Po teraz ale to co ci tu napisałem zaciągnąłem z wiedzy która jest w odpowiednim temacie na forum więc jak ktoś bardziej obeznany w temacie wie więcej niech mnie poprawi: http://forum.wmasg.pl/topic/19780-pakiety-lipo/ Quote
siloeamistad Posted May 23, 2012 Author Report Posted May 23, 2012 Dzięki za info. Postaram się podpiąć jakąś 7,4 - choć pachnie mi to malizną :) Sam roof na 11,1 (2200) 15-20C był idealny. Tylko właśnie nie wiem ile to w środku da radę wytrzymać. Zabieram się do czytania podrzuconego tematu. Jakby ktoś mógł podrzucić wartościowe wątki o Mosach lub ACS'ach - też byłbym wdzięczny. Widziałem kiedyś jakiegoś ACS'a (taki biały z trzech małych kostek) i był znacznie mniejszy niż to cholerstwo z wyświetlaczem od GATE. Niestety nie mogę już go odnaleźć. Palca ciężkiego pewnie nie mam - choć nie wiem. Dopiero zaczynam. Jeśli jednak ma to jakąś analogię do samochodu to w pewnym wieku, a zwłaszcza po rozmnożeniu się - zdjąłem nogę z gazu:) Tutaj też pewnie już nadaję się bardziej na snajpera niż na wariata:) Co do batki to musi mi się udać wepchnąć ją do kolby SF. Póki co innej nie przewiduje, a ładowanie atrap puszek czy innych dupereli na RIS'a jakoś mi nie licuje z poczuciem realizmu, które pociągnęło mnie ku ASG zamiast PaintB. Quote
Matison Posted May 23, 2012 Report Posted May 23, 2012 Jak batka ma ci wejść do kolby SF to w temacie co podesłałem wiele osób ładuje batki właśnie albo w prowadnicę kolby albo w kolby SF więc wybór masz spory a większość są porządnej firmy jak Turnigy Nano-Tech, Turnigy, Redox i ewentualnie PowerBean. Mam właśnie podobną opinię o wszelakich puszkach na szyny bo sam używam właśnie batkę "kostkę" i puszki mam już dość i muszę znaleźć jakąś dwudzielną by zmieścić do chwytu oszynowanego i mam już faworyta. Jeśli chodzi o mosfet to Gate pewnie ma wbudowany alarm LiPo (po to ten cholerny wyświetlacz) jak już to polecam ten mosfet z AB: http://allegro.pl/sharkv-2-aeg-mosfet-ab-asg-t-deans-i2366068583.html Nowszy model: http://allegro.pl/nowy-model-sharkv-3-ab-aeg-mosfet-asg-i2362361718.html Mosfet takich rozmiarów normalnie mieszczę między lufą zewnętrzną a rurą gazową więc i w kolbie powinien bez problemu pasować i dodatkowo ewentualnie jakiś Li-Po alarm niewielki. Jeżeli chodzi o ROF na 11.1V to piszesz idealny a ta idealność to ile 13/s (780/min - okolice szybkostrzelności ostrego odpowiednika), 20/s. Ja na LiFe 9.9V 15C to mam taki ROF że sam się boje o bebechy na auto i dla tego wole szybko semi niż ultraszybkie auto ;P Quote
Recommended Posts