Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Hej:)

Poniżej zamieszczam zdjęcie SCARa SSR od VFC oraz ostrego.

Replika:

img3206f.jpg

Ostry

_mk17_ssr_02bz98.jpg

Jak widać, VFC albo się nie chciało, albo nie chcieli kombinować z baterią, więc replika ASG ma normalną SCARową butokolbę. Znalazłem jednak zdjęcia oryginalnej kolby na tyle dokładne, żeby pokusić się o przybliżony model. Zaznaczam, że wymiary i sposób działania tych jakże skomplikowanym mechanizmów zostały zrobione na oko, tak żeby mniej więcej przypominały zdjęcie :) Na razie to tylko zabawa, ale może kiedyś spróbuje ją wykonać (rapid prototyping/druk 3d jeśli już, ponieważ są to dość skomplikowane elementy). Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie, jeśli chodzi o druk 3D i najchętniej ma jakieś doświadczenia z tym jak trwałe modele z tego wychodzą, proszę o kontakt.

Oto rezultat:

Kolba%2520SCAR%25201%2520shcs.jpg

• 3 weeks later...
Posted

Części są trwałe tylko koszt druku jest duży bo z tego co widzę wydruk prototypu kubka ponad 300zł W lipcu będę miał drukarkę FDM w robocie to możemy pomyśleć nad tańszym wydrukiem ale myślę że taki kawał plastiku to około 500zł by u mnie kosztował (po znajomości z forum) Druk ze zwykłego ABS mam próbki w firmie to nie można narzekać na materiał. Tylko problem jest z projektem bo ktoś to musi zrobić w CAD żeby to miało ręce i nogi

• 3 weeks later...
  • 7 months later...
Posted (edited)

Ja bym frezował z bloku Nylatron'u. Mocny i łatwy w obróbce materiał. Customowe części to ostrych tak robią więc i tu by się dało. Tylko nigdy nie widziałem nylatronu w kolorze innym niż czarny.

Edited by PoLi
Posted

Jak dostanę SCARa spowrotem z tuningu to będe kombinował. Fajnie że mocny i łatwy, a wiesz może czy łatwo dostępny w naszym pięknym kraju? :) i czy jest tani, bo to podstawa prototypowania domowego :P

Posted

Kolba ze SCARa trochę przypomina kolbę Well"owego MB-05...Jak by odpowiednio przyciąć i przerobić nieco, by to całkiem fajnie wyglądało i na pewno było by tańsze...

• 1 month later...
Posted (edited)

Taki mały update w temacie, wróciła dziś replika, to od razu wziałem suwmiarkę i uaktualniłem wymiary. Zgodnie również z najnowszymi kolbami od Mk 20 dodałem na spód kolby szynkę Picatinny na monopody, lasery i bajery.

Scarkolba16marca2013_zps93b10d85.jpg

Nadal poszukuję w miarę taniego sposobu wykonania prototypu, jeśli ktoś ma pomysł - jestem otwarty na propozycje.

Edited by Vilreen
Posted

Bardzo chętnie jeśli cena nie będzie zaporowa: Koszt wydrukowania tego cacka komercyjnie to minimum jakieś 400-500zł, kończąc oczywiście w rejonach rzędu 800 euro. Co mnie trochę przeraża prawdę mówiąc, ponieważ przyjmując gęstość takiego plastiku jako 0.93g/cm^3 (dane z jednej strony zajmującej się drukiem 3D), wychodzi lekko ponad 400g. No dobrze, to zobaczmy ile kosztuje kilogram plastiku, już w szpuli i gotowy do podłączenia do drukarki: http://allegro.pl/drut-abs-s-filament-reprap-drukarka-3d-producent-i3095497708.html 49,20 zł... Niestety własna drukarka 3D jest aktualnie poza moim zasięgiem, gdyż taka jaką bym chciał, czyli Ultimaker, kosztuje około 1200 euro :(

• 1 year later...
  • 1 year later...
Posted

ja chyba zawalczę o diamentową :icon_mrgreen:

Czy w temacie coś się ruszyło? posiadam mk20 ssr od WE i niestety stokowa kolba wygląda okropnie :/

Myślałem nad Magpull PRS, ale 250$ +wysyłka i cło mocno mnie odrzuca