Kingofword Posted May 7, 2012 Report Posted May 7, 2012 Witam, nurtuje mnie jedna sprawa. Jaka jest różnica między kamuflażami AOR 1, czy AOR2, a Marpatem, czy pustynnym marpatem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote
Kyrios Posted May 7, 2012 Report Posted May 7, 2012 Witam, nurtuje mnie jedna sprawa. Jaka jest różnica między kamuflażami AOR 1, czy AOR2, a Marpatem, czy pustynnym marpatem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Taka Quote
Srubokret Posted May 7, 2012 Report Posted May 7, 2012 Kyrios, zapomniałeś o różnicy w lansie :biggrin: Quote
Yahalom Posted May 7, 2012 Report Posted May 7, 2012 Kyrios, zapomniałeś o różnicy w lansie :biggrin: I w cenie :hahaha: Quote
MatriX482 Posted May 9, 2012 Report Posted May 9, 2012 AOR1 i AOR2 to są nowe mundury US Navy i jednostek jej podległych ( SWCC, SEALs , CB's ) i mimo że są "drukowane" na podobnym schemacie pikseli ( jak kiedyś jeden z kolegów mi wytłumaczył... ) to ma dodany 1 lub 2 kolory. AOR1 to kamuflaż pustynny a AOR2 leśny. Jedyne podobieństwo między marpatem a AORem to zastosowanie pikseli i podział "camo" na leśne i pustynne. AOR1 i AOR2 to taki aktualny wyznacznik lansu, jak pewien czas temu MultiCam. Szpej w AORze kosztuje kosmiczne ceny i chyba by ci zer w kalkulatorku zabrakło na wyliczenie wszystkiego. Marpat to mundur kamuflaż na mundurach piechoty morskiej USA, ponad 10-15 razy tańszy i 10000x mniej lansiarski niż AOR. Różnice? Zdjęcia? Poszukaj w necie, to nie boli. Quote
Ace Posted May 9, 2012 Report Posted May 9, 2012 ee, aor chyba i tak nie przebije cenowo szpeju w ucp delta :icon_biggrin: Quote
Guest gecko123 Posted May 9, 2012 Report Posted May 9, 2012 (edited) Kiedyś myślałem, że mnie nic nie zdziwi. Potem zobaczyłem cenę chest-riga w UCP-Delta Oprócz dodanych kolorów, AOR1 jest bardziej wyrazisty od pustynnego MARPATa, a w AOR2 przeważa zielony, podczas gdy w MARPAT widać raczej coyote. Edited May 9, 2012 by gecko123 Quote
Szaszłyk Posted May 10, 2012 Report Posted May 10, 2012 AOR1 i AOR2 to są nowe mundury US Navy i jednostek jej podległych ( SWCC, SEALs , CB's ) i mimo że są "drukowane" na podobnym schemacie pikseli ( jak kiedyś jeden z kolegów mi wytłumaczył... ) to ma dodany 1 lub 2 kolory. AOR1 to kamuflaż pustynny a AOR2 leśny. Jedyne podobieństwo między marpatem a AORem to zastosowanie pikseli i podział "camo" na leśne i pustynne. Jedyna różnica między AORami a MARPATami to wybarwienie. Układ pikseli i liczba kolorów są te same. Quote
Kicarz Posted May 10, 2012 Report Posted May 10, 2012 AOR1 i AOR2 to są nowe mundury US Navy i jednostek jej podległych ( SWCC, SEALs , CB's ) Jeśli już to AOR1 i AOR2 to są kamuflaże, a mundury U.S. Navy w tych kamuflażach to Navy Working Uniform III Quote
kthulhu Posted June 13, 2013 Report Posted June 13, 2013 A czy przypadkiem dodatkowo AOR2 nie jest zorientowany pionowo a nie poziomo jak MARPAT? No i MARPAT z tego co pamiętam występuje kontraktowo tylko w Twillu Quote
Wukasz Posted June 15, 2013 Report Posted June 15, 2013 Tak, pionowo w AOR2. Jest jeszcze jedna różnica. Poza specsami marynarki AOR1 nie jest w użyciu. Quote
Miszcz120 Posted June 15, 2013 Report Posted June 15, 2013 (edited) AOR2 jak widzę ze zdjęć to lepiej kamufluje się w naturalnej zieleni w różnych warunkach (rodzaje lasów, natężenie światła i inne). MARPAT woodland jest typowy do ciemnych lasów (tak, te ciemne, duże lasy iglaste w US). Różni się też głównie pionowym wzornictwem pikseli, które może sugerować, iż w tej pozycji lepiej się kamufluje na tle drzew i innych roślin (roślinność przeważnie rośnie w pionie ku górze się rościąga, niż rozrasta na boki) - takie moje zdanie na ten temat, wiem, że mogę być w błędzie. Nie wiem jak tam z materiałami, pewnie inny dobór materiałów, farb, możliwe, że też kroju umundurowania (nie widziałem szczegółowo). Niestety moja widza opiera się na fotografiach i to co piszą o nim w internecie, więc mogę być w błędzie. Pozdrawiam Miszcz Edited June 15, 2013 by Miszcz120 Quote
MatriX482 Posted June 18, 2013 Report Posted June 18, 2013 Wukasz- AOR1 używało jeszcze CAG ( tak spoza US Navy ), a prócz samych SEALs i DevGru jeszcze SWCC, SeaBees, Navy EOD i wszelkie RIVGRU/RIVRONy. Quote
Nath Posted June 18, 2013 Report Posted June 18, 2013 Ja mam takie, może głupie, pytanie-jak AOR1 się u nas w lesie kamufluje, bo jak patrzę, to widzi mi się że wcale ;). Quote
Axel Posted June 18, 2013 Report Posted June 18, 2013 Tak samo jak leśna wuzeta na pustyni :icon_wink: Quote
Nath Posted June 18, 2013 Report Posted June 18, 2013 W oazie :D;). A serio-tego się właśnie spodziewałem. Quote
Recommended Posts