Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Kupiłem na allegro laryngofon starego typu. Z tego co udało mi się ustalić to jest to laryngofon od hełmofonu czołgowego taki jak tutaj:

http://s180.allegro.pl/photos/oryginal/47/...3932/47393221_1

http://s180.allegro.pl/photos/oryginal/47/...471564/47156406

Po rozpruciu opaski okazuje się że składa się on z 2 gumowanych prostopadłościanów o wymiarach 4x2x1,5 cm – czujników połączonych przewodami.

Każdy z nich ma 3 śruby do podłączenia przewodów oznaczone + , - oraz Z.

Czy ktoś z was próbował dostosować taki laryngofon do współpracy z „współczesnymi” radiotelefonami(w moim przypadku konkretnie castel KF-22) typu First Austria, Maxcom itp. Ustaliłem na którym „wyjściu” w gnieździe radia jest podłączony mikrofon a gdzie słuchawki i wyprowadziłem 2 przewody od tego pierwszego. Próbowałem różnych kombinacji z podłączeniem laryngofonu jednak bez skutku.

Czy czujniki wymagają jakiegoś dodatkowego zasilania? Czy Z oznacza uziemienie i należy je sobie po prostu darować lub połączyć z + lub – (tak kombinowałem)?

Będę wdzięczny za wszelka pomoc i wyjaśnienia.

Pozdrawiam!

Posted

mam taki laryngofon ale nie probowalem podlanczac go do radiotelefonu.

jezeli Z to masa, to nie mozna sie tego pozbywac...

wtyczka.gif

w moim laryngofonie bylo tak:

1 - szedl sygnal z laryngofonu - czyli to co sie mowi

2 - szedl sygnal ze to laryngofon*

3 - masa

proponuje robic tak: + do 1, Z do 3, wcisnac PTT i sprawdzic na innym radyjku czy gada. Jesli nie gada podlaczyc - i sprawdzic. Jezeli i to nie dziala to sprawdzic czy na 2 nie bedzie gadac.

Wg mnie, danie jakiegokolwiek sygnalu na 2, zaowocuje rozpoznaniem podlaczonego laryngofonu (moje radyjko tak ma...).

---

*w moim radiotelefonie MBO WT446, trzeba było wywalić sygnał z 2, gdyż urządzenie wciąż nadawało.

Posted

To znaczy że dorobiłeś tylko jakąś przejściówkę czy również „wybebeszyłeś” oryginał i wykorzystałeś sam czujnik/mikrofon?

Potf0r: Niestety jak bym nie kombinował to w żadnym układzie nie działa.

Ja wyprowadzam z gniazda mikrofono-słuchawkowego w radiotelefonie tylko 2 przewody potrzebne do przesyłania sygnału z mikrofonu. Podłączałem do nich mikrofon na próbę i działa więc styki w gnieździe wybrałem raczej dobre.

Nie wiem gdzie leży problem. Może wyprowadzić jeszcze 3 przewód? Tylko który i jakie ma to teoretyczne uzasadnienie. Na razie mam tylko wtyczkę mono(szczęśliwie układ styków jest akurat od mikrofonu a nie słuchawki). Jak zdobędę stereo to pomyślę nad 3 przewodem i nowymi kombinacjami.

Może jednak do tego czasu ktoś cos doradzi.

Dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam!

• 1 year later...
Posted

Niestety u mnie żadna kombinacja kabelków nie działała :(

Wniosek stąd że albo kupiłem uszkodzony laryngofon albo jednak wymaga on jakiegoś bardziej skomplikowanego podłączenia(własnego zasilania?)

Ja się poddałem…

Pozdrawiam!

Posted

Ja zakupiłem taki laryngofon:

f54a117f0caca2fcm.jpg

Nie wiem czym on może się różnić od laryngofonu czołgowego ale u mnie działa bez problemu. Radio to Maycom WT-415.

Stolar, w Twoim radiu są oddzielne wtyczki na głośniki i na mikrofon czy jedna typu "mikrojack"?

Posted

Co jakiś czas pojawiają sie na allegro. Trzeba szukać i czekać. W sklepach są nowoczesne laryngofony w cenie od 250 zł, ten, który ja kupiłem to oczywiście demobil w związku z tym jego cena oscyluje w okolicach 20 zł.

Posted

To oznacza że masz tylko laryngofon, tzn. możesz mówić ale nie możesz słuchać. Wymontowałeś tez słuchawki z hełmofonu?

Ile było bolców we wtyku hełmofonu?

• Create New...