Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Cóż, mnie "się wydaje" (bo takiej kamizelki nie próbowałem farbować na zielono), ale:

1. Nie żałuj octu. Przy farbowaniu UBACSa części bawełniane łapały ładnie, ale te z tworzywa wcale. Póki nie dałem octu do gara.

2. Weź pod uwagę, że bawełniany UBACS w DDPM po potraktowaniu zielenią zrobił się turkusowo niebieski. Dodatkowa kąpiel w żółtym poprawiła sytuację.

3. Jeśli nie kupiłeś jeszcze tej kamizelki, to proponuję wziąć na wstrzymanie. W tym sklepie nie ma aktualnie, ale gdzieś ostatnio widziałem bardzo podobne kamizelki z demobilu armii holenderskiej w leśnym DPM za niewiele większe pieniądze. Choćby tutaj.

Edited by Errhile
Posted

Nie, to co piszesz nie ma sensu.

Chodzi Ci o ufarbowanie czarnej kamizelki na barwy leśne? :zastanawia:

Oj, będzie ciężko. Czarny to cholernie niewdzięczny kolor.

Można by spróbować farbami do tkanin (nie barwnikami, jak kolega wyżej, tylko farbami - gęste takie, pędzel w garść i zasuwasz. Z tego, co widziałem, utrwala się to na gorąco - żelazkiem). Pojęcia nie mam, co to da. Ani jaką będzie mieć trwałość.

Można (co będzie szybsze i mniej upierdliwe) pomalować kamizelkę Krylonem albo czymś podobnym. Fachowcy właśnie tak robią. Tyle, że po jakimś czasie się ściera.

Najlepszym rozwiązaniem będzie pozbycie się czarnej kamizelki, i sprawienie sobie takiej, która będzie sensownie się wtapiać w typowe tło :happy: zwłaszcza, że jeśli masz jakiś chiński wynalazek, to koszt paru puszek Krylonu przekroczy cenę całego oporządzenia...

Posted

Problem będzie ze wszystkimi częściami wykonanymi z tkanin syntetycznych. W bardzo małym stopniu chłoną one barwniki. Moim prywatnym zdaniem trzeba będzie użyć krylonu. Poszukaj w dziale o umundurowaniu tam chyba był temat o malowaniu i barwieniu kamizelek.