Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

dzisiejszego dnia spotkało mnie coś nieoczekiwanego :D Buszuję sobie po lesie z wolna, a nade mną szumi gaj... aż tu nagle słyszę czyjś komentarz:"replika się pali". No to fru, lecę obejrzeć co się dzieje - cymka 028 jednego z gości dość solidnie dymi spod dekla. Na szczęście była to jedna z replik w której montowałem mosfeta na bazie IRF3205, który w tym przypadku zadziałał jako bezpiecznik, przepalając się z dość widowiskowymi efektami. Od razu dodam, że w replice zamontowana jest batka Lipo 11,1v 2200mAh. Po wstępnych oględzinach nie byłem w stanie nic wywnioskować - poza przepalonym tranzystorem nie było innych poszlak. Dlatego postawiłem na zablokowany gearbox, więc niewiele myśląc przylutowałem kolejny tranzystor, dla testu wykręciłem silnik i spróbowałem strzelić... Jakież było moje zdziwienie, kiedy po puszczeniu spustu silnik pracował dalej, a dodatkowo jakaś część pod jego zębatką zaczęła się rozgrzewać do czerwoności :| No i oczywiście kolejny dymek, tranzystor zniknął w płomieniach :D

Moja hipoteza: silnik na wykończeniu, wytwarza się a nim tak wielki opór że płynący prąd "widzi" mniejszy opór w przebiciu tranzystora niż w przepływaniu przez motor. Co jak co ale stockowe silniki cymek raczej nie przewidują baterii 11,1v (i tak popracował na niej z 1,5 roku). Wymiana silnika powinna pomóc?

Edited by eMBeKa93
Posted

Twoja hipoteza dość mizerna, bo kłóci się z fizyką, ale ogólnie to mogło się sypnąć np łożysko kulkowe w silniku (To co sie rozgrzało do czerwoności pod zebatką), powoduje kosmiczny opór i silnik zamiast normalnych 6A ssie kilkadziesiąt amper i fajczy mosfety, szczególnie jak zasilasz to z lipola. Zobacz, zakręć ręką silnikiem i daj znać jak to chodzi.

Posted

Silnik chodzi aż za lekko, tak jakby praktycznie nie było tam magnesu. Gearbox po przeglądzie wydaje się być w porządku, styki i kable również. Zostaje silnik, na dniach przyjdzie mi neodymka, dam znać czy coś się zmieni ;)