Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam. Jak w temacie. Otóż postanowiłem przeczyścić trochę silnik (tzn przeczyścić szczotki i wirnik) więc wyjąłem szczotki i przetarłem je papierem ściernym , a wirnik także papierem potraktowałem (delikatnie przez obudowę wepchałem papier i przetarłem w miejscu styku zew szczotkami) na koniec przedmuchałem powietrzem sprężonym.

gdy przeczyściłem silnik, zabrałem się za podkłądkowanie, i gdy robiłem próby podkładkowania , silnik się nagrzewa dosyć szybko , lecz nie do dużej temperatury(tzn jeśli krótko kręcę silnikiem to jest niska temperatura, jeśli dłużej to wyższa)...

Nie wiem co o tym myśleć....

oczywiście gdy robiłem próby shimmingu to zębatki luźno chodziły, także nie ma mowy o oporze..

Przypadkiem odkryłem 1 rzecz ,tzn jeśli wduszę spust do pewnego momentu to są jakieś tam obroty, a jeśli do końca to po głosie poznaję jakby delikatnie wzrosły- to normalne???

Edited by Pietia888
Posted

Słabsze i mocniejsze wciśnięcie spustu jak dla mnie zdradza jakiś problem z kostką stykową. Dociskasz mocniej, blaszki lepiej łapią i silnik dostaje więcej mocy. Najlepiej sprawdzić ich stan i zamontować jakiś prosty mosfet o ile go nie masz. Jeśli zębatki kręcą się swobodnie i podkładkowanie jest w porządku to już zapewne, tak się ten silnik zachowuje i wydziela dużo ciepła. Jeśli nie roztapia Ci chwytu od repliki to nie ma się co martwić moim zdaniem.

• 1 month later...
Posted

witam ponownie, silnik jak się grzał, tak się dalej grzeje...

szczotki wyczyszczone, komutator?? (miejsce styku szczotek) także przetarte, kanały wyczyszczone i spirytusem przejechane, lecz nie dało to rezultatu, tzn wcześniej szczotki się grzały mocniej lecz teraz jest nie duże ciepło , największe jest na wirniku (gorąca obudowa silnika i sam wirnik) zauważyłem na izolacji osi silnika pęknięcie tejże izolacji , czy ono może mieć wpływ na grzanie się silnika ????

internet mi się sypie i nie mogę wrzucić fotek, pęknięcie to jest na osi przy styku dwóch zwojów i oś jest odsłonięta w tym miejscu , i nie wiem czy nie dochodzi do zwarcia czy coś takiego....

Proszę o pomoc.

szczotki wyczyszczone, komutator?? (miejsce styku szczotek) także przetarte, kanały wyczyszczone i spirytusem przejechane, lecz nie dało to rezultatu, tzn wcześniej szczotki się grzały mocniej lecz teraz jest nie duże ciepło , największe jest na wirniku (gorąca obudowa silnika i sam wirnik) zauważyłem na izolacji osi silnika pęknięcie tejże izolacji , czy ono może mieć wpływ na grzanie się silnika ????

internet mi się sypie i nie mogę wrzucić fotek, pęknięcie to jest na osi przy styku dwóch zwojów i oś jest odsłonięta w tym miejscu , i nie wiem czy nie dochodzi do zwarcia czy coś takiego....

Proszę o pomoc.

Proszę o pomoc.