Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam ponownie,

Planuję dołączyć do grona wielbicieli ASG, w związku z czym pora wybrać się na zakupy.

Po przeczytaniue wielu opinii i porad zdecydowałem się na zakup repliki firmy G&P (m4 /m16a3) niestety straszny jest obecnie problem z dostępnością tych replik. Zacząłem więc przeglądać allegro i natrafiłem na taką aukcję :

http://allegro.pl/okazja-replika-gp-spr-a-zestaw-i2120669184.html

Co myślicie o tym sprzęcie? Warto bawić się w używki za taką cenę? Czy lepiej dołożyć $ do sprzętu nowego, a co za tym idzie - z gwarancją ?

Jeśli jest to aukcja warta uwagi pozostaje pytanie czy w razie wu trudno o części do tej repliki ? Czy może poza korpusem "wnętrzności" będą pasować od wspomnianych wcześniej i dość popularnych m4 / m16 ?

• Replies 108
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Moja rada, NIE KUPUJ REPLIKI UŻYWANEJ jeśli nie masz "smykałki" majsterkowicza, nigdy nie będziesz miał pewności na ile replika jest sprawna a o gwarancji zapomnij.

Jeśli tak "kręci" Cię M16, a masz pieniądze rozejrzyj się za gaziakiem, a jeśli nie pasuje Ci napęd gazowy to zamów AEG-a.

PS. Nie cierpię eMek i AK. Jestem fanem G36. :icon_mrgreen:

Edited by Powała
Posted

Tak jak Powała napisał daj sobie spokój z używkami.Jak Cię interesuje m4/m16 najlepszy wybór w tych pieniądzach to ASG/KWA:

http://asgshop.pl/sklep/catalog.php?cat=222

G&P czy tam G&G pod względem konstrukcyjnym jest już spory kawałek w tyle za replikami KWA.Body mają ciutkę ładniejsze , ale repliki KWA są znacznie solidniejsze i mają znacznie więcej wzmocnionych części.

Posted

Wybaczcie kolejne pytania laika, ale posiłkując się tą stroną (wybaczcie też link do innej strony o tej samej tematyce ;) ) :http://asgw.pl/asg-dla-zielonych/dla-wszystkich-zielonych-t1417.html nie ma tam w ogóle wyszczególnione tej firmy ASG/KWA, co jest dla mnie troche zastanawiąjące bo skoro to firma z górnej półki ??

Co do samego wyboru karabinku to niekoniecznie musi to być m4 /m16 - po prostu te bronie mi się podobają i dają wiele możliwości rozbudowy, druga sp[rawa wszędzie tego pełno na stronach więc wydaje mi się że w razie wu nie będzie problemu z częściami.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Byłbym wdzięczny za wskazanie jakiegoś modelu któy :

1. Najmniej awaryjny i trwały

2. Celny i o dobrym zasięgu

3. Żeby miał duże możliwości modyfikowania

Z góry dzięki za odp

Posted

Niechciałbym zaśmiecać forum nic nie wnoszącymi pytaniami nt repliki jaką chciałbym zakupić, może jest tutaj jakieś zestawienie replik, ich wad i zalet, do którego moglibyście mnie odesłać, żebym wyrobił sobie jakiś pogląd?

Jak już wspomniałem, aspektami jakimi kieruje się przy zakupie jest trwałość i bezawaryjność repliki, jej celność i jakość wykonania (najlepiej jak największe odwzorowanie orginału) i nie musi to byc m16/m4.

Interesuje mnie tylko karabin szturmowy ( z możliwością rozbudowania o lunety, kolimatory itp).

Wybiegając w przyszlość jest może jakiś karabin szturmowy który po zastosowaniu odpowiedzniej lunety mógłby posłużyć za snajperę ?

Każda sugestia może okazać się dla mnie pomocna, zatem każdy komentarz z Waszej strony jest mile widziany ;)

Pozdrawiam

Posted
(...) Wybiegając w przyszlość jest może jakiś karabin szturmowy który po zastosowaniu odpowiedzniej lunety mógłby posłużyć za snajperę ?

Każda sugestia może okazać się dla mnie pomocna, zatem każdy komentarz z Waszej strony jest mile widziany ;)

Pozdrawiam

JEDYNYTAKI :maniak_OK:

Posted

Może, źle się wyraziłem pisząc snajperka ;) Bardziej chodziło mi o karabin do wykorzystania ( w wyjątkowych sytuacja) na większą odległość z wykorzystaniem pojedyńczych strzałów i przy użyciu lunety (najlepiej taka z możliwością "odchylania" na bok dającą możliwość korzystania przemiennie raz luneta, raz szczerbinka)

Posted (edited)

Jeśli chodzi o rozbudowywanie zewnętrzne, to m4/m16 lub jakieś g36. Najłatwiej, bo mają już od razu zestaw szyn. Z obu (po sporym wkładzie finansowym) idzie zrobić karabiny wyborowe.

Nie wiem, o jakie odchylanie Ci chodzi, ale jeśli mówisz o przekręcaniu repliki bokiem, to żadna się nie nadaje ze względu na charakterystykę systemu hop-up.

Wybierz, która Ci się podoba. Potem poszukaj na forum tematów o różnych producentach danego modelu. Na końcu wybierz taką, która jest najlepsza wg. Ciebie.

Edited by SterylizatorPL
Posted

"Nie wiem, o jakie odchylanie Ci chodzi, ale jeśli mówisz o przekręcaniu repliki bokiem, to żadna się nie nadaje ze względu na charakterystykę systemu hop-up."

Miałem na myśli lunete na zawiasie (gdzieś na yt widziałem wideo na którym gość korzystał z lunety, a przy krtótszym dystansie odchylił lunete na bok i pozostał mu sam kolimator)

Co do karabinu szturmowego ze względu na łatwość rozbudowy o któej wspominałeś co byś mi polecił m4/m16 czy moze g36?

Po które sprzęty częściej ludzie sięgają?

Który z nich jest bardziej trwały ?

I co najważniejsze jakiego producenta wybrać ?

Dzięki za odpowiedzi

Posted (edited)

Montując lunetę na szturmówce nie otrzymujesz snajperki niestety.

Nie chcę wdawać się w polemikę, ale nie mogę zgodzić się z Twoim twierdzeniem. Wcześniej podałem link do M14 Veteran. Jest to replika karabinu szturmowego, która właśnie po dodaniu lunety spełnia taką rolę jakiej spodziewa się @Pawloosw. Do tego specjalny montaż lunety umożliwia korzystanie z mechanicznych, standardowych przyrządów celowniczych. Edited by Powała
Posted (edited)

Wilq_pl - dokładnie o to mi chodziło

Powała - podoba mi się proponowana przez Ciebie replika - obawiam się tylko czy na takim "polu bitwy ASG" z tą bronią nie będę z osiągami wyglądał komicznie przy obecnych sprzętach. Ale to tylko moje wrażenie ponieważ kompletnie nie znam tej broni. Wizualnie jest super. Jak z rozszerzeniami do tej broni no i co najważniejsze dla mnie - trwałość, podatność na awarie no i w ostateczności jaka dostępność części ??

Edited by Pawloosw
Posted

Po dłuższym namyśle odnoszę wrażenie, że to M14 byłbym skłonny kupić w późniejszym czasie jakbym się chciał w snajpera pobawić, na tą chwilę wołalbym coś bardziej uniwrsalnego i bardziej poręcznego (z m14 cienko widzę eksplorację np. pomieszczeń) ale ogólnie sprzęt super się prezentuje i w recenzjach też dobre noty zbiera, tak więc dzięki za radę ;))

Posted (edited)

Wilq_pl - dokładnie o to mi chodziło

Powała - podoba mi się proponowana przez Ciebie replika - obawiam się tylko czy na takim "polu bitwy ASG" z tą bronią nie będę z osiągami wyglądał komicznie przy obecnych sprzętach. Ale to tylko moje wrażenie ponieważ kompletnie nie znam tej broni. Wizualnie jest super. Jak z rozszerzeniami do tej broni no i co najważniejsze dla mnie - trwałość, podatność na awarie no i w ostateczności jaka dostępność części ??

W serwisie Specshop i w Capri zrobią Ci wszystko. Replika jest mało wygodna w lesie (długość 113 mm), zupełnie nieprzydatna w CQB (długość + moc). Za to jest bardzo "klimatyczna" i jak się nią posługiwałem, to wielu użytkowników eMek, AK i innych replik chciało ją choćby pomacać i oblizywało się. Replika praktycznie nie do "zajechania" gaerbox V.7 - wręcz pancerny. W wersji stockowej uzyskiwalem z niej zasięg skuteczny 70 m.

Po dłuższym namyśle odnoszę wrażenie, że to M14 byłbym skłonny kupić w późniejszym czasie jakbym się chciał w snajpera pobawić, na tą chwilę wołalbym coś bardziej uniwrsalnego i bardziej poręcznego (z m14 cienko widzę eksplorację np. pomieszczeń) ale ogólnie sprzęt super się prezentuje i w recenzjach też dobre noty zbiera, tak więc dzięki za radę ;))

Jeśli zamierzasz się "rozwijać", to na początek kup G36K. Edited by Powała
Posted

Jeśli miałbym wybierać (tylko markowe sprzęty mnie ineteresujuą) to chyba bardziej przemawia za mną m4/m16 patrząc na ceny:

G36K TM

http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=6466&name=Tokyo_Marui_G36K_-_Shoot_&_Recoil_Ver.#!prettyPhoto

1999 zł

Za tą cenę wydaje mi się, że miałbym już eMke G&P z baterią i może kolimatorem ?

Poprawcie mnie jeśli się mylę

Guest gecko123
Posted (edited)

Jak G36 - Ares

AK - VFC

M4/M16 - bebechy - KWA, wyk. zewnętrzne - G&P Ewentualnie jak chcesz być uniweraslny, raz snajpić, raz szturmować to M'ka ICSa z 2woma upper receiverami.

Edited by gecko123
Posted (edited)

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi w temacie,

Szkoda tylko, że zamiast coraz więcej, to coraz mniej jestem zdecydowany na jakiś zakup :) W sumie każdy ma swój gust i doświadczenie z danymi replikami, więc nic dziwnego. Do niedawna myślałem, że repliki G&P są jednymi z najlepszych - niewiedziałem że dotyczy to tylko poszczególnych modeli. W ogóle nie rozumiem o co biega z tym całym biznesem ASG - niby producent G&P a w opisie piszą KWA (nie raz się z tym spotkałem) - jak można to rozumieć? G&P składa repliki z podzespołów innych producentów ??

Zastanawiam się, czy nie prościej by mi było dokonać zakupu gdybyście mogli podać mi linki bezpośrednio do sprawdzonych sprzętów w sklepach (wiem, wiem nie wypłacę się Wam do końca życia ;) ). Może i popełniam błąd chcąc kupić od razu sprzęt z górnej półki nie znając w ogóle branży ASG - ale wydaje mi się to korzystniejszym rozwiązaniem, aniżeli zakup badziewia a później i tak przesiadka na sprzęt - który mogłem kupić pierwotnie.

Edited by Pawloosw
Posted

Widzę że też jesteś z Ostrowa, myślę że zanim wydasz czterocyfrową kwotę na sprzęt, warto by przejechać się na strzelankę, żeby zobaczyć jak to jest, śledź lokalne fora (www.semprefidelis.pl) i fora ekip, a dopiero potem wydaj (grubą) kasę na sprzęt

Posted (edited)

Ja ci polecę KWA lub ICS ze względów czysto praktycznych, ostatnio G&P jest po prostu słabo dostępne w polskich sklepach.

Poczytaj tematy oraz recenzje o KWA, ICS i G&P, wyrób sam sobie zdanie, każda z nich ma wady i zalety ...

KWA

http://ersoftkk.blogspot.com/2011/11/kwa-kwa-kwaczek-kaczka.html

http://wmasg.pl/en/articles/show/86095

ICS

http://wmasg.pl/pl/articles/show/60426

Edited by sirdagor
Posted

Attero - miło widzieć też kogoś z Ostrowa, co do Twojej podpowiedzi, to nie brałem udziału w żadnej akcji związanej z ASG ale samo oglądanie już mi sprawia frajdę, więc uważam, że tym bardziej udział będzie dla mnie mile spędzonym czasem, tym bardziej że lubię sobie stawiać wyzwania ;)

Sirdagor - dzięki za podesłane linki - pierwszy z nich utwierdził mnie w przekonaniu, że Tajwańskie repliki KWA to jedne z lepszych na rynku (wg autora artykułu nawet najlepsze :) )

Zatem postanowione - kupujemy M4A1 od KWA, pytanie tylko jaki konkretnie model i gdzie go kupić. Chciałbym, żeby replika miała regulację długości korpusu czyli coś takiego http://wmasg.pl/var/images/text/86095/28/cqbps16_16_inch_5_56_piston_cqb_rifle_thumbresz.jpg

Pytanie, który to konkretnie model, i w którym sklepie go szukać, bo widzę, że z dostępnością KWA jest podobnie jak G&P - co nie napawa optymizmem.

Jak już wcześniej wspominałem, zamierzam uzbroić tę replikę w kolimator, plus luneta ze zbliżeniem x2 - x3 (z użyciem Pivot'a) zatem szyna montażowa mile widziana w standardzie.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...