Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam . Pytanie dotyczy oczywiście replik snajperskich , bo w AEG wiadomo jak jest . Chodzi mi o dokładny stosunek objętości cylindra do objętości lufy . Dorobiłem sobie bowiem cylinder do Mb03 o średnicy wewnętrznej(!) 24 mm i mam w planie wstawić tam takie szatańskie bajery wytłumiające, ale zanim to zrobie muszę dorobić tłok o odpowiedniej długości , tak aby zabierał ze sobą odpowiednią ilość powietrza .

Posted

Zachowaj standardowy skok tłoka. Z doświadczenia wiem, że ze skokiem tłoka nie ma co kombinować o więcej niż 5mm "na plus". A i tak nie wszędzie jest na to miejsce.

Nie wiem w tej chwili dokładnie ale długość skoku tłoka w VSR to było CHYBA 82mm. Policz sobie więc dla tych 82mm (podpowiedź- średnica wew w VSR to 22mm). I VSR ma długości lufy 303 oraz 430mm ale działa idealnie z lufami do 555mm (większych do VSR nie ma).

Posted

Łe to lajt . Jak mówisz , że na lufach od 303 do 555 działa dobrze to wielkiej filozofii tu nie ma . Przy 19% zwiększeniu pojemności cylindra ( które uzyskałem ) mogę sobie zrobić tłok o skoku 68 mm ( trzymając się , że stokowo było to 82 mm ). Dzięki wielkie za odpowiedź :)

Posted

Cylinder zrobiłem z rury precyzyjnej 28x2 którą przetoczyłem na 27x1,5 , gwinty po końcach ( M25x1 ) Końcówka cylindra wkręcona na poksipol ( nawet szatan tego nie ruszy , a już na pewno jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż w przypadku cylindrów z zestawu 300% do M24 CA gdzie za zabezpieczenie odpowiedzialne są 3 śruby dociskowe M3 które po pewnym czasie "wrzynają" się pod cylinder :| ) . Oczywiście do stokowego upper recivera taki cylinder nie wejdzie bo są tam te chałowate pierścienie prowadzące , wiec trzeba było je wywalić i roztoczyć cały upper o jakieś 2 mm ( po wywaleniu pierścieni było bodajże 25 mm ). Jak będę miał trochę czasu to wykombinuje jeszcze przyrząd do dodatkowego wypolerowania cylindra w środku ( nie jest z nim źle ale może być lepiej :) )

• 2 months later...
Posted

Tłoka nie można chyba skrócić o więcej niż parę milimetrów- bo o ile pamiętam, nie zahacza wtedy o zaczep w zespole spustu. Przynajmniej tak było w moim SWD od A&K.

• 1 month later...
Posted

Nie, cylinder się nie ściera , a co ciekawe naciąga się jeszcze lżej niż w przypadku tarcia o te śmieszne poliamidowe pierścienie no i co dla mnie najważniejsze nie ma tych dziadowskich luzów ( jestem na to uczulony ). Co do tłoka: wcale nie miałem zamiaru go skracać, tylko wydłużyć , a tym samym skrócić odległość potrzebną do naciągnięcia sprężyny, w każdym bądź razie wszystko już działa :)